2012 ÖSYS Kontenjanları ve Kılavuzu (Ön Değerlendirme)

Not: Kılavuzdaki değerlendirmelerin tamamı birkaç güne biter. Ama şu anda en çok sorulan ve merak edilen bazı soruların cevapları belli olduğu için, hemen açıklığa kavuşturalım.

 

 1- 2012 ÖSYS Kontenjanlarındaki değişiklik nasıl?

Uyarı:  871.313 adayın tercihte bulunacağı üniversitelerde, kontenjanların 937.676’ya çıkarılmasıyla 66.363 kişilik açık oluştu.

 

 

2- 2012 ÖSYS’de (Tercihlerde) AOBP kesin uygulanacak mı?

Cevap: 17 temmuz Danıştayın mahkeme kararıyla AOBP uygulanacağı kesinleşti. ÖSYM mecburen AOBP yi uygulacak. Bu nedenle ÖSYM tercih kılavuzunu yeniden güncelleyecek. İlgili haber linki; http://www.rehberlik.biz.tr/danistayin-aobp-karari-ile-2012de-aobp-uygulanacak/

 

 

3- 2012 ÖSYS’de Açık Öğretim “Okul öncesi ve İngilizce öğretmenliği” kalktı mı?

Cevap: Evet kesinlikle kalktı. Kılavuzda bunu görüyoruz (107.ci sayfasında Anadolu üniversitesi 4 yıllık açıköğretim programları yer almakta fakat okul öncesi ve ingilizce öğretmenliği yer almamaktadır).

 

4- 2012 ÖSYS’de Eğitim fakültelerinin ikinci öğretimleri kalktı mı?

Cevap: Hepsinin kalkmadı. İkinci öğretimi kalkan bölümler şunlardır:  Sosyal Bilgiler Öğretmenliği, Türkçe Öğretmenliği, Fen bilgisi Öğretmenliği, İlköğretim Matematik Öğretmenliği, Matematik Öğretmenliği, Sınıf Öğretmenliği, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği, İngilizce Öğretmenliği.

Ek Bilgi: İkinci öğretimi kaldırılan bu eğitim fakültesi bölümlerinin birinci öğretim (örgün) kontenjanları birazcık artırılmıştır.

Uyarı ve Hatırlatma: Tarih Öğretmenliği, Coğrafya Öğretmenliği, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği, Görme Engelliler Öğretmenliği, Biyoloji Öğretmenliği, Fizik Öğretmenliği, Kimya Öğretmenliği bölümlerinin zaten ikinci öğretimleri yoktu ve az yerde kontenjanı vardı.

 

5- 2012 ÖSYS’de Eğitim fakültelerinin ikinci öğretimleri kalkmayan bölümler nelerdir?

Cevap: Zihinsel Engelliler Öğretmenliği, İşitme Engelliler Öğretmenliği, İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümlerinin ikinci öğretimleri kalkmadı. Sebep ise MEB’in bu alanlarda ihtiyacı olduğu için.

 

6- 2012 ÖSYS’de Fen Edebiyat bölümlerinin kontenjanları ne durumdadır?

Cevap: Fizik, kimya ve biyoloji bölümlerinin kontenjanları çok ciddi oranda azaltılmıştır. Bu 3 bölümün tüm ikinci öğretimleri (Birkaç üniversite istisna olarak bu durumdan ayrı tutulmuştur: Mesela fizik ikinci öğretim; İstanbul üniversitesi, Gazi üniversitesi, Dokuz eylül üniversitesi, Ege üniversitesinde vardır. Kimya ikinci öğretim; Ankara üniversitesi, Gazi üniversitesi, Çukurova üniversitesi, Dokuz eylül üniversitesi, Ege üniversitesi, Kocaeli üniversitesi, Ondokuz Mayıs üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Uludağ üniversitesinde vardır.) kapatılmıştır.

Özellikle fizik bölümlerinin tüm ikinci öğretimleri (istisna birkaç üniversite var) kapatılmakla kalınmamış ayrıca birinci öğretim (örgün) kontenjanları da baya azaltılmıştır. Fizik birinci öğretim (örgün) kontenjanlarının sadece büyük üniversiteler, bölge üniversitelerinde ve bazı vakıf üniversitelerinde açık olmasına izin verilmiştir.

Fen edebiyat;  “Kimya ve Biyoloji” birinci öğretim (örgün) kontenjanları da ciddi oranda azaltılmıştır. Fakat bu azalma fizik kadar olmamıştır.

Fen edebiyat; “Coğrafya, Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı, Sosyoloji, Felsefe, Matematik” bölümlerinde dikkat çekici artmalar/azalmalar yoktur. İkinci öğretimleri de durum aynıdır. Yani pek bir değişiklik yoktur.  Tabiki de her sene olduğu gibi  bu bölümlerde ufak tefek bir takım değişiklikler vardır.

 

7- 2012 ÖSYS’de Açık öğretim ve uzaktan eğitim fakülteleri kontenjanlarının durumu nedir?

Cevap: İstanbul üniversitesinde açıköğretim ve uzaktan eğitim fakültesi adı altındaki “coğrafya” uzaktan eğitim kaldırılmıştır. Yerine Coğrafya, tarih, felsefe, sosyoloji 5 bin kişilik açık öğretim kontenjanları açılmıştır.

Atatürk üniversitesi (Erzurum) açıköğretim fakültesindeki sosyal hizmet kontenjanı 2 bine çıkarılmıştır.

Diğer açıköğretim bölümleri (Anadolu, İstanbul ve Atatürk üniversitesindeki) aynen kalmıştır.

Kısa adres:

2012 ÖSYS Kontenjanları ve Kılavuzu (Ön Değerlendirme) için 384 yorum

  1. selam hocam doguakdeniz hukuk 1 deyım Turkıyedekı bir özele gecmek istiyorum ..ortalamam en az ne kadar olmalı bide burda hazırlık yok karsı tarafta hazırlık varsa muaf tutulur mu yoksa okutulur mu?hangi unv lerde hazırlık yok hukukta

  2. hocam coğrafya öğretmenlerinin ataması ne durumda puanı kaç

    • Coğrafya öğretmeni atama puanları normal şartlarda 71-72 civarında oluyordu. Ama bu sene 4+4+4 den dolayı ilköğretime daha çok öğretmen atadıklarından bu sene 76 da kaldı atama puanları.

      Ama şunu diyebiliriz ki; türkçe, türk dili ve edebiyat, tarih, sosyal bilgiler gibi öğretmenliklerden daha kolay (düşük puanla) atanıyor.

  3. Hocam merhaba, yazım çok geç oldu sormak için belki ama siteyi yeni gördüm ve kafamdaki soru işaretinin cevabını bulmak istiyorum. Ben 4 yıllık maliye mezunuyum. Özel sektörde çalışmaktan bildiğim için işten ayrıldım. Bu yıl ÖSYM sınavına girdim. 363 ygs-5 puanı aldım evli olduğum için örğün öğrenime gidemedim. Zaten hedefim de tek bir bölüm vardı o da sosyal hizmet. Atatürk Üniversitesi açıköğretim sosyal hizmet bölümüne yerleştim. Şimdi size iki soru sormak istiyorum yanıtlarsanız çok mutlu olurum. 1. Sosyal hizmet geldiği için sevinmeli miyim? Geleceği nasıl bir bölüm. Ben maliye okuduktan sonra bir dört yıl daha göze aldım çünkü devlete yerleşmek istiyorum. Bu mesleğin 4-5 yıl sonraki halı ne olur, yoksa yine mı yanlış tercih yaptım? 2. Puanıma başta oturduğum şehir olmak üzere birçok şehirde ki okul öncesi öğretmenliği geliyormuş. Bunu görünce üzüldüm. Çünkü bu yola tekrar garanti olan mesleği yakalamak için girdim. İçimde uhde kaldı düşünüp dürüyorum. Acaba onu mü yazsaydın diye. Sosyal hizmet ve okul öncesini karşılaştırırsak hangisi daha iyi gelecek bakımından devletin ihtiyacı bakımından. Okul öncesi olsa daha mı iyi olurdu yoksa sosyal hizmet olması çok daha mı iyi lütfen açıkça söylermisiniz. Şimdiden vereceğiniz cevap için çok teşekkür ediyorum.

    • Sosyal hizmetin başvuralacağı kadro sayısı okul öncesinden daha fazla. 4 yıllık sosyal hizmet lisans mezunlarının girilebileceği kadrolarda ciddi açıklık var. Hatta 2012 atamalarında birçok yeri boş kaldı. Geleceği parlak bir meslek. Mezunu çok az ve ihtiyaç çok diye açıköğretimi açıldı zaten.

      Okul öncesi öğretmenliği, 3 yaşından itibaren çocuklarla muhattap olacağın bir meslek. İki bölümün sana ne kadar uygun olduğu açısından da değerlendirmen gerekir. Sonuçta tüm hayatın ona göre şekillenecek.

      • Verdiğiniz cevap için teşekkür ederim hocam. Benim zaten sosyal hizmetti istediğim ki bir bayan içinde uygun diye düşünüyorum sonuçta büro işi ve insanlar ile iletişimi çok seviyorum. Okul önceside 3 tatil ayrı yerden 15 tatil o da bir bayan için çok iyi ama ben en iyisi hangisindeydim yani iş bulmam açısından gelecekte hangisi daha iyi derdindeydim yoksa ikiside bana uygun meslekler ve verdiğiniz cevaptan şu sonucu : ” sosyal hizmet okul öncesine göre daha iyi gelecekte iş sıkıntısı çekeceğin bir bölüm değil” çıkarıp bu sefer yanlış tercih yapmadiığım için mutlu olabilir miyim? Hocam bu arada kurban bayramınız kutlu olsun. Verdiğiniz bilgilerle bir çok genci aydınlatıp onlara yardımcı oluyorsunuz allah’ta herşeyi sizin güzel gönlünüze göre versin.

  4. peki çok teşekkür edrm

  5. peki bir yandan da tsye çalışsam iyi bir ünversetnn gazi ankaraünv. olur mu sizce mantıklı bi çalışma olur mu iş alanı nasıl?sözelim daha iyi ama bide lys mata çalşyorum ikisi aynı anda gidermi yürür mü?

    • LYS-4 de tm olarak görmediğin felsefe grubu (psikoloji, sosyoloji ve mantık) ve çağdaş türk ve dünya tarihi adlı ders olacak. Diğerlerini göreceksin. Bu aıdan çok bir yük olmaz. Ama YGS sınavından sonra LYS-4 e bakarsın. Şu an LYS-4 konularına çalışman için erkendir.

  6. tüh ya moralm bozuldu hocam simdi peki çok teşekkür ederm bilgilendirdiğnz için yani bi yandan da sosyal sınavına kazrlanmak zorundaym

  7. mrb ben tm öğrencisiym ve türkçe öğretmenliği istyorm tm den gelen puanımla bu bölümü yazabilr mym ortak alan mıdır ts ye grmek zorundamym?

    • Ortak alan diye bir durum artık yok. Dileyen dilediğini okul puanı kırılmadan seçebilir. Türkçe öğretmenliği TS-2 den alıyor. TS-2 puanının iyi olması için LYS-4 (tarih, coğrafya-2, felsefe grubu) sınavına da girmen gerekli.

