Danıştayın AOBP Kararı ile 2012’de AOBP Uygulanacağı Kesinleşti!

DANIŞTAYIN AOBP-OBP KARARI tam metni: http://www.danistay.gov.tr/8d_2012_5246.pdf

 

ÖSYM açıklaması linki; http://www.osym.gov.tr/belge/1-13596/2012-osys-yuksekogretim-programlari-ve-kontenjanlari-ki-.html

 

 

Son merci olan Danıştay kararı gereği; bu yıl mecburen  AOBP uygulanacak. Bu mahkeme kararı gereği ÖSYM kılavuzu yeniden güncelleyecek ve YGS-LYS puanlarını yeniden hesaplayacak.

 

 Uyarı: Çok soru gelmesine karşın bu uyarı yazılmıştır.

– AOBP 100-500 arası aralıklarda değişecek.

– AOBP 0.12 katsayısı ile çarpılacak ve okuldan 12-60 arası bir puan gelecek. En fazla puan olan 60 puanı okul birincisi alacak.

– Öğrenciler okul birincisine göre çan eğrisi sistemi şeklinde eskisi gibi sıralanacak. Yani okul birincisine ne kadar yakınsanız o kadar yüksek puan gelecek.

– Okulların YGS başarısı eskisi gibi etkili olacak. Bu da anadolu ve fen liselerinin eskisi gibi avantajlı durumlarını korumasını sağlayacak.

Kısa adres:

Danıştayın AOBP Kararı ile 2012’de AOBP Uygulanacağı Kesinleşti! için 121 yorum

  1. Hocam ilk başta meraba.Dershaneye gidiyorum ve ygsden gireceğim hedefim Ygsden alan içi bölümler meslek lisesiyim.Ek puan gelecek avantajlıyım hemde obp yonunden.Hocam okul puanım dıploma notu 75 olucak buna gore okuldan gelıcek puanı hesaplarmısınız.Birde bununla bırlıkte kendım zirve guvender denemesı cozuyorum 95 net tarzı cıkıyor korfez fem cozuyorum 65 cıvarındayım sızce alan ıcınden ua. tic veya baska alan ıcı bolumler burdur veya manısa tarzı yerlerde gelırmı ek puan ıle ? 2 sorumada cevap beklıyorum hocam ..

    • ek puan + okul puan toplamda; 67.5 gelecek.

      Ek puanın olduğu için o dediğin yerler gelir. Puanları yüksek değil. iyi bir türkçe ve matematik yaparsan yanına sosyalide ekle (fen yapabilirsen ne ala) gidersin.

      • Hocam denemelerde işte Zor yayınlar Körfez 280-290 yapıyorum femde 300-310 arası güvenderde 330-350 ye kadar çıkıyorum 70 puan okuldan herşey dahıl gelıcek benım ıstedıgım bolumler suanlık 280-350 arası ve suan yetiyor gibi gozukuyor denemelerde +30 turkce kesınlıkle yapıyorum matematik +14 diyelim sosyal +20 fen zaman kalırsa 5-10 net arası cıkıyor mesela u.a tıc manısa 315 dusmus gecen sene 350ydı smdı yıne 350ye cıksa 280 yapsam giriyorum gibi gozukuyor değil mi? spor yonetıcılıgı fılan 300 puan vede ygs 5 gırebılcegım bolumler ne dersiniz hocam olur mu denemelerde zor gibi ama..

        • 350 ye tekrar çıkması zor ihtimal. O kadar fazla düşmesinin bi sebebi; okuldan puanları artık daha düşükten (yaklaşık 15 puan düşük) hesaplandığı için.

          Denemelerin fena değil, olma ihtimali var gözüküyor.

          • Saolun hocam 70 puan gelicek işte herşey inşallah çıkmaz hocam zorluk 2012deki gibi olsun ordaki sorular iyidi bence tam ideal.280-290 ham yapmaya daha çok calısacagım hocam fene sure yetse +300 bıle olucakta.. Saygılar hocam..