      • peki tmden gelen alan dışı ts sıralamam ile tercih yapamazmyım ösysnn 2012 klavzna baktm edebyat coğrafya meznlarnn yapabilecegi terchler arasnda türkçe var altndaki tabloda türkçe mat mezunlarnnn seceblecegi yerler arasnd da var türkçe öğretmnliği

        • Şunu demek istiyorum; ortak alan kalktı. Dileyen dilediğini seçebiliyor, okul puanı kırılmadan. Eskiden bir tm öğrencisi mesela coğrafyayı seçtiğinde okul puanı biraz kırılırdı, çünkü ortak alanı değildi. Ama bu seneyle beraber artık alandışı herkes tercih edebiliyor okul puanı kırılmadan.

          Yani seçemezsin demiyorum.

          • yok ben onu anladım da diyorım ki lys 4 e grmeden tm puanı ile türkçe öğretmnliği yazablyormyum yada bu tm sralamasnn yanında sanrsam diger sırlamalrmda gelyomus sosyal sınavna grmeden o bölmü yazablrmym puan kırlmyo artk blyorm da bunu merak ettm tesekkürler bilgilenddrsenz sevnrm

          • TM puanıyla türkçe öğretmenliği yazamazsın. TS-2 puanından türkçe öğretmenliği tercih ediliyor. Sosyal sınavına (LYS-4) girmeden de TS-1, TS-2 puan türünde, sıralamanda çıkar ama o puanın türkçe öğretmenliğini kazanmana yetmez.

  8. Meraba hocam size bişey danışcaktım ben bu sene üniversite sınavına girdim iyi sayılır bi puan aldım fakat yanlış tercihten dolayı yerleşemedim bugün ek yerleştirme başladı gazi üniversitesi edebiyat bölümüne puanım yetiyo ve orda kontenjan açığı kalmış sizce yazayımmı formasyon kalktı diyolar? yardımcı olursanız çok sevinirim..

  9. İyi günler,
    İstanbul Ü. Dış ticaret ve Anadolu Ün. İktisat mezunuyum.
    7 yıl bankacılık yaptım şu anda evdeyim bebeğimden dolayı…
    Şimdi aklımda ya AOF sosyoloji ya da edebiyat var.İkisi de ayrı ayrı güzel ve çok zevkli bana göre ve formasyonun da bir şekilde verileceği düşüncesindeyim.Ancak çok kısıtlı bir zaman kalmasına rağmen henüz karar veremedim.İstanbul AUZEF Coğrafya da çok güzel bir bölüm ama harçlar hemen hemen iki katı AOF’nin.Bu beni düşündürüyor maddi olarak ve ders takibi tabii kitapsız..
    Önerileriniz nelerdir acaba?Gönlümde yatan iş öğretmenlik, bu nedenle bir yol açmaya çalışıyorum kendime…
    Vereceğiniz değerli bilgiler için çok teşekkürler.

    • Sosyoloji sadece öğretmenlik yönü olan bir alan değil, aynı zamanda özellikle kültürel, sosyal yönü kuvvetli olan sosyolog ünvanına da sahip. İş alanları da son yıllarda artmaya başladı. Coğrafya ve edebiyata göre daha iyi bir alan.

      Coğrafya edebiyattan iş sahası açısından bir adım önde. Hem mezununun az olması, hem de devlet kadrolarına girebilme imkanına sahip.

  10. Hocam ben bu yıl sınava hazırlanacağım . Sözelden ve öğretmenlik istiyorum bana sözel öğretmenlikleri iyiden kötüye sıralarmısınız yeni sistemide dikkate alarak . Türkçe sosyal coğrafya tarih felan . Teşekkür ederim .

    • YGS-4 de zihin engelliler, işitme, görme engelliler öğretmenlikleri var.

      TS-1’de coğrafya, türkçe, edebiyat, sosyal, tarih öğretmenlikleri sırasını KPSS ve özel’de iş imkanları açısından düşünerek sıraladım. Tabi bunların hangileri sana uygun düşünüp ona göre tercih etmen lazım.

      Birde YGS-4 de din kültürü öğretmenliğide ataması iyi bir alan (hükümet başta olduğu sürece tabi).

  11. İstanbul Üniversitesi iktisat bölümü kontenjanlı mı

  12. Hocam din kültürü bana pek uygun değildi ama okul öncesi yazsaydım diye kendimi çok üzdüm .O da 20 öğretmenlik branşında yazmıyo okul yaşıda erkene çekildi diye yazdığına üzülen arkadasımda var.Açıkçası durum karışık. Türkçe öğretmenliğini çok istiyodum ama onda da 13 bin gibi bi yığılma var bir de coğrafyanın özelde de iş bulma şansı var dediler öyle yazdım işte. Peki siz ortaöğretm alımları artmayacak mı diyosunuz ? Bi de sizce coğrafya nın kpss puanları yukselr mi ? Şmdi 75 felan 5 sene sonra bu ne olur sizce ? Çok meşgul etdim ama .. Teşekkürler

    • Okul öncesi durumu her ne kadar karışık olsada, okul öncesi ileride zorunlu olabilir. Alımları gene iyi olur. İhtiyaç çok çünkü.

      Türkçe öğretmenliğinde yığılma coğrafyadan çok çok fazla. Bu nedenle ikinci öğretimi kapatıldı bu sene.

      Coğrafyanın özelde iş bulma imkanı evet daha fazla. Hatta birçok yerde coğrafyaya sosyal bilgiler öğretmeni giriyor.

      İleride ortaöğretim alımlarının biraz daha artacağını MEB Bakanı söyledi. coğrafyanın KPSS puanları düşer. Sebebi ise fen-edebiyat coğrafya mezunları eskisi kadar kolay formasyon alamayacak. Çok kısıtlı kişiye formasyon verilecek. Bu da yığılmayı iyice azaltır.

  13. merhaba okul öncesi öğretmenliğin puanları her sitelerde farklı farklı vermiş..ben zihin engelliler öğretmenliğin puanları yüksek demiştim ama şimdi okul öncesinin puanları daha yüksek..üztelik ygs 5 ten alıyor…önerebileceğiniz site varmı tam net puanlarına bakmak için..zihin engelliler ve okul öncesi öğretmenliğin taban puanları nedir? teşekkürler

  14. Merhaba hocam, ben ktü- coğrafya öğretmenliğine yerleştim . Terch dönemi herkes coğrafya yaz dersanelerde de çok ihtiyaç var felan demişlerdi.Ama şimdi herkes sözleşmiş gibi atanamayacaksın diyo. Ben sağlık meslek mezunuyum ve dersaneye gtmedim ve bana okul önceside geliyomuş nerdeyse her yer . Ben coğrafya için dikabı gazi türkçe öğretmenliğini ve daha biçok iyi bölümü teptim .Ama şimdi nerdeyse pişman oldum. Hata mı yaptım sizce ? artık çok geç ama ikna edin beni bu konuda yaptığım doğruysada yanlışsada söyleyin lütfen çok moralim bozuk .

    • Coğrafya öğretmenliği bir kere türkçe öğretmenliğinden atama olarak daha iyi.

      Okul öncesi ve din kültürü daha kolay atanıyor bu bir gerçek. Kontenjanları da kpss atamalarında fazla. Ama şu var; bu durum MEB in ilköğretim atamalarına son yıllarda ağırlık vermesiyle alakalı. Normalde coğrafya 2010 yılında 71 puan civarlarındaydı. Ama son 2 yıl ilköğretim ağırlıklı alımlar yoğunlukta. Din kültürü alımları ise daha çok ideolojik.

      Burada sadece atama boyutunda bakmamak lazım. Acaba okul öncesi ve din kültürü sana uygun muydu? bunu da düşünmen gerekir.

  15. bir sorum daha var sınıf öğretmenliğinden pdr ye geçiş var mı

  16. hocam ben sınıf öğretmenliği kazandım ama altınde istanbul türkçe iktisat vardı sizce hangisi daha iyi acaba

    • Bayanlar açısından genel olarak sınıf öğretmenliği iyi bir bölümdür ama şu 4+4+4 den dolayı MEB bünyesinde çalışan çok sayıda sınıf öğretmeni norm fazlasına çıktı. Biraz sınıf öğretmenliğinin atamalarının önünü tıkadı. Bir süre daha böyle devam eder ama ileride gene atamaları iyi olur.

      Tabi bide bu bölümün senin kişiliğine, yapına, ilgi, zevklerine göre uygunluğu var. Bu sen daha iyi bilirsin. Buradan ancak ben iş imkanı açısından birşey diyebilirim. Çünkü seni tanımıyorum; diğer konular hakkında birşey diyemem.

  17. mrb hocam ts 1 puanım 334 sıralamam 55 bin bu puanla nereye gidebilirim

  18. Madem zihin engellliler öğretmenliğinde çok açık var..Neden puanları bu kadar yüksek anlamıyorum 🙁 ben o bölümü istiyorum…MEB 4 yıl sonrasında da zihin engelliler sertifikası verir mi acaba? ben bu yıl sınava gircem ama puanları görünce çok zor yerleşmem..teşekkürler

  19. verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim ama benim bi kaç sorum daha olucak ..zihin engelliler bölümü puanı çok yüksek..ben şimdi okul öncesi öğretmenliğine gidersem kurumlar arası geçiş yapabiliyormuyum (zihin engelliler öğretmenliğine) + yada okul öncesi öğretmenliğini bitirdiğim zaman formasyon dersi alıp zihin engelliler sertifikası alabiliyormuyum?? benim amacım eğitimimi tamamlayıp engellilerle çalışmak ..bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.yada sizce ne yapmam gerekiyor? teşekkürler

    • Çift anadal çerçevesinde okul öncesinden zihin engelliler öğretmenliğine, PDR bölümüne geçiş yapabiliyorsun. Ama ortalaman 4 üzerinden en az 3.20 olacak.

      Bölümler arası geçişlerde de zihin engellilere, PDR ye geçişin mümkünç Ama ortalama 4 üzerinden en az 2.80 olacak.

      Fakat gerek çift anadal, gerekse bölümlerarası geçişlerde kontenjanlar çok az 2-3 oluyor.

      Formasyon zaten okul öncesi bölümünde alıyorsun. Zihin engelliler sertifikasını bu yıl şubat ayında MEB verdi. Bu sertifikayla devletede atanabiliyordun. Tekrar açar mı bilmiyoruz ama açma ihtimali yüksek. Çünkü zihin engelliler öğretmenliği alanında ciddi açık var ve mezun çok az.

  20. Ben zihin engelliler öğretmenliği okumak istiyorum 2 yıllık çocuk gelişiminden dgs ye girsem geçiş yapabilirmiyim …kalktı diolar kimsenin de net bir bilgisi yok cvp verirseniz sevinirim 🙂

    • 2012 DGS kılavuzuna göre söylediğim kesin bilgidir; Çocuk gelişimi 2 yıllıktan sadece çocuk gelişimi (YGS-5) ve okul öncesi öğretmenliğine (YGS-5) geçiş yapabilirsin.

      Zihin engelliler öğretmenliğine hiçbir bölüm geçiş yapamıyor.

      Seneye ve ilerleyen yıllarda değişme ihtimali elbette olabilir. Ara ara bu geçişlerde ufak değişiklikler yapıyorlar.

  21. hocam bnm sıralamam tm1:255 bin ben ılkınde yanlıs terch yaptm ve ıktısat işltme ekonometrı kamu veya malıe bunlardan bı bolume gtmek ıstıyorm kımse bna yardım etmedı bırıncı tercıhımde sızce eklerde gelırmı?neresı olsa yazcm…tuncelı sırnak falan harı=)ltfn barı sız yardım edin…

  22. Hocam mrb bn 12. sınıf öğrencisiyim bu sene ygs ve lys girecem Allah ın izniyle.. bi bayan için sınıf öğretmenliği çok güzel bi meslek hedefim o 2. öğretim kalktı puanlarda belirli bi düşüş olacak mı? Akdeniz üniversitesini istiyorum 421 küsürlü bişeydi puan düşmüş müdür bide sınıf öğretmenliği atama durumu nasıl ve kpss den en az kaç puan almak gerekir şimdiden tşkrler benimle birlikte sınava girecek herkese başarılar bu maratonda Allah yardım etsin hepimize..

    • Okul puanı hesaplaması ve YGS-LYS sınav zorlukları nedeniyle evet puanları düştü. Sınıf öğretmenliği en düşük puanı TM-2 354 civarında. Akdeniz üniversitesi ise 382,824 puanda.

      Sınıf öğretmenliği bir bayan tabi uygun. Ama ataması biraz daha iyi olan okul öncesi, ve ataması gayet iyi olan zihin engelliler, sosyal hizmet, PDR, psikoloji bölümlerini de düşün. Bunlar da bir bayan uygundur.

      Sınıf öğretmenliğinin KPSS puanları 75 çevresinde dolanıyor. Alımları iyi ama bu MEB’in 4+4+4 sisteminden dolayı fazlalık sınıf öğretmeni ortaya çıktı. Biraz bu alımları bir süre azaltır.

  23. Hocam ek kontenjandan tercih yapmayı düşünüyorum..Sizce ingilizce öğretmenliğinin kpss atama durumu nedir ? Devlette çalışmak istiyorum.Siz tavsiye eder misinz?

    • İngilizcenin KPSS ataması iyi. Gelecekte de iyi olacak. Zaten MEB’in gelecek 10 yılda öğretmen ihtiyacı için açıkladığı listede 8. sırada.
      Tavsiye ederim.

      • Teşekkür ederim hocam..Bendim dil 1 puanım 364,925…Ek kontenjanı bekliyorum.İstanbul Sabahattin zaim üniversitesinin %25 ingilizce öğretmenliğinin min.puanı 313 den almış..Eğer kayıt yaptırmayan olursa burayı yazmayı düşünüyorum.Sizce gelme olasılığı var mı? Aynı zamanda yaşım 26..Daha önce baska bir dil bölümü okudum lisans..iş imkanı olmadıgı için tekrar üniversiteye gitmeye karar verdim.Bu bölümü bitirnce direk devlette öğretmenlik yapmak istiyorum..Paralı da okusam ataması oluyordu değil mi hocam..? Zor bir karar benim için tekrar üni.ye gitmek ama hep ingilizce öğretmeni olmak istiyordum.Sizce bu yaştan sonra çok mu geç kaldım..

        • Evet orada boşluk olursa girme ihtimalin bir hayli kuvvetli. Vakıf üniversitelerinde genelde böyle düşüktür puan.

          Paralıda okusan atama tabi olur. Farketmiyor yani. Bu yaştan sonra da geç kalmadınız. Bence bunu hiç düşünmeyip kafanıza takmayın.

          • Çok teşekkür ederim.Artık bu yıl olmazsa da seneye %50 burslu için şansımı denerim..

          • Olmazsa bence deneyin kesin olur. Vakıf üniversiteleri için daima bir şans/umut olur. Bu açıdan gönlünüzü ferah tutarak olabileceğini düşünün.

  24. Hocam tm3 sıralamam 22400lerde.sakarya pdr(i.ö) geçen sene 24000le kapatmış.Buranın gelme ihtimali nedir sizce?

  25. peki hocam ben uludag maliyenin altına bir de trakya maliye yazdım oda 159 bin ile kapatmıs sizce yüzde olarak hangisinin gelme sansı fazla???

  26. hocam tercih listemdeki hiçbir yere puanım tutmuyor ama hepsinede sıralamam yetiyor bir sorun çıkmaz dimi?

    • Sıralamaya göre tercih edilir zaten.
      Ama bu seneki sıralamalar ile geçen yılki sıralamalar tam uyuşmuyor. %70-80 sıralamalar uyuyor gibi diyebiliriz. Çünkü bu sene LYS sıralamaları yeni LYS hesaplaması nedeniyle farklı oluştu.

  27. tm-2 sıralamam 46.918.denizli,kütahya,aydın,çanakkkale,muğla,afyon. sınıf öğretmenliği için bu illerden hangisi gelebilir hocam ?

  28. hocam tm 1 sıralamam 126136 9 Eylül maliye iö yazdım ama geçen yıl 125 bin ile kapatmış bir sonraki tercihim ise denizli maliye hangisi gelebilir???

  29. Hocam tm 1 sıram 148 bin 1.tercihim Eskişehir osmangazi üni iö maliye bölümü ve bölüm 148 binle kapatmış ikinci tercihim ise Uludağ üni iö maliye bu da 159 bin ile kapatmış hangisine girme şansım daha fazla görünüyor?

  30. hocam sıralamam 115.564 sizce hangisi gelir

    01. Tercih 110130026 YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi/İktisat (İÖ)
    02. Tercih 107230072 MARMARA ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)/İktisat Fakültesi/Maliye (İÖ)
    03. Tercih 107230054 MARMARA ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)/İktisat Fakültesi/İktisat (İÖ)
    04. Tercih 107230063 MARMARA ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)/İşletme Fakültesi/İşletme (İÖ)
    05. Tercih 105630162 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ/İktisat Fakültesi/İktisat (İÖ)
    06. Tercih 107230045 MARMARA ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)/İktisat Fakültesi/Ekonometri (İÖ)
    07. Tercih 109710278 ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ (BURSA)/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi/Maliye
    08. Tercih 109710242 ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ (BURSA)/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi/İktisat
    09. Tercih 109710251 ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ (BURSA)/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi/İşletme
    10. Tercih 109710233 ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ (BURSA)/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi/Ekonometri
    11. Tercih 109730149 ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ (BURSA)/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi/Maliye (İÖ)
    12. Tercih 109730113 ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ (BURSA)/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi/İktisat (İÖ)
    13. Tercih 109730122 ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ (BURSA)/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi/İşletme (İÖ)
    14. Tercih 109730104 ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ (BURSA)/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi/Ekonometri (İÖ)

    • Öncelikle bu seneki başarı sıralamaları ile geçen yılki başarı sıralamalarını birebir karşılaştıramıyoruz. Çünkü bu sene yeni LYS hesaplaması nedeniyle sıralamalarda daha az sayısalcı olunca; bu sene o sıralamalar yukarı (örneğin 100 binde olan 90, 95 bine çıkar) çıkacaktır. Ona göre yorum edeceğim.

      Marmara iktisat, İşletme gelebilir. İhtimali yüksek değil ama. Ekonometri yarı yarıya gelme ihtimali var.

      Sen daha çok uludağ, maliye, iktisat, işletmelerin birine girersin.

      • off hocam ya çok strese girdim şimdi marmara ekonometri %50 ihtimal mi 🙁 .peki hocam sıralamaların yükselmesindeki mantık nedir

        • Geçen yıl TM-1 sıralamalarında 209.675 sayısalcı vardı. Bu sene yeni LYS hesaplaması nedeniyle bu sayısalcıların sayısı TM-1 sıralamalarında 147.246’ya düştü. Yani 67 bin civarında bir eksilme var.

          Yani geçen yıl daha çok sayısalcı yer aldığı için sıralamalar biraz şişmişti. Bu nedenle iktisat, işletme gibi bölümlerin sıralamaları 360 bin lere kadar düşebilmişti. Ama bu sene bu sayısalcılar biraz azalınca şişen bu sıralama biraz toparlanacak ve aralık daralacak. İktisat, işletme 360 binden alıyorsa 330,340 binlere kadar çıkabilir mesela. Bu bir öngörü sadece.

          Tepelerde oynama daha azdır tabi. Bu açıdan yarıyarıya şansın var dedim ekonometri için. Ayrıca çok talep edilen bir üniversite, bunu da hesaba katmak lazım.

  31. Merhaba hocam benm ilk terchm zrve hukk 117 bnle alms ben 128 binm kontnjani 41 ksi artms szce grme ihtmalim nedr

  32. hocam Hem üni hemde bölümünü değiştiren biri için burs,kredi ve Yurt hakkı ölür mu. Yani yeni gittiği üni de kredi ve Yurt çıkmaz mi

  33. hocam sonuçlar ne zaman açıklanacak lütfen bi bilginiz var mi

  34. hocam mrb ben çocuk gelişimi mezunuyum ek puanlı sıralmam 12,430 zihin eng. öğr. yazdım
    marmara ikinci öğretim geçen sene 13,800 ile kaptmış fakat kapatılan ikinci öğretimler fen edbyatlardan formasyonun kalkması ve bu bölümün son yıllarda gözde olması gibi nedenleri göz önünde bulundurursak szce girebilirmiyim?

    • Son yıllarda zihin engelliler öğretmenliği puanları (ve başarı sıralamaları) hep çıkmış. Bölümün KPSS atamasının çok kolay olması, sayısalcılar da dahil çok kişinin tercih etmesine neden olmaktadır. Kapatılan 2. öğretimlerin buna etkisi çok düşük kalır. Ayrıca formasyonun etkisi az olur çünkü formasyon verileceğini YÖK başkanı açıklamıştı. Kazanma ihtimalin kazanmama ihtimalinden fazladır diyebilirim.

  35. hocam dev. sınıf öğretmenlikleri yazdım peşine %50 burslu pdr yazdım . pdrlerin sıralaması düşük ama puan türü farklı olduğu için tercihte hata olurmu ? pdrlerin peşinede %50 burlu sınıf yazdım bi karışıklık olur mu acaba?

  36. hocam %50 pdr de yazdım ama onu kazanma şansım yüksek değil dimi?hocam çok soru sordum ama diyelim vakıf kazandım ikinci senemde devlet üniv sine geçiş yapabiliyormuyum??

    • PDR kazanma şansın daha düşük ama ihtimalin var vakıf üniversitesi ve %50 olduğu için.

      Evet devlet üniversitesine geçiş edebiliyorsun. Ama genelde 2-3 kişilik kontenjanları oluyor. Ortalaman genel olarak 4 üzerinden 3.20 gibi bir ortalamayı en azından devirmen gerekebilir.

  37. hocam peki zirve üniversitesi %50 burslu sınıf öğretmenliğini kazanma şansım nedir 85.500 ile kapatmış geçen sene

  38. 01. (RİZE) ÜNİVERSİTESİ (RİZE)/Eğitim Fakültesi/Sınıf Öğretmenliği
    02. (BOLU)/Eğitim Fakültesi/Sınıf Öğretmenliği
    03. (KIRŞEHİR)/Eğitim Fakültesi/Sınıf Öğretmenliği
    04. (ZONGULDAK KARAELMAS) ÜNİVERSİTESİ (ZONGULDAK)/Ereğli Eğitim Fakültesi/Sınıf Öğretmenliği
    05. aksaray /Eğitim Fakültesi/Sınıf Öğretmenliği
    06. KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ/Eğitim Fakültesi/Sınıf Öğretmenliği
    07. BARTIN ÜNİVERSİTESİ/Eğitim Fakültesi/Sınıf Öğretmenliği
    08. ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ/Eğitim Fakültesi/Sınıf Öğretmenliği
    09. GİRESUN ÜNİVERSİTESİ/Eğitim Fakültesi/Sınıf Öğretmenliği
    10. ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ/Eğitim Fakültesi/Sınıf Öğretmenliği
    11. BAYBURT ÜNİVERSİTESİ/Bayburt Eğitim Fakültesi/Sınıf Öğretmenliği
    12. SİNOP ÜNİVERSİTESİ/Eğitim Fakültesi/Sınıf Öğretmenliği
    13. MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ/Eğitim Fakültesi/Sınıf Öğretmenliği
    14. AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ /Eğitim Fakültesi/Sınıf Öğretmenliği
    15. KAFKAS ÜNİVERSİTESİ (KARS)/Eğitim Fakültesi/Sınıf Öğretmenliği
    hocam tm2 64306 idi sizce nasıl bi sıralama gelir mi sizec 6 7 bin oynama yaparmı ya 🙁

    • Bu seneki TM sıralamaları özellikle karman çorman.