  2. Sayın hocam başbakanlık bursu nedir bana bilgi verir misiniz? Bu burs öğrenciye sadece aylık bir miktar cep harçlığı mı veriyor yoksa vakıf üniversitelerinde okuyupta öğrenim ücretinin veremeyecek kişilerin öğrenim ücretlerinin mi ödüyor?

  3. Peki böyle bir burs sistemi var mı acaba vakıf üniversitesinde okuyup ücretini mezun olduktan sonra vermek yada yine mezun olduktan sonra karşılığında o üniversitede çalışmak gibi.

  4. Hocam bir arkadaş öğrenim kredisi ile bir soru sormuş bende merak ettim bunu şimdi öğrenim kredisi alınca vakıf üniversitesinde ücret vermeden okunuyor mu? Mesela o arkadaş psikoloji üzerinden sormuş psikoloji bölümünün ücreti yıllık 19.000-22.000 arasında değişiyor. öğrenim kredisi alınca KYK kişiyi bu ücreti 6 yıl boyunca ödetmeden okutuyor mu ki üstüne üstlük birde 280 tl civarı cep harçlığı veriyor çok şaşırdım sonra KYK ya vercekmişiz bu parayı. Öğrenim kredisi herkese veriliyor mu ki acaba? Cevaplarsanız sevininrim.

    • Hayır yanlış anladın. Öğrenim kredisi aylık şu an 260 öğrenciye verilen kredidir. 4 yıllık sana böyle her ay veriyor KYK. Sonra mezun olduktan 2 yıl sonra bu parayı KYK ya geri ödüyorsun. Bir nevi banka kredisi gibi birşey bu.

      Senin bahsettiğin katkı kredisi (harçla ilgili kredi) o vakıf üniversitelerinde uygulanmıyor.

  5. Hocam ücreti mezun olduktan sonra KYK’ye veriyoruz onu biliyorum evet bilmediğim şey her ay verdikleri 280 tl’yi bizde her ay üniversiteye öğrenim ücreti olarak mı veriyoruz? Yoksa o para normal tam burs sistemlerindeki gibi öğrenciye verilen cep harçlığı gibi bir şey mi? Ayrıca internette öğrenim kredisine faiz bindiği söyleniyor notere gidip ödenecek miktarı (10.000-15.000) kişinin kendisi tarafından kararlaştırılıp imzalanıyormuş ama her yıl buna faiz biniyormuş faizler ödeyeceğin ücreti 2 katına kadar çıkartıyormuş bu doğru mu? Teşekkürler.

    • Üniversiteye birşey ödemiyorsunuz. Öğrenim kredisini mezun olduktan 2 yıl sonra faiziyle beraber KYK’ya geri ödüyorsunuz.

      Faiz tefe-tüfe (enflasyon hesabına) göredir. 2 katına çıkmıyor asla. Her yılın enflasyon oranına göre; o yıl aldığın paraya faizi eklenir.

      Örnek: 2013 yılında TOPLAMDA 3500 TL öğrenim kredisi aldın. O yıl faiz %10. 3500 TL den faizi hesaplanır. 3500 TL ye eklenir. Her yıl böyle edilir. Toplam 4 yılda 4 yılın faizi böyle hesaplanır, toplam geri ödeyeceğin para ortaya çıkar.

  6. Hocam bizim evimiz arabamzı ve 1 tarlamız var çok şükür.Ama bunlar önceden maddi durum iyiiken alınan şeyler bunlar şimdide var ama yinede öğrenim kredisi vermiyorlar mı? Ayrıca internette okuduğum kadarıyla öğrenim kredisinin ücretleri ocak ayında verilmeye başlıyormş eylül ekim kasımı biz mi ödüyoruz yada ocakta toplu halde mi veriyorlar? Birde bize verdikleri parayı biz direk üniversiteye mi veriyoruz? Bu öğrenim kredisi hazırlık sınıfı ve yüksek lisansa da dahil mi? Lütfen bilgilendirirseniz çok çok sevinirim şimdiden teşekkürler.

    • Burs maddi duruma göre, öğrenim kredi herkese veriliyor. Öğrenim herkese verilir, çünkü geri ödemelidir.

      İlk parayı ocak ayında alıyorsun. Geçen yıl 260 tl idi aylık. Bu yıl 280 gibi birşey olabilir diyorlar.