      Bir kere sınıf öğretmenliği kapanan 2. öğretim kontenjanı 3 bine yakın.

      Bu sene sıralamalardaki oynamayı daha çok, bu sene yeni uygulanan yeni LYS hesaplama yöntemi belirleyecek. Özellikle TM sıralamalarını çok değiştirecek. Çünkü yeni LYS hesaplaması nedeniyle; bu seneki TM sıralamalarında sayısal öğrenci geçen yıla göre yarı yarıya azaldı. Oysa geçen yılki TM sıralamalarında sayısalcı çoktu. Bu nedenle geçen yıl TM sıralamaları şişmişti. Bu sene bu sayısalcıların yarısı olmayınca geçen sene şişmiş olan sıralamalar bu sene daha derli toplu olacak. Ama bu değişiklik özellikle TM alt sıralamalarda (150-200 binden sonra) olacak. Sınıf öğretmenliği sıralamalarına da yansıması olacaktır ama daha az. Ne kadar yansır bilmiyoruz.

      Ama kazanma ihtimalin kazanamama ihtimalinden daha yüksek gözüküyor.

  39. hocam benim tm2 sıralamam 68200 sınıf öğretmenliği ni kazanabilirmiyim rize sinop artvin bayburt kars gibi yerleri yazdım . kazanma şansım ne düzeyde ??

    • Yarı yarıya ihtimal var. Ama ciddi risk taşıyorsun. Çünkü 1. neden; kapanan sınıf öğretmenliği 2. öğretim kontenjanları 3 bine yakın.

      2. neden; sıralamalardaki oynamayı bu sene daha çok, bu sene yeni uygulanan yeni LYS hesaplama yöntemi belirleyecek. Özellikle TM sıralamalarını çok değiştirecek. Çünkü yeni LYS hesaplaması nedeniyle; bu seneki TM sıralamalarında sayısal öğrenci geçen yıla göre yarı yarıya azaldı. Oysa geçen yılki TM sıralamalarında sayısalcı çoktu. Bu nedenle geçen yıl TM sıralamaları şişmişti. Bu sene bu sayısalcıların yarısı olmayınca geçen sene şişmiş olan sıralamalar bu sene daha derli toplu olacak. Ama bu değişiklik özellikle TM alt sıralamalarda (150-200 binden sonra) olacak. Sınıf öğretmenliği sıralamalarına da yansıması olacaktır ama daha az. Ne kadar yansır bilmiyoruz.

  40. hocam sınıf öğretmenliklerindeki iniş çıkış ne kadar olabilir en fazla? yani 2-3 bin civarı bir oynama mı yoksa geçen yılın 70 bini bu yılın 60 binine düşecek kadar bir oynamamı?

    • 2-3 binden fazla olur tahminimce çünkü zaten kapanan 2. öğretimler 3 bine yakın.

      Sıralamalardaki oynamayı bu sene daha çok, bu sene yeni uygulanan yeni LYS hesaplama yöntemi belirleyecek. Özellikle TM sıralamalarını çok değiştirecek. Çünkü yeni LYS hesaplaması nedeniyle; bu seneki TM sıralamalarında sayısal öğrenci geçen yıla göre yarı yarıya azaldı. Oysa geçen yılki TM sıralamalarında sayısalcı çoktu. Bu nedenle geçen yıl TM sıralamaları şişmişti. Bu sene bu sayısalcıların yarısı olmayınca geçen sene şişmiş olan sıralamalar bu sene daha derli toplu olacak. Ama bu değişiklik özellikle TM alt sıralamalarda (150-200 binden sonra) olacak. Sınıf öğretmenliği sıralamalarına da yansıması olacaktır ama daha az. Ne kadar yansır bilmiyoruz.

  41. Hocam kafamı kurcalayan bir konu daha var.Eğitim fakültelerinin puanlarının artacağı söyleniyor peki bu sıralamaya nasıl yansır? Mesela anadolu üniversitesi sosyal bilgiler öğretmenliği 15000 ile kapatmış, olası bir puan yükselmesinde bu sıralama kaça düşer veya çıkar? Beni aydınlatırsanız çok sevinirim teşekkürler

  42. hocam merhaba Tm2 47.350 sınıf öğretmenliği tercih sıralamam.
    Pamukkale 45.900 Katu 47.400 kütahya 47.500
aydın 47.800 atatürk 48.400
çanakkale 50.800 edirne 53.800
bolu 54.800 Manisa 58.500
zonguldak 63.600
kastamonu 67.200 sinop 70.200
rize 71.400 hangileri olabilir

  43. Hocam sıralamam 11880.Sosyal bilgiler öğretmenliği için 15000’den başlayıp 25000’e kadar yazdım sizce yerleşme ihtimalim nedir?

  44. hocam benim tm-2 sıralamam 11188 istanbul hukuk ikinci öğretim veya marmara ikinci öğretim gelir mi sıralama cok değişir mi ?

  45. merhaba hocam tm2 de 61282 .yim ve sınıf öğretmenliği bölümünü tercih ettim gelme ihtimali nedir yeni açılan üniversiteleride yazdım.ikinci öğretimler kapandığı için 10000 kişi kadar yığılma olur mu?

    • 10 bin yığılma olmaz, çünkü kapatılan kontenjanlar o kadar değil. Kapatılan kontenjanlar 3 bine yakın idi.

      Asıl sorun bu sene yeni LYS hesaplama yönteminden kaynaklanacak. Özellikle bu yeni LYS hesaplama yöntemi TM sıralamalarını çok değiştirecek. Çünkü yeni LYS hesaplaması nedeniyle; bu seneki TM sıralamalarında sayısal öğrenci geçen yıla göre yarı yarıya azaldı. Oysa geçen yılki TM sıralamalarında sayısalcı çoktu. Bu nedenle geçen yıl TM sıralamaları şişmişti. Bu sene bu sayısalcıların yarısı olmayınca geçen sene şişmiş olan sıralamalar bu sene daha derli toplu olacak. Ama bu değişiklik özellikle TM alt sıralamalarda (150-200 binden sonra) olacak. Sınıf öğretmenliği sıralamalarına da yansıması olacaktır ama daha az. Ne kadar yansır bilmiyoruz.

      Sonuç olarak şunu diyebilirim; kazanma ihtimalin kazanamama ihtimalinden daha yüksek. Ama durumun risk de taşımaktadır.

  46. hocam merhaba, tm1 sıralamam 78bin istanbul aydın üniversitesinin %100 burslu ingilizce işletmesi 78 binle kapatmış onu yazdım, uopc beykent ingilizce iktisat %100 burslu 77.500 le kapatmıs onu yazdım, istanbul üniversitesi maliye 82 bin sıralamalı bunu da yazdım, marmara iktisat 83 bin bunu da yazdım sizce hangisinin gelme olasılıgı daha yuksek?

    • İstanbul aydını ilk sırada yazdıysan o olabilir. Sebebide vakıf üniversitesi ve eğitiminin ingilizce olması nedeniyle herkesçe tercih kolay kolay edilmiyor. Beykent içinde dediklerim aynen geçerlidir. Ama istanbul ve marmara için daha olumsuz görüşüm var.

  47. hocam benim tm2 sıralamam 95 bin.her ihtimale karşı 50 binlerden başlayarak sınıf öğretmenliklerini yazdım.gelme ihtimali var mı? yazdığıma da sonradan pişman oldum ama gelem ihtimali umarım yoktur diyin bana .

  48. HOCAM SİZE NET BİR ŞEKİLDE SORUYORUM TARİH BÖLÜMÜMÜ YOKSA RADYO TV BÖLÜMÜMÜ

  49. hocam sıralamam ts2 76bin tercihlerimde edebiyat,tıbbı sekreterlik(gelme ihtimali düşük olsada), tarih sırasıyla yazdım. tarihi üste yazmalımıydım sizce.

  50. hocam son olarak bir şey daha sormak istiyorum. gazi üni,versiteside 2520 ile almış. sizce oraya girme ihtimalim var mı?

  51. açıkçası ikinci öğretimler kapatıldığı için sıralamalar yükselecek diyorlar o yüzden biraz tedirgindim. teşekkür ederim rahatlattınız hocam

  52. hocam ben sözel öğrencisiyim ts2 sıralamam 2791. ege üniversitesi türkçe öğretmenliği geçen yıl 3100 ile almış. sizce egeye gitme şansım nedir?

  53. sıralamm 134 bin 171 binle kapatn maliye yazdım gelme ihtimali nedir ilk tercihim

    • Yüksek ihtimal gelir ama risk taşıyor, sebebide geçen yıl oluşan bu başarı sıralamalarında çok sayıda sayısalcı varken, bu yıl sizin başarı sıralamanızda (TM-1 de özellikle) çok az sayıda sayısalcı sıralama var. Bu nedenle 134 binde kapatan yer 130-140-150 bin gibi sıralamalara çıkabilir.

  54. Merhaba ..Dil 1 puanım 364.929 sıralama 12981..

    İstanbul aydın üni %50 burslu ing öğrt sıralaması 9000. Sizce gelebilir mi ?
    Ayrıca şunu merak ediyorum..Bu konu hakkında bilgim yok.Özel ünide % 50 burslu ingilizce öğretmenliği okuduğumda kpssye girip ingilizce öğretmeni olarak atanılıyor mu?Mebdemi geçerli mi? tesekkurler

  55. hocam merhaba. Tm2 48 bin. Muğla bolu Manisa kastamonu ve sinop sınıf öğretmenliklerinin gelme şansı nedir lütfen yardım edin. Açıkta kalırım diye korkuyorum. Şimdiden emeğiniz ve yol göstericiligniz için teşekkür ederim..

  56. ts1 25000 ts 2 24000 coğrafya istiyorum ama 2. öğretimler geliyo formasyon kalktı değişmeler olurmu?

  57. tm2 sıram 24 bin pdr kesin gelir diyebilir miyiz

  58. Merhaba hocam…
    Cocuk gelisimi meslek lisesi mezunuyum açıköğretim Atatürk Üniversitesi
    Sosyal hizmet bölümünü tercih etmek istiyorum ve 1. Tercihime yazdım, arkasına devlet okuloncesi bölümlerini..
    Ygs3 puanım (alandisi) 385
    Ygs 4 alan ici 407 sıralama 15000
    Ygs 5 alan ici 377 sıralama 20808
    Benim asıl istediğim sosyal hizmet ve açıktan okumak istiyorum olmazsa diye arkasına diğer üniversiteleri yazdım ataturk uni. Sosyal hizmet kontenjanın da 2000 e çıktığını düşünürsek kazanma olasılığım yüzde kactir?

  59. merhaba hocam. Tm2 47.350. HacettePe akdeniz Katu pamukkale üniversitelerinden sınıf öğretmenliği gelme şansı hangisinin yüksek

  60. hocam tm1 sıralamam 55 bin ege iktisat kesin gelir mi teşekkürler şimdiden

  61. hocam benim tm2 sıralamam 64.306 sizce sınıf öğretmenliği gelebilir mi? 60-70 bin arası her yeri yazdım sizce gelebilme ihtimali nedir?şimdiden teşekkür ederim

    • Sınıf öğretmenliği gelme ihtimali var. Ama bu ihtimal yarı yarıya risk taşıyor. Niye risk taşıyor diyorum çünkü; ilk nedeni sınıf öğretmenliklerin 2. öğretimleri kapatıldı. Bu nedenle 1. öğretimlere yüklenme olabilir.

      İkinci nedeni bu seneki yeni LYS puan hesaplama yöntemidir. Nedir bu yeni hesaplama yöntemi dersen?
      Bu seneki yeni LYS puan hesaplama yöntemi yüzünden TM sıralarında sayısal ve sözel öğrenci geçen seneye göre çok çok az. Bu seneki TM sıraları hep TM öğrencilerinden oluşmaktadır.

      TM-1 sıralamalarında geçen yıl çok sayıda sayısalcı varken; bu seneki sıralamalarda sayısalcı çok az yer almaktadır.
      TM-2 sıralamalarında geçen yıl sayısal ve sözelci öğrenci karışık halde biraz varken; bu seneki sıralamalarda hem sözelci hem de sayısalcı çok az yer almaktadır.
      TM-3 sıralamalarında geçen yıl çok sayıda sözelci varken; bu seneki sıralamalarda sözelci çok az yer almaktadır.

      İşte bu yeni hesaplama yöntemi sıralamarı alan açısından sıralanmaya tabi tutulmuş gibi olundu. Bu açıdan bakarsak sınıf öğretmenliği puanlarında yükselme çok yüksek ihtimaldir..

  62. hocam lütfen cevap verin:)

  63. hocam benim tm2 başarı sıralamam 64.306 sizce sınf öğretmenliği gelebilir mi ? 60-70 bin arası her yeri yazdım sizce gelme ihtimali nedir ? şimdiden teşekkür ederim

    • Sınıf öğretmenliği gelme ihtimali var. Ama bu ihtimal yarı yarıya risk taşıyor. Niye risk taşıyor diyorum çünkü; ilk nedeni sınıf öğretmenliklerin 2. öğretimleri kapatıldı. Bu nedenle 1. öğretimlere yüklenme olabilir.

      İkinci nedeni bu seneki yeni LYS puan hesaplama yöntemidir. Nedir bu yeni hesaplama yöntemi dersen?
      Bu seneki yeni LYS puan hesaplama yöntemi yüzünden TM sıralarında sayısal ve sözel öğrenci geçen seneye göre çok çok az. Bu seneki TM sıraları hep TM öğrencilerinden oluşmaktadır.

      TM-1 sıralamalarında geçen yıl çok sayıda sayısalcı varken; bu seneki sıralamalarda sayısalcı çok az yer almaktadır.
      TM-2 sıralamalarında geçen yıl sayısal ve sözelci öğrenci karışık halde biraz varken; bu seneki sıralamalarda hem sözelci hem de sayısalcı çok az yer almaktadır.
      TM-3 sıralamalarında geçen yıl çok sayıda sözelci varken; bu seneki sıralamalarda sözelci çok az yer almaktadır.

      İşte bu yeni hesaplama yöntemi sıralamarı alan açısından sıralanmaya tabi tutulmuş gibi olundu. Bu açıdan bakarsak sınıf öğretmenliği puanlarında yükselme çok yüksek ihtimaldir.

  64. hocam benim tm 2 59.259 sınıf öğretmenliği istiyorum sinopa kadar yaptım tercihlerimi. ts de 13.000 sosyal bilgiler öğretmenliği olur mu?

    • Sosyal bilgiler kesin gelir. Sınıf öğretmenliği ise çok yüksek ihtimal gelir. Ama sınıf öğretmenliği çok az da olsa risk taşıyor. Niye risk taşıyor diyorum çünkü; ilk nedeni sınıf öğretmenliklerin 2. öğretimleri kapatıldı. Bu nedenle 1. öğretimlere yüklenme olabilir.

      İkinci nedeni bu seneki yeni LYS puan hesaplama yöntemidir. Nedir bu yeni hesaplama yöntemi dersen?
      Bu seneki yeni LYS puan hesaplama yöntemi yüzünden TM sıralarında sayısal ve sözel öğrenci geçen seneye göre çok çok az. Bu seneki TM sıraları hep TM öğrencilerinden oluşmaktadır.

      TM-1 sıralamalarında geçen yıl çok sayıda sayısalcı varken; bu seneki sıralamalarda sayısalcı çok az yer almaktadır.
      TM-2 sıralamalarında geçen yıl sayısal ve sözelci öğrenci karışık halde biraz varken; bu seneki sıralamalarda hem sözelci hem de sayısalcı çok az yer almaktadır.
      TM-3 sıralamalarında geçen yıl çok sayıda sözelci varken; bu seneki sıralamalarda sözelci çok az yer almaktadır.

      İşte bu yeni hesaplama yöntemi sıralamarı alan açısından sıralanmaya tabi tutulmuş gibi olundu. Bu açıdan bakarsak sınıf öğretmenliği puanlarında yükselme çok yüksek ihtimaldir.

      • hocam peki sosyal bilgiler öğretmenlerinin geleceği nedir? meb in yayınladığı listede 7. sırada ama bu atama kontenjanlarını ne kadar artırır ki? bölümü okuyup senelerce açıkta kalmak istemiyorum.bir de türkçe öğretmenliğinde bazı tutan yerler var sizce sosyal bil. mi türkçe mi daha avantajlı olur?

        • Türkçe öğretmenliği daha avantajlıdır.

          Mezunu hem türkçe, hem de sosyal bilgilerin fazla diye biraz yığılma oldu. MEB bu yüzden YÖK ile görüştü ve bunların 2. öğretimleri kapatıldı. Siz mezun olana kadar biraz bu yığılma eriyebilir.

          Ayrıca alan sınavı KPSS de geleceğinden avantajlı olacaksınız. Özellikle sözelciler matematik yapamıyordu ve dolayısıyla iyi puan almakta zorlanıyorlardı. Şimdi gene matematik yapacaklar ama etkisi çok düşük olacak (eskiye göre yarı yarıya düşecek etkisi).

  65. Hocam benim tm2 sıralamam 5O.300 çanakkale sınıf öğretmenliği istyrm gelme ihtimali var mıdır

  66. hocam şuan türkçe sınıf ve din kült hangisini önerirsiniz 4 yıl sonra için sınıf ve türkçe öğrt atamaları iyileşir diyebilirmisiniz bide türkçenin kontenjanı geçen yıl kaç idi bu yıl kaç

    • Türkçe öğretmenliği ihtiyacı hiçbir zaman ölmez. Hele 2. öğretimlerinin kapatıldığını bu yıl düşünürsek ilerisi için daha iyi durumlar vardır. MEB’in açıkladığı ihtiyaca göre zaten ihtiyaç bakımından 4. sırada.

      Sınıf öğretmenliği 4+4+4 MEB yeni eğitim sistemi nedeniyle norm fazlası kadro ortaya çıktı. Yani atamaları gene olur ama eskiye nazaran birazcık gerileme olacak.

      Din kültürü atamaları daha çok ideolojik. Şu andaki hükümet başta olduğu sürece atamaları iyi olacaktır ve MEB’in açıkladığı ihtiyaç sıralamasında 3. sırasında.

      KPSS atama kontenjanlar her yıl değişir.

      • ts 1 29600 36 600 artvinle sontercihle sosyal bilgisini kapattım gelme ihtimali 🙁

        • Kapatılan sosyal bilgiler 2. öğretim ile türkçe öğretmenliği kontenjanlarını düşünürsek (yaklaşım 5 bin kişi) ve fen-edebiyat bölümlerine formasyon verilmemesi sebebiyle (özellikle türkçe öğretmenliğine puanı yetmeyenlerin edebiyattaki talebi artık sosyal bilgilere daha çok yöneltecek) sosyal bilgiler puanları/sıralamaları yükselecek.

          Sınırdasın diyelim.

  67. hocam benım sıralamam 80.453 bana inşaat muhendıslıgı gelme şansı varmı?

  68. hocam merhaba bnim ts2 sıralamam 7260 türkçe öğretmenliği düşünüyorum balıkesir 5580 ile almış buraya girme şansım var mı nereyi önerirsiniz

  69. hocam merhaba ts-1 sıralamam 21 bin.ilk 7 tercihim antalya-18.000 kayseri- 18.000 balıkesir -19.100 aydın-21.100 denizli- 22.100 manisa-24.800 kütahya-25.300. sıralaması 40 bin olan bartına kadar genislettim ve 19 tercihi sosyal bilgiler yazdım.kosulları dusundugumuzde sizce ilk 7 tercihin gelme olasılıgı nedir? tesekkurler simdiden

  70. hocam kararsızım işletme hakkında ne düşünüyorsunuz?hem sosyolojı hem işletme tercihi yapmak istiyorum..ama iş imkanı yönünden korkuyorum..hangi bölümü tercih yapsam.bu iş imkanıyla ilgili bilgi verirmisiniz.şimdiden teşekkür ederim hocam..

    • İşletmenin iş olanakları daha geniş sosyolojiden. Bankalar, sigorta şirketleri, devletteki birçok kamu kurumuna başvurabiliyor. Ama çok işletme mezunu var.Dezavantajı bu.

      Sosyolojinin iş olanakları son yıllarda biraz daha arttı. Özellikle aile bakanlığı başta olmak üzere birkaç bakanlığa alımları eskiye oranla arttı. Ama genel olarak işletmeden iş olanakları açısından daha dar. Avantajı ise işletmeye göre mezunu çok daha az.

  71. Hocam ygs 4 siralamam 56925 zihin engelliler için şansım nedir.

  72. Hocam benim ek puanlı Ygs4 başarı sıram 26 bin işitme engelliler istiyorum ama o ikinci öğretimini 17 binle kapatmış sizce ne kadar şansım var ?

  73. hocam ben emine bugn yaptm tercihlerimi . 3 tane pdr ikinci öğretm yazdm 49 bindeym tm3. türkçe öğretmenliği 9 tane sonrda sınıf öğret yazdm . son ikiye eskişehir maliye yazdm . yardmlarınız için teşekkür ederm . türkçe öğretmenliğinde 13 bine kadar indim ben 10 bindeym.

  74. mrb, selcuk üni. tarih öğretmenliği kaldırıldı mı?

  75. İyi günler hocam sizce iş olanakları açısından sosyal hizmet zihin engelliler öğretmenliği ve çocuk gelişimi hangisi daha iyidir bir siralmama yapmanız mümkünmü teşekkürler

  76. 96 bınıncıyım mf 3te veterınerlık hatay 128 bın kesın gelır mı

  77. Değerli yorumlariniz için teşekkürler hocam benim soorum sosyal hizmet iş olanakları nasıl sınıf öğretmenliğimi yoksa sosyal hizmetmi tercih etmeliyim.