      Yüksek lisans ve Doktora döneminde de öğrenim kredisi verilmeye devame dilir.

      Size verdikleri parayı mezun olduktan 2 yıl sonra KYK (kredi yurtlar kurumunun) hesap nosu var. Oraya geri ödeme yapıyorsunuz.

  7. Hocam ben mesela bir özel üniversiteye gittim ücretini ödeyemeyeceğim için öğrenim kredisi ve geri ödemesiz burs için başvurdum ya bana denk gelmezse o zaman ben kaydımı alırım ve açıkta kalırım çünkü öğrenim ücretini veremeyiz çok yüksek ücretler.Ayrıca bu öğrenim ücreti ve geri ödemesiz burs neye ve kime göre belirlenip veriliyor acaba.

  8. okul birincisine muhakkak 60 mı gelir?yoksa oynamalar olabilir mi?

    • Okul birincisine direkt “60” AOBP sisteminde geliyordu ve bu yıl son kez AOBP sistemi uygulandı. Seneye OBP sisteminde okul birincisine okul birincisine 60 gelmeyecek. Diploma notunu öne 5, daha sonra 0.12 ile çarpacaksın ve sana 60 üzerinden gelecek okul puanını öğreneceksin.

  9. ts 1 29 600 sosyal yazdım 10 tane öncesi 13 tane sonrası başarı sıramdan artış olcak diyor herkes bişey söylüyor artvin 36 600 kapatmış türkçe sosyal 2 öretim kalktı fen edebiyata gidecek azlacak farmosyondan 7 bin artarmı 🙁

  10. ya ben anlamadım bizim sonuçlar 0.12 ile çarpılmış ösym kılavuzu 0.15 ile çarpılmış ösymnin rehberlik.osym.gov.tr adresinde 0.12 ile çarpılarak hesaplanmış başarı sıralaması var biz hangisine göre hareket edicez lütfen yardımcı olun

  11. ts 1 29 600 sosyal yazdım 10 tane öncesi 13 tane sonrası başarı sıramdan artış olcak diyor herkes bişey söylüyor artvin 36 600 kapatmış 7 bin artarmı 🙁

  12. düz lise mezunuyum ygs4 puanım 365,130 sıralamam 146991 ilahiyat gelme olasılığı nedir?

  13. tmm hocam çok teşekkürler

  14. yardımlarınız için teşekkürler

  15. o zman uzaklarda da olsa türk dili edebiyatı bölümü yazmam gerek =) sonrasın de tekrar sınava girerim heralde yinede kararsızım =) ama gerçekten çok teşekkürler tavsiyelerinized açığım hala =)

  16. gerçekten son günler ve ben daha tercih yapamıyorum hangi şehir hangi universite bu kadar bocalamak beni kesinlikle yanlış tercihlere götürecek etrafa fazla kulak vermemden kaynaklanan bı durum mu bilmiyoru

  17. işletmelerden sanırım vageçicem çok mezun adayı çok olduğu için bu yuzden kararsız kaldım aslında şehir sınırım yok çok doğu olmadıkça ama karar veremiorum sözellerden de sadece hlkla ilişkiler ve taıtım oabilr nedense netleşemiyorum
    karabükte uluslararası gelme ihtimali nedir bilmiorum ama üniversite olarak seçimlerim konusunda da yanlış yapmak istemiorum

    • İşletmelerden mezun çok doğrudur ama iş alanı da geniştir.

      Uluslararası ilişkiler ve halkla ilişkiler kariyer meslekleridir. Kendini geliştirmeye bakacaksın. Özellikle yabancı dil gerekli.