  78. peki veterinerlik hakkında ne düşünüyorsunuz hocam?

  79. hocam ilköğretim matematik öğretmenliği kaç binlere düşer? mf 1 95 bindeyim? yardım eder misiniz

  80. 94 bindeyim acaba ağrı da olsa ilk öğretim matematik öğretmenliği gelir mi Hocam??

  81. hocam ben sayısal öğrencisiyim ama tm den tercih yaptım.tm3 sıralamam 13.450 tm2 sıralamam 15.990 tercihlerime psikoloji ve hukuk yazdım.ama bu sene sıralamalar 2010 a dönecek diyorlar.bunun gerekçesi olarak da 2011 de çok fazla sayısalcı tmlerin önüne geçtiği halde sayısaldan tercih etmişler bu nedenle 2010 da 11 binle alan bursa psikoloji 2011 de 16binle almış.bu sene de çok fazla sayısalcı tmlerin önüne geçememiş.yine 2010 sıralamalarıyla alacakmış hukuk ve psikolojiler büyük ihtimalle.böyle bi oynama olması mümkün mü?en fazla kaç bin oynayabilir.sıralamam 15.990 olmasına rağmen 22.400 le alan erzincan üniversitesi hukuk fakültesini bile yazdım.sizce yine de açıkta kalma ihtimalim var mı?

    • Geçen yıl sıralamalarda sayısalcıların çok olduğu doğrudur. Ama tepelerde hukuk başarı sıralamaları seviyelerinde az sayısalcı vardı. O yüzden oynama olur ama az oynama olur. Ayrıca bu yıl çok sayıda hukuk, pdr, psikoloji kontenjanı açıldı. Bu oynamayı yavaşlatır belki de durdurur.

      Açıkta kesin kez kalmazsın.

  82. merhabalar hocam , öncelikle teşekkürler yardımcı olduğunuz için. tm2-62730 ts2-10824 sıralamam bu hocam ben genelde türkçe ve sınıf öğretmenliği yazdım . tm3-49 bin 1. sıraya kırıkkale pdr yazdım. hocam öğretmenlikte şansım nedir bna önereceğiniz bölüm ve şehir nedir . yardımcı olun lütfen

    • Öğretmenliklerde şehir farketmiyor.

      TM-2’de sınıf öğretmenliği şansın yüksek. Ama sınıf öğretmenliklerinin 2. öğretimlerinin kapatılması 1. öğretimlere biraz yüklenmeyi getirir. Artan pdr, hukuk, psikoloji gibi kontenjanlar biraz bu yüklenmeyi azaltır. 71 binlere kadar en düşük sıralaması iniyordu. Gidebilirim dediğin yerler arasında inebildiğin yere kadar inmeni tavsiye ederim.

      TS-1’den türkçe öğretmenliği gelme ihtimali de yüksek sayılır. Ama hem sosyal bilgiler hem de türkçe öğretmenliklerinin 2. öğretimlerinin kapatılması, formasyonun kaldırılması (edebiyata olan talebin türkçeye yönelecek olması) Türkçe 1. öğretimlerin puanlarını yukarıya çıkaracaktır. Riskli durumda var.

      TM-3 de sosyal hizmet bölümü hem sınıf, hem de türkçe öğretmenliğinden daha iyi. Az da olsa ona şansın var. Şansını değerlenmeni öneririm.

  83. hocam ben ts2 4027 deyim gazi türkçe öğretmenliği gelir mi

  84. Merhabalar hocam bu yıl sayisalciların ve sözellerin tm puanları hesaplanmadigindan tm başarı siralarinin aşağıya doğru yükselmesi bekleniyor tm2 de 43000 dyım 70000 de ki sınıf öğretmenligi gelirmi başarı sıraları ne kadar degisir

    • Evet bu durum var. Ama o sayısal ve sözelciler daha çok yüksek sıralamalarda (150-200 binlerden sonra) yer alıyordu.

      İlk 100 binde özellikle sözelci çok az. Biraz sayılsacı vardı.O da edebiyat yapmadıklarından bu sayı çok değil. Sınıf öğretmenliği sana kesin gelir. Bulunduğun sıralama düzeyinde 30 bin oynama olmaz.

  85. hocam sıralamam tm-2 55 binlerde sınıf öğretmenliği gelir mi manisa çanakkale.. gibi aydın muğla gibi yerler…?

  86. hocam merhaba benim ts2 başarı sıram 13 bin. ben sakaryada türkçe öğretmenliği yazmayı düşünüyorum ama 6 binlerde. sizce gelme olasılığı nedir ya da sıralama en fazla ne kadar oynar. birde sakaryada sosyal bilgiler de düşünüyorum sizce o nasıl?

  87. hocam merhaba benim basarı sıram 21 bin sosyal bilgiler ogretmenligi istiyorum.malum formasyonun kalkmasıyla sıralamalar yukselebilir.sormak istedigim 2 şey var sıralaması 24 binlerde olan manisaya 21 binle girme ihtimalim yuzde kaç ve sıralamalar yaklasık kaç bin yukselir simdiden tesekkurler

    • Kesin olarak sosyal bilgilere girersin gibi.

      Tepelerde oynama daha az oynar. Ama manisaya girme ihtimalin %60-70 dir diyebilirim. Sadece formasyon kalkması sıralamaları etkilemeyecek. Sosyal ve özellikle türkçe öğretmenliğinin 2. öğretimlerinin kapatılması sosyal bilgilerin 1. öğretimlerine talebi artıracaktır. Özellikle türkçe öğretmenliğine puanı tutmayan direkt sosyal bilgilere yüklenecek.

  88. HOCAM TS 1 PUANIM 361 BAŞAR SIRALAMAM 27.198 …SOSYAL BİLGİLER GELİRMİ .GELİRSE YÜZDE KAÇ

    • Yüksek ihtimal (%80-90) yerleşirsin. Kesin diyemiyorum çünkü fen edebiyat bölümlerine formasyon verilmemesi, (özellikle edebiyat ve coğrafyayı tercih edecekleri) sosyal bilgiler ve türkçe öğretmenliğine öğrencileri tercih etmeye sevkedecek. 2. öğretimleri kapatılan sosyal bilgiler ve türkçe öğretmenliği kontenjanları da buna eklersek; sosyal bilgilerin başarı sıralamalarını yukarılara (mesela 30 binlere) çıkarabilir.

  89. Doğu akdeniz üniversitesi türkçe öğretmenliği bölümü 411 puanla 25500 sıralama ile almıs benim ts2 : 21250 burayı yazsam gelmez mi hocam?

  90. çoğrafya bölümü sos bilgiler öğretmenliği mi daha mantıklı bir secim hocam?

    • formasyon mevzusu yüzünden kesin birşey diyemem. Formasyon verilse kesin coğrafya derdim. ama işte formasyonun ileride tekrar verilip verilmeyeceği net değil. Şu an verilmeme kararı alınmış. her ne kadar ileride verilme ihtimali ciddi ihtimalle varsa da bunun için sana net birşey diyemem.

  91. hocam zaten mezunum bu sene bir yere yerleşmek istiyorum ,eğer edebiyatın başarı sırası formasyondan dolayı düşerse ne kadar düşer,bu sene yeni açılan inönü halkla ilişkiler(i.ö) gelme olasılığı nedir. Kendimi garantiye almak için tarih de yazmalımıyım. sizce edebiyat, tarih ve halkla ilişkiler için gelmesi olası yerler nerelerdir

    • Ne kadar düşeceğini kestiremeyiz ama normalde düşer de, türkçe ve sosyal bilgiler öğretimlerinin 2. öğretimlerinin kapatılması bu düşmeyi yavaşlatır tahminimce.

      Edebiyat gelme ihtimali yok denecek kadar az. halka ilişkiler belki. Daha çok gelirse sana tarih gelir. Tarih bölümünde de gidebileceğin iller açısından inebildiğin kadar in. İnönü malatya 2. öğretim halkla ilişkilerin 65 inin altına inmesi çok zordur.

  92. hocam son bir sorum olcak cevaplarsanız cok sevinirim , ben fen edebiyat formasyon kalktı ama ben türkçe olmassa coğrafya bölümünü okumak istiyorum coğrafya puanları yüksek ve fakülte sayısı az bölüm okuyup boşta kalma ihtimali olmadığını düşünyorum hem 4 yıl sonra formasyon geri gelme ihtimalide olabilir en kötü ihtimal bir dersanede iş bulabiliriz ,hocam ne düşünüyorsunuz coğrafya bölümü hakkında?

    • Edebiyattan daha iyi bir bölüm. Formasyon olayını tekrar geri geleceğine bende yüksek ihtimal veriyorum.

      Coğrafya mezunu çok az. Özelde coğrafya derslerine daha çok sosyal bilgiler öğretmeni girmektedir.

  93. Hocam mrb , ben tercihlerden önce gecen seneki başarı puanları ve bölümlere göre tercih listesi hazırlamıstım ve coğunlukla turkce ve sos bilgiler öğretmenliği ikinci öğretim secmistim ama yeni klavuzde ikinci öğretimlerin kalktığını görünce planlarım alt üst oldu hocam,ts1 puanım 359 sıralama 28694 ts2 puanım 385 sıralamam 21250. bu puanla birinci öğretim turkc öğretmenliği gelirmi hocam?

  94. hocam ts2 76bin ts1 79bin edebiyat ve tarih yazmayı düşünüyorum, yazmalımıyım bu sene formasyon kalktığı için çok kararsızım sizce gelir mi (özellikle edebiyat istiyorum) ayrıca halkla ilişkiler ve radyo tv yazmayıda düşünüyorum hocam hangisi gelir lütfen yardımcı olun

    • 1 sene daha hazırlanma şansınız varsa hazırlanmanızı öneririm.

      Formasyon olayı hep karmaşık bir konu olmuştur. Şu anda kaldırılmış olsa da ileride belli formatta tekrar verilebileceğini düşünüyorum. Çok kişi de böyle düşünüyor.

      Halkla ilişkiler iyidir. Radyo tv bölümünün iş olanakları türkiyede halkla ilişkilerden daha az.

  95. hocam benim tm 2 başarı sıram 64k sınıf öğretmenliği gelir mi

    • Sınıf öğretmenliği gelir. Ama sınıf öğretmenliğinin 2. öğretimlerinin kapatıldığını da hesap etmen gerekir. En düşük sınıf öğretmenliklerini ve yeni açılanları da tercihlerinde düşünmen gerekir.

  96. hocam tm1 93 bindeyim.istanbul üni(i.ö.) iktisat istiyorum 99 binle kapatmış geçen sene.gelme durumu nedir? sınıf öğretmnlklerin i.ö. kapatılması korkutuyor sıralamalar çok yükselmez değil mi?

    • Gelme durumu yüksek düzeyde var. sınıf öğretmenliklerinin 2.öğretimlerinin kapatılması daha çok 1. öğretimlerin sıralamalarına yansır. Diğer bölümlere yansıması mutlaka olur ama yansıma az olur.

      Ayrıca çok sayıda açılan kontenjanlar (özellikle pdr, psikoloji, hukuk) bu şansını biraz daha artıracaktır.

  97. Hocam benim tm 2 başarı sıram 64.508 sınıf öğretmeniği gelir mi acaba kilis üniversitesi veya aksaray üniversitesi gelme şansı var mı? gelme şansı yüksek olarak rize üniversitesini 30 tecih yapmayı düşünüyorum Rizenin gelme olaslığı nedir? Tşk ederim.

  98. hocam benim tm 2 sıralamam 55 binlerde bana sınıf öğretmenliği gelme ihtimali yüzde kaç**

  99. hocam tm3 sıralamam 37308 sosyal hizmetler gelir mi bölüm hakkında da bilgi almak istiyorum tm2 41073 sınıf öğretmenliği tercihlerime kaçıncı sıralamalardan başlamalıyım

    • Gelme ihtimali var. 36.200’e kadar geçen yıl düşmüş. Bingöl, cumhuriyet sivasta yeni kontenjanları açılmış. Ayrıca çok sayıda artan tepe kontenjan sayılabilecek pdr, hukuk, psikoloji kontenjanları sosyal hizmetin sıralamasını biraz daha gerilere (40 binlere) çekebilir.

  100. hocam bu sene bazı sayısalcıların edebiya sınavına girmdkleri için tm puanları hesaplanmamş yani bu sene tm sıralamalarnda geçen seneki gibi sayısalcıların çok fazla olmdğı ve tm sıralamlrnın iyimser olduğu söyleniyo yani tm sıramaları çok oynar 70binlerden 50binlere kadar düşer diyolar sizce nekadar doğru

    • Doğruluğu olan bir durum. Ama nedeni o değil. Nedeni bu seneki farklı hesaplama yöntemidir. Sıralamalar oynacak ama ne kadar oynayacağını bilemeyiz. Başarı sıralamalarında değişiklik daha çok 150-200 bindenlerden itibaren geriye (mesela 300 binlere gidildikçe) doğru gittikçe oynayacak.

      Başka bir başlıkta bunu şu şekilde açıkladım;
      – Bir sayısal öğrencinin LYS puan türlerinden alan dışı puanı TM puanları (TM-1, TM-2, TM-3) olabilmektedir. Çünkü TM alanla ilgili olarak ortak çözdüğü LYS-1 sınavı (Matematik ve Geometri testleri) vardır. LYS-1 sınavına girdiği için her iki testten (Matematik ile Geometri) 0.5 net yaparsa TM puanları hesaplanır. Fakat ÖSYM bu seneye bu kuralı çiğneyerek “Sayısal öğrencilerin LYS puan türlerinin alan dışı puan (TM) hesaplamasını” yapmak için “hem LYS-1 hem de LYS-3 sınavına girme” şartını kendi kafasına göre getirmiştir (kimsenin haberi olmadan, yasal hiçbir dayanağı olmadan, hatta 2012 ÖSYS kılavuzuna göre yasayı çiğneyerek). Bu hesaplama niye yanlıştır çünkü; 2012 ÖSYS kılavuzuna göre bir sayısal öğrencinin LYS alan dışı puanı olabilen TM puanlarının hesaplanabilmesi için LYS-3 sınavına girmesi şart değildir! Ama ÖSYM kafasına göre işgüzarlık ederek MF öğrencilerinin TM hesaplamalarında “LYS-1 ile LYS-3 sınavlarına girme şartı” koyarak değerlendirme yapmıştır. Bu yüzden de birçok sayısal öğrencinin TM puanı eksik hesaplanmış ve bu nedenle birçok sayısal öğrenci TM’de 180 barajını geçememiştir. Bu da başarı sıralamalarını (özellikle dipteki ve ortalardaki) ciddi bir şekilde etkilemiştir.

      2011 yılında MF puan türlerinin (sayısal) orta ve alt başarı sıralamalarında birçok TM öğrencisi vardı. Çünkü TM öğrencileri LYS-1 sınavına girdiği için otomatik olarak MF puanları hesaplanmıştı. Ama bu yeni hesaplama yöntemi ile birçok TM öğrencisi MF sıralamalarında yok.

  101. hocam ts1 38 bin ne önerirsiniz

  102. peki hocam 66binlerde sınıf gelme şansı yüzde kaç sizce

    • Geçen yıl 10.821 olan sınıf öğretmenliği kontenjanının bu yıl 6.612’ye gerilediğini görüyoruz (bu yılki artışları saymazsak).

      2. öğretimlerin kapatılması nedeniyle, öğrenciler 1. öğretime yüklenebilir. Ama çok sayıda açılan pdr, psikoloji, hukuk kontenjanları (özellikle vakıf üniversiteleri yarışı kızıştı) bu yüklenmeyi biraz durdurabilir. Sınıf öğretmenliği gelme ihtimali ciddi düzeyde (%70-80) var ama kesin diyemiyorum.

  103. tm-3 sıralamam 22400.uludağ üni pdr (iö) gelme ihtimali nedir ?

  104. hocam turizm meslek çıkışlıyım ygs 4 ek yerleştirmesiz puanım ve sıralamam 336—253.000 gazi gastronomi ve mutfak sanatlarını MTOK (iö) istiyorum tutar mı ? + nevşehir gastronomi ve mutfak sanatları MTOK da olabilir mi ?

  105. Hocam ben sağlık yönetimi bölümü hakkında bilgi almak istiyorum? Çalışma alanları,imkanları neler? Ataması varmı?

    • Sağlık yöneticileri özel veya resmi hastanelerin büro kısmında görev yaparlar. Genellikle oturarak çalışan sağlık yöneticisi başhekimle ve emrinde çalışanlarla sürekli etkileşim halindedir.

      Sağlık yöneticiliği ülkemizde son yıllarda bir meslek olarak tanınmaya başlamıştır. Bu nedenle giderek sayıları artan özel hastanelerin açılmasıyla sağlık yöneticilerine büyük gereksinim duyulmaktadır.

      Atamaları yeni oldu bu yıl 20 kişi sanırım. Devlette yeni yeni almaya başladılar, şu anlık az alıyorlar. İlerleyen yıllarda artabilir.

  106. Hocam, Y-Dil 1 puanı 409.611, başarı sıralaması 8513 olan bir öğencinin Pamukkale Üni. İngilizce Öğretmenliği’ni kazanma şansı yok mudur?

    Ayrıca bu puanla Pamukkale Üni. İngiliz Dili ve Edebiyatı gelir mi? (Ve bu bölümün klavuzda belirtilen özel bir şartı var ki çok da anlayabilmiş değilim. Çift üniversiteden bahsediliyor klavuzda. Açıklık getirebilir misiniz buna?)

    Bir de Hukuk Fakülteleri ve PDR’ler ortalama olarak kaçıncı sıradaki öğrencileri alırlar, bir tahmininiz var mıdır?

    Kolay gelsin.

    • Pamukkale İngilizce öğretmenliğini kazanman çok zor gözüküyor.

      İngilizce dili ve edebiyatı birinci öğretimi gelme şansı düşük (ama olabilir), ikinci öğretimi gelme şansı yüksek.

      Şart ise 1 yıl zorunlu ingilizce hazırlık okuyacaksın. Yani 4+1= 5 yıl okuyacaksın.

      Artan çok sayıdaki hukuk, PDR ve psikoloji kontenjanları nedeniyle Hukuk 24-25 binlere inebilir.
      PDR de aynı şekilde artan hukuk, PDR ve psikoloji kontenjanları nedeniyle 28-29 binlere inebilir.

  107. üniversite harçları kalkacak diyorlar peki ikinci öğretimlerin de mi kalkacakk birde işitme engelliler öğretmenliği ikinci öğretim kalktımıı yardımlarınız için teşekkürler…

  108. dicle sosyoloji ikinci öğretim puanı 353, başarı sıralaması 141.000 ve benim puanım 327, başarı sıralamam 121.000 sizce sıralamayla yerleşir miyim ??? yerleşme ihtimalim nedir ?

  109. hocam benm tm-2 de sıralamam 47 binlerde muğla sınıf öğretmenliği gelir mi bir de tm-1 55 binlerde marmara almanca işletme gelebilir mi ? şimdiden teşekkür ederim.

  110. çok teşekkür ederim hocam marmara i.ö 46000le kapatmış orayı da tercih listemde bulundurmalımıyım yoksa ölü tercih olarak mı görüyorsunuz?

  111. merhaba hocam ygs 4 başarı sıram 50300.zihinsel engelliler öğretmenliği istiyorum.yerleşme ihtimalim sizce nedir?uluslararası kıbrıs üniversitesi tam burslu 80 binle kapatmış tam burslularda ücret ödeniyor mu?sıralamalar o kadar yükselir mi sizce?şimdiden teşekkür ederim,iyi çalışmalar.

    • Kazanma ihtimalin yüksek. 59.700 e kadar düşmüş en son. YGS de sıralamalar çok oynamaz. Maksimum +- 10 bindir (olağanüstü durumlar olmadığı sürece).

      Tam burslu da ücret ödemiyorsun. Ama şöyle bir durum var; “Tam burslar ile yerleştirilen öğrencilerin Genel Not Ortalaması (CGPA) 2.00’nin altına düşerse bursu kesilir ve 2.00’ye ulaşana kadar burs haklarından faydalanamazlar. Genel Not Ortalaması 2.00’ye ulaşan öğrencilerin bursları bir sonraki dönem itibarıyle devam eder.”

  112. Hocam 4 yillik çocuk gelişimi pedagojik formasyom
    n aldiginda okul öncesi ögretmeni olabilir mi?
    Birde hocam benim kafamda tercih siralamasini söyle yapmayi düşünüyorum siz ne dersiniz?

    okul önc.ögrt.~4 yillik çocuk gelişimi~sosyal hizmet~isitme engelliler ogretmenligi

    • Tabiki de okul öncesi öğretmeni olabiliyorlar. Ama formasyon olayı şu an karmakarışık.

      Senin ilgi-kişiliğine göre uygunluk açısından bu sıraysa birşey diyemem:)
      Ben daha çok onlar hakkında bilgi veririm.

      Mesela zihin engelliler (en garanti meslek bölümün) göremedim listede?

      • Yardimlariniz icin cok tesekkur ederim hocam.Zihinsel engelliler ogretmenligi geliyor.Ama sonu korkutuyor.Keske birkaç yil o meslegi yapsa ve bir sinava girse baska yerde o konuyla ilgili ogretmen olsa 🙂

        • En iyi iş olanakları hem devlet hem özelde zihin engelliler. Uğraştığın kesim gözünü korkutsa da, kişi sayısı olarak çok kişiyle uğraşmıyorsun. Sabır, özveri isteyen bir meslek.

          Zihin engelliler, okul öncesi, sosyal hizmet, çocuk gelişimi, işitme engelliler sırası iş olanakları açısındandır.

  113. tm3 sıralamam 34 bin acaba pdr gelir mi ikinci öğretimler

  114. HOCAM MERHABALAR SÖZEL ÖĞRENCİSİYİM SIRALAMAM İKİSİDE 70 BİN NELER ÖNERİRİSİNİZ.AYRICA ÖSYM NİN KLAVUZUNDA İKİNCİ ÖĞRETİMLER VAR BUNLAR GEÇERLİMİ MESELA HALKLA İLİŞKİLER

    • TS-2 den Tarih bölümüne puanın tutuyor. Sanat tarihini de tutuyor ama iş imkanı sanat tarihinin yok.

      TS-1 de Halkla ilişkiler ve tanıtım, radyo sinema ve tv bölümünün en düşük yerlerine puanın yetiyor. Halkla ilişkiler radyo sinema ve tv bölümünden daha iyidir.