  18. sakarya çeko 191.000
    sakarya çeko i.ö 232.000
    sakarya iktisat 167.000
    sakarya iktisat i.ö 212.000
    sakarya işletme i.ö 229.000
    sakarya insan kaynakları yönetimi 208.000
    kocaeli çeko i.ö 199.000
    kocaeli iktisat i.ö 192.000
    kocaeli şletme i.ö 190.000
    çanakkale onsekiz mart çeko 220.000
    çanakkale onsekiz mart ekonometri 256.000
    çanakale onsekiz mart iktisat 227.000
    dumlupınar ekonometri …………
    duölupınar iktisat 254.000
    düzce işletme 268.000
    karabük uluslararası …………
    karabük kamu yönetimi ……..
    karabük iktisat …………..
    tm 1 194bin tm2 157bin tm3 133 bin bi de bunlar genelde yakın olanlar ne kadar üstümde yazabilirm bilemiorum bunlar çıkardıklarım ama min olun bu gece bu liste tekrar değişir yüzde ellisi=( bi de bu başarı sıralamama göre siz nasıl bi tercih listesi önerirdiniz? ts1 54997 ts2 44980 yardımlarınız için çok teşekkürler

    • Kocaeli, sakarya, çanakkale ön sıralarda olmalı.

      Çeko önde olur, sonrasında maliye bölümü düşünebilirsin?, eğer düşünmezsen iktisat, işletme, daha sonrasında uluslararası ilişkiler sonrasında kamu yönetimi sırası olabilir.

      TS-1 den yazabileceğim halkla ilişkiler ve tanıtım, TS-2’den de önce edebiyat, sonrasında tarih.

  19. Gerçekten mi:-)hemen yazıyorum:-D

  20. Ben hep soruyorum ama;-( istek sıralaması yaptığımda yüksek olan üniversite düşüklerin altında kalıyor bu ölü tercih olur heralde? Ama başarıya göre yaparsam da direkt uzaktan başlamam gerek mesela sakarya da daha düşük bi bölüm ilk sıraya yazdığında üçüncü sıraya kocaeli yazdığımda kocaeli daha yüksek bu şekilde olduğunda yanlış anlamsız yani dimi? Çıkamadım işin içinden diğer türlü de sanki yerleşmemi engelliyormusum gıbı düşünüyorum yani yükseklerden başladığımda yardımlarınız için teşekkürler

  21. bi de insan kaynakları yönetimi için fikriniz nedir ?

  22. kaç günlerdir tercih listemi düzenleyemedim üniversiteler ve bölümler belli ama sıralamayı yapma konusunda zorluk çekiyorum listem nasıl olmalı?

  23. hocam araya haftasonu girdi arayamadım daha… klavuza baktım 2 yıllık sağlık düşünüyorum..ama sayısalım hiç iyi değil bu da benim gözümü korkutuyor.. anestezi fizyoterapi ilk ve acil yardım sağlık kurumları işletmeciliği bunlar nasıl olur hocam..bir de sadece bitlis de açılan 2 yıllık bu bölüm var.ygs2den alıyor. Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon bölümü..bunu okuyunca nerelerde çalışabilirim

    • 2 yıllık sağlık bölümleri; işleri daha hazır iş. Burası doğru. Anestezi, ilk ve acil yardım, tıbbi görüntüleme, fizyoterapi, odyometri aklıma gelen iyi olan sağlık bölümleri.

      Engelli bakımı ve rehabilitasyon türkiye’de yeni bir alan ve iş imkanı yüksek. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’nun yatılı ve gündüzlü hizmet verilen rehabilitasyon merkezlerinde özellikle yetişkin özürlülerin beceri ve yeteneklerinin geliştirilmesi amacıyla iş ve uğraşı atölyeleri oluşturulmuştur. Buralarda çalışabilirsin. Çalışacağın kurumun linki; http://www.ozida.gov.tr/default20.aspx?menu=ozurlu&sayfa=4

      • peki hocam sağlık kurumları işletmeciliği bu bölümün iş olanakları neler.. dediğim gibi sayısalım yok gibi birşey eğer bu bölümlerden birine gidersem nasıl olur

        • Sağlık kurumları gösterdiğim diğer 2 yıllıklara göre iş imkanı daha dar. Devlet ve özel hastanelerde yöneticilik imkanı var işte.

          • sayısalı olmuyan birinin bu bölümleri okuması ne kadar doğru

          • Kişiliğime, ilgilerime, yapıma uygun diyorsan sorun azdır. Seni biraz dersleri zorlar. Sağlık dersleri sana farklı gelir. Ama birçok kişi öyle gidiyor ve sıkı ders çalışarak halledebiliyorlar.