      Yani kısacası TS-1 de önce halkla ilişkiler ve tanıtım, daha sonra tarih daha sonra da radyo sinema tv bölümlerini yazarsın. Tabi bunları yazarken sana uygun ve yapabileceğin bir meslek mi onu da düşünerek tercihlerinde bulundur.

      İkinci öğretimleri yazıyorsun. Geçerli olmasa o kılavuzda yazmazdı.

  115. merhaba hocam.tm2 sıralamam 59226.sizce sınıf öğretmenliği gelir mi? cok kafam karıştı 2. öğretimler kalktığı için kimse kesin bişey diyemiyor..

    • Geçen yıl 10.821 olan sınıf öğretmenliği kontenjanının bu yıl 6.612’ye gerilediğini görüyoruz (Yeni açılanları saymazsak).

      4 binden fazla düşen kontenjanlar özellikle düşük sınıf öğretmenliği başarı sıralamalarını yukarı çıkarır (örneğin 71 binde olan başarı sıralaması 65-66-67 binlere çıkabilir). Sana çok yüksek ihtimal gelebilir.

      Buradaki yükselmeyi biraz durdacak etken ise hukuk, pdr, psikoloji gibi tepe bölümlerin kontenjanlarının artması olacaktır.

  116. merhabalar hocam benim sıralamam 63 bin başkent üniversitesi beslenme ve diyetik bölümünün gelme olasılığı sizce kaçtır? (sıralaması 59 bin) lütfen bana yardımcı olun çok ihtiyacım var

  117. merhaba hocam. Tm2 de 47.654 sınıf öğretmenliği gelir mi

  118. Hocam mf-2 177478 Fen Bilgisi öğretmenliği ve mf-4 191558 maden,kimya,jeoloji,çevre ve gıda mühendislikleri arasında bi değerlendirme yapar mısınız iş olanakları ve sizin görüşünüz?

  119. Hocam Tm-2 65295 Yyu Muş vs sınıf öğretmenliği veya Tm3 64115 sosyal hizmetlerden biri gelir mi?Teşekkürler.

    • Sosyal hizmetler gelmez. 36 binlerde kapatmıştı. Arada büyük fark var.
      Sınıf öğretmenliği gelir gibi, ama şöyle bir durum var; sınıf öğretmenliklerinin 2. öğretimleri kalktığı için öğrenciler 1. öğretimlere biraz yüklenebilir. Belki artan çok sayıda hukuk, pdr, psikoloji gibi kontenjanlar bu yüklenmeyi nötr yapar. Kazanma şansın var. Ama kesin gelir diyemiyoruz 2. öğretimlerin kapanmasından dolayı.

  120. hocam benim sıralama 66.776 sınıf öğretmenlği gelme şansı nedir sizce

    • Sınıf öğretmenliği 1. öğretim 71 binlere kadar düştü. Ama sınıf öğretmenliklerinin 2. öğretimleri kalktığı için öğrenciler 1. öğretimlere biraz yüklenebilir. Belki artan çok sayıda hukuk, pdr, psikoloji gibi kontenjanlar bu yüklenmeyi nötr yapar. Kazanma şansın var. Ama kesin gelir diyemiyoruz 2. öğretimlerin kapanmasından dolayı.

  121. hocam benim sıram 21.300 pamukkale pdr gecen yıl 20.100 den almıs yerlesme sansım nedir birde yeni açılan pdr kontenjanları pdr başarı sıralamsını ne kadar düşürür

    • Evet artan PDR, psikoloji, hukuk kontenjanları o sıralamayı biraz daha aşağıya (yani 21-22 bin gibi) düşürebilir. Bu nedenle girme şansın var. Ayrıca ikinci öğretime rahat girersin gibi gözüküyor.

  122. Hocam benim sıralamam 67 bin ege sosyoloji gelme olasılığı kaç sizce?

  123. mrb hocam ben Hasan bölümüm yabancı dil ve ingiliz dili ve edebiyatına gitmek istiyorum dil 1 puanım 330 sıralamam 16000 ama istediğim üniversiteler 2011 başarı sırası hep 9000 ile 12000 arası ama puan olarak tutuyor hepsi , sizce gelirmi lütfen yardım edin kafam çok karışık şimdiden teşekkürler..

    • Puan olarak değil, sıralama olarak bakacaksın. Demek ki ingilizce sınavında başarı artmış. Bu başarı sıralamasıyla biraz zor gözüküyor.

      Tercih et, etmende bir engel yok. Ama puanlarda ciddi manada fark var. Bende şaşırdım doğrusu.

  124. hocam TM2 de 55.533 sıraya girdim.ssence çukurova üniversitesi ilk öğretim gelirr mi?? lütfen yardım edermisiniz??

  125. hocam kafam çok karışık sizden yardım bekliyorum sıralamam 72 binlerde anadolu sosyoloji mi yoksa anadolu ingilizce iktisat mı daha iyi karar veremedim hangisinin önü daha açık…..

  126. hocam benim sıralama 66.700 tm2 sizce sınıf öğrt gelir mi

    • 71 binlere kadar 1. öğretimi düşmüş geçen yıl. Ama sınıf öğretimlerinin 2.öğretimlerinin kapatılması birinci öğretimlere olan talebi artıracaktır. Kazanma ihtimalin var. Ama kazanamama ihtimalinde biraz gözüküyor.

  127. Hocam sosyal hizmet nasil bir bolum sizce iş olanaklari nasil? birde hocam zihinsel engelliler ogrtmenligi ile isitme engelliler ogretmenligi desem hangisini onerirsiniz.

    • Zihin engelliler en iyisi. Ama çalışma şartlarında uğraştığın kesin normal zeka altı insanlar. Yapabilir misin düşün. Ama gerek özel gerekse devlette iş imkanı gayet iyi. Daha sonra sosyal hizmet gayet iyi bir bölüm. Sonrasında işitme engellier derim.

  128. merhaba hocam. Tm2 sıralamam 47 bin küsur. Sizce sinif öğretmenliği gelir mi. Gelirse de Hangi üniversite gelebilir tahminen bi kaç tane..

  129. hocam gecen yıl rize sınıf öğretmenliği 70.500 almıs ilk öğretimi ben 71 bindeyim sizce gelirmi hani sıralaması düşermi rizenın ikinci öğretim kalktı ya ?

    • Sınıf öğretimlerinin ikinci öğretimlerini kapatmaları 1.öğretimlere olan talebi biraz daha artıracaktır. Yani 1.öğretimlere biraz yüklenme olur. Geçen sene de 1. öğretimler 71 binlere kadar indi. Sende sınırdasın. Ama az da olsa artan kontenjanlar sınırda olduğun bu sınıf öğretmenliğine girme ihtimalini getirebilir…

  130. hocam tm 2 siralamam 71.600 sinif ogretmenliginin gelme ihtimali varmi sizce ?

    • Sınıf öğretimlerinin ikinci öğretimlerini kapatmaları 1.öğretimlere olan talebi biraz daha artıracaktır. Yani 1.öğretimlere biraz yüklenme olur. Geçen sene de 1. öğretimler 71 binlere kadar indi. Sende sınırdasın. Ama az da olsa artan kontenjanlar sınırda olduğun bu sınıf öğretmenliğine girme ihtimalini getirebilir.

  131. Hocam ben and.kml mezunuyum.Okul önc.ögretmenligi yada çocuk gelişimi dört yillik istiyorum.ygs 5 ek puanli katsayidaki siralama 19.000 bin kirsehir ahi evran saglik yüksekokulundaki cocuk gelisimi 17.800 kapatmis.sizce gelir mi ayrica is olanaklari hakkinda bilginiz var mi?simdiden tesekkür ederim.

  132. hocam sosyoloji hakknda bilgi verir misiniz? sizce iş bulma imkanları nasıl?

    • Sosyoloji bölümü türkiye yeni yeni gelişen alan. Yeterince değeri verilmeyen alan. Devlet kurumları atamalarında Aile bakanlığına bağlı SHÇEK, Adalet Bakanlığına Bağlı Ceza Ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü, Kültür bakanlığı, belediyelerde, Kamuoyu araştırma şirketleri gibi birçok yerde işimkanı var. Ama yeterince tam önemi anlaşılamamış bir alan.

      Düşünülebilir yani. Ama diğer seçeneklerine göre kıyas yapıp değerlendirmen gerekir. Bir de eğer yeni mezunsan bir sene daha şansını denemen mantıklı olur.

  133. Ben sayısal öğrencisym ve 60 bininci oldum.sizce iyi bi üniversitenin kötü mühendisliğnmi yoksa kötü üniversitenin iyi mühendisliğnimi tercih etmeliyim ?

  134. hocam merhaba raylı sistemler mühendisliği ve iş imkanları hakkında bilgi verir misiniz?

    • Geleceğin meslekleri arasında sayılıyor. Hatta işkur bu konuda bir açıklama da yapmıştı. Türkiyede yeni gelişen bir alan. Türkiye’de demir yolları tarihi çok eskiye dayanmasına rağmen bir türlü istenilen gelişme olmadı. Ama önümüzdeki süreçte birtakım projeler var. Ve yetişmiş eleman bu alanda çok az. Tercihlerde yazılması tavsiye edilebilecek bir bölüm. Tabi diğer seçeneklerinle beraber göz önünde bulundurman gerekli.

  135. Kimya bölümü mezunuyum. Normalde ygs sıralamam 400bin ama kimya öğretmenliğine ek puanla birlikte sıralamam 24.binlerde . ben şimdi kimya öğretmenliği yazarsam eğer (ki ilk tercihim olacak) ek puanı mı göz önünde bulunduracağım?

    • Evet ek puanlı sıralamanı dikkate alman daha doğru.

      Kimya öğretmenliği ek puanlı başarı sıralaması olarak 19.500 e kadar inmiş. Bu bölüm çok tercih edilen bölüm olmadığından gelme şansı az da olsa var.

  136. hocam benim tm3 sıralamam 67 bin.Çukurova felsefe grubu öğretmenliği gelir mi ve atamaları nasıl sizce?

    • Öncelikle atamaları çok az. Oranın sıralaması 62 bin. Gelme ihtimali biraz var. Eğer lise-4 isen beklemeni tavsiye ederim. Seneye TM-3 den PDR ve psikoloji büyük ihtimal alabilecek duruma gelebilirsin. Bunların atamaları ve iş imkanları bir hayli geniş.

  137. hocam anadolu öğretmen lisesi mezunuyum ek puanlı sıram tm 2 de 10120 sınıf öğretmenliği gelirmi ?

    • İkinci öğretimler kalktığı için sınırdasın. En düşük 1. öğretim 10.970 almıştı.
      Eğer bu sene yeni mezun olmuş isen 1 sene daha hazırlanman daha iyi olur. Senin durumunda olan küçük kuzenimi bu yıl bekleteceğim. Seneye PDR, psikoloji, hukuk bölümlerini deneyeceğiz.

  138. Hocam benim bu sene olan degisiklikler iyice kafami karistirdi.oncelikle bu sene ki siralama 0.12 yle olusturulan siralamami?
    Osym kilavuzda 0.15 ile gostermis.bu siralamanin ne olacagi anlamina geliyor

    • ÖSYM nin sıralaması kitapçıktaki 0.15. Oradaki başarı sıralamalarına göre tercih edeceksin. Sizin sonuçlardaki sıranız 0.12 ile oluşturulan sıradır. Çok birşey değişmez. Çok az da olsa o sıralamalar oynar.

  139. ilköğretim