  24. olgunlaşma yerine sor bunu” derken hocam ösym yemi soruyum

  25. hani 1 yıl denersem bunun yanında da yine de açıkliseye kayıt yaptırsam tabi gelecek yıl içn sıkı çalışacam olursa açık liseyi yarıda bırakp gidebilirim değil mi hocam.

  26. hocam çok soru sordum kusura bakmayın ama elimden de başka birşey gelmiyor.. sosyal hiz.güzel bölüm dediniz şimdi ben onu açıktan yazsam mı yoksa bu sene içn tercihleri unutup biran önce çalışmaya mı başlasam:(

  27. inşl. hocam..peki bu puanlarla tercih yapmayıp dediğiniz gibi sıkı çalışıp seneye mi olsun..yoksa iktisat felan onları yazıyım mı yada 2 yıllık çocuk gelişimi..yada açıktan sosyal hizmt. hangisinin getitirisi daha fazla olur

    • 1 yılda elde edeceğin artış olgunlaşmada elde edeceğin artış civarında olabilir hatta daha da fazla olabilir. Düzenli ve bilinçli çalışırsan bu gayet mümkün.

      Sosyal hizmet gayet güzel bir bölüm. İktisat ve 2 yıllık çocuk gelişimi senin en son, son çare olarak düşüneceğin şeyler olsun. Artık hiçbir şey olmadı onları düşünürsün.

  28. Y-YGS-1 puan 222,02979 başarı sıralamam 663442
    Y-YGS-2 puan 219,95200 başarı sıralamam 639983
    Y-YGS-3 puan 334,06466 başarı sır. 307723
    Y-YGS-4 332,50821 273625
    Y-YGS-5 300,35361 440650
    Y-YGS-6 261,39006 577031

    Y-TS-1 306,17702 99881
    Y-TS-2 318,48172 103686

    peki hocam ya bu yıl tercih yaparsam hangi bölümleri yazsam olur..puanlar bu şekilde

    • YGS-4’den belki ilahiyat tutabilir (çok düşük ihtimal).

      YGS-6’dan çeşitli turizm bölümleri (konaklama işletmeciliği, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik, Seyahat İşletmeciliği, Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği) olabilir.

      TS-1’den bir yer olması çok zor. Halkla ilişkiler, gazetecilik, radyo sinema ve tv bölümlerinin başarı sıralamaları en düşük 70 binlerde.

      TS-2’den düşük ihtimal tarih bölümü. Yüksek ihtimal sanat tarihi (ama tavsiye etmem) olabilir.

  29. Hocam merhaba.
    geçen sene eşit ağırlıktan mezun oldum..düz liseyim..zihinsel engelliler öğretmenliğini istiyorum fakat ek puan olmadan olmuyor..bu yılda hazırlandım ama olmadı…bir şey öğrendim ne kadar doğru bilmiyorum..açık öğretim meslek lisesini tekrardan 2 yıl okuyup ikinci diplomayı alabiliyormuşuz..eğer olursa kız mesleği 2 yıl daha okuyup öyle sınava girmeyi düşünüyorum..sizin öneriniz ne olur…kafam çok karıştı ya bu yıl tarih bölümüne gideceğim ya da 2 yıl daha meslek lisesini okuyacağım… ek puanla zihinsel engelliler öğr. tutturacağım..

    • 2 yıl olgunlaşma kasacağına, otur iyice sosyalle, türkçeye ve ek puan yerine geçebilecek birazcık matematiğe çalış. Daha kısa yoldur.

      • olgunlaşma gelirse nasıl olacak

        • 2 yıllık kayıp olacak. Ayrıca şunu sor olgunlaşma yerine gidince (farklı durum mevzuatı bakımdan dolayı net birşey diyemiyorum) ek puan sana gelecek mi? Eğer kesin gelecekse belki diyorum.

          Ama 4 türkçe, 4 sosyal ve 1 matematik zaten sana 30 puan getiriyor. Bu yıla göre bu netleri edersen seneye kazanacağın puan artışın bu. Ayrıca ek puan alsan bile 30 puan alman çok zordur (diploma notun tam 100 olması gerekir). Büyük ihtimal 20-25 arası birşey alırsın. 3 türkçe, 3 sosyal sana 20 puan zaten getiriyor.

          Şimdi sorman lazım kendine? 2 yıl adam akıllı çalışarak olgunlaşmadan gelecek 20-25 ek puandan çok daha fazlasını yapmak sence daha kolay değil mi? Bırak 2 yılı 1 yılda bu seneki puanından 20-25 puanlık çıkış rahat yapabilirsin.

  30. o zaman yerleşme şansım 2006 mezunu olarak nerdeyse çok zor

  31. hocam tm2 62 bin,tm3 52 bin ne yazacağımı bilmiyorum siz ne tavsiye edersiniz?şimdiden sağolun.

    • TM-2’de sınıf öğretmenliği ile iyi yerlerin uluslararası ilişkileri olabilir. TM-3 de Sosyal hizmet için şansını dene (zor gözükse de).

      Ayrıca parasal durumuna göre %25, %50 burslu hukuk, pdr ve psikoloji bölümlerine de şansını deneyebilirsin.

  32. Bi de bu sınavsız geçişlerde olduğu gibi bizde de öncelik yeni mezunlara mi veriliyor? Yani liseden mezuniyet yılı etkiliyor mu yerleşmeyi

  33. Betüş: evet 0.15 e göre tercih yapıyorum

  34. şimdi kesin olarak aaobp mi kullanılıyor ? lütfen yardımcı olursanz

  35. peki teşekkür ederim 🙂

  36. ben zaten bu yıl ki mezunlardanım girip girememe ihtimalimi oranlarsak kaçta kaç olur sizce çok soru sordum ama biraz endişeliyim kusura bakmayın

  37. birde benim obp puanım 236.218 istediğim yerde geçen yıl 200 le almış benim girme şansım ne kadar sizce

  38. ben sınavsız geçiş hakkımı kullanıcam diploma puanım 63.76 ortaöğretim başarı puanı var birde aobp sözel eşit ağırlık ve sayısal puanları var acaba biz aobpden mi alınıcaz yoksa ortaöğretim başarı puanından mı

  39. Tm2 157 bin tm3 133 açıkçası ne yazacağımı bilmiyorum

  40. Tm1 194 bin sakarya üniversitesi için çeko iktisat işletme tutma ihtimali sizce var mi

  41. merhaba hocam dil 1 puanım 372 ve sınam sıralamam 12 bin 553. sizce herhangi bir örgün ingilizce ögretmenliği programı gelir mi? umudumu saklamamın bir yararı var mı sizce_?

  42. Şuan gerçekten keyfim yerine geldi liseden ikibin altıda mezun olup eğer söylediğiniz bölümler olursa süper:-)benim için yani:-Dson bi soru ekonometri ve çeko işletme ya da iktisat kadar kesin mi sizce çok çok teşekkürler ayrıca yardiminiz için:-)

  43. Diğer sorumda da tm sıralamalarımı yazmıştım size açıkçası bu kadar detaylı sormamım sebebi bu siralamalarla yerleşmemin mümkün olmayacağını söylemelerinden dolayı size de danışmak istedim ilginiz için teşekkürler.

    • TM-1 den kesin kez iktisat, işletmeyi kazanırsın. Sana onu söyleyen tamamen sallamış.

      TM-2’den kamu yönetimini kesin alırsın. (Kamu yönetimi 260 binlere inmiş). Uluslararası ilişkiler 200 binlere kadar inmiş. Yani uluslararası ilişkileri de çok yüksek ihtimal kazanırsın.

      TM-3’den sosyolojiyi kesin kazanırsın. (felsefeyi tavsiye etmiyorum).

  44. Eşit ağırlık düz lise öğrencisiyim ts den de sınava girdim ts1 de başarı sıralamam 54997 ts2 de 44980 aslında tek korkum açıkta kalmak bu siralamalarla yerleşme olasılığın sizce nedir

    • TS-2 de tepe tercihin türk dili ve edebiyatı olur. En düşük 50 bine kadar inmişti edebiyat bölümü. Ama türkçe öğretmenliği ile sosyal bilgiler ikinci öğretimlerinin kapatılması, burada kapanan kontenjanlara başvuracak kişileri edebiyata ve coğrafyaya biraz kaydıracak. Bu yüzden edebiyat bölümü tepe tercihiniz olur ama gelmeme durumu da var.

      Ama TS-2 de tarih bölümü kesin gelir.

      TS-1 de halkla ilişkiler ve tanıtım ile radyo sinema ve tv 71 binlere kadar inmiş. Bu bölümleri alma ihtimalinde çok yüksek. Yani açıkta kalma ihtimalin çok çok düşük.

  45. Teşekkur ederım ılgınız ıcın. Hukuk gelme olasılığı yuksek değıl mi hocam?

  46. Merhaba Hocam, benim Y-TM2 14239. Hukuk tercihinde alt ve üst hangi başarı sıralarından başlamam mantıklı olur sizce? Geçen yıl 0,15 ile hesaplandığı için klavuzdaki başarı sıraları yerleşme için net sonuçlar verir mi sizce? Hangi aralıklarda tercih yapmalıyım?

  47. Sonuçlarda ek puanlı yerleştirme sırası yazan kısımda hiçbirşey yazmıyor neden belki saçma sorum ama çok uzun zamandan sonra sınava girdim hiçbir bilgim yok tm1 başarı sıram 194148 tm2 157129 tm3 133243 çeko iktisat gibi bölümlere yerleşebılır mıyım son bir sorum da sözel puanla tercih yaptığımda puanım kesiliyor mu teşekkürler

    • Meslek lisesi misiniz?

      TM-1 den iktisat ve çeko olur.

      TM-2 ve TM-3de neyi soruyorsunuz? hangi bölümleri?

      Sözel alanda tercih ederseniz okul puanınız kırılmaz. Ama TS-1 ve TS-2 puanınız var mı?

  48. hocam benim tm2 62.395 tercihi başarı sırasının ne kadar altında yapmak gerekir.

  49. mrb hocam ben ygs4 de 229bininci oldum . İlahiyat gelirmi

    • Tam sınırdasın. Geçen yıl ilahiyat en düşük 234 bin sıralamasında aldı. Ama bu yıl çok sayıda açılan ilahiyat kontenjanı var. Bu da şansını biraz daha artırır. Bu yüzden ilahiyat kazanma ihtimalin var.

  50. hocam geçen sene sınava girmiştim 83,551 gelmişşti imam hatipliyim toplam puanım 362 yapıyo ilahiyat gelirmi bide gelen ek puanım düşer mi bu sene teşekkürler

    • Merve bu sene herkesin okul puanı geçen yılki gibi 0.15 ile değil 0.12 ile çarpılacak. Yani okul puanları bu yıl daha düşükten hesaplanacak. Ama ek puanında oynama yok.

      Sana geçen yıl 83.551 geldiyse; bu yıl ek 71.64 gelecek.

      Unutma bu düşüş herkeste oluyor. O yüzden telaş etme.

      362 puanı eğer 83.511 ile elde etmişsen değiştirip, 71.64 ile ham puanını toplayıp 350’yi elde etmiş oluruz.

      Bu yıl çok sayıda ilahiyat kontenjanı açıldı. Bu açıdan ilahiyatı kazanma şansın yüksek.

  51. çok mutlu oldum ohh ya sonunda karar verebildiler 🙂 inşallah iki gün sonra karar değişmez 😀

  52. Geri izleme: 2012 ÖSYS Kontenjanları ve Kılavuzu (Ön Değerlendirme) | SBS, YGS, LYS, DGS, KPSS

  53. Geri izleme: 2012 Yılında ÖSYS’de AOBP Uygulanacağı Kesinleşti | SBS, YGS, LYS, DGS, KPSS

  54. Geri izleme: YÖK, AOBP’yi reddetti ama Danıştay AOBP dedi! Son karar: AOBP Uygulanacak! | SBS, YGS, LYS, DGS, KPSS

Yorum eklemek için kullanıcı girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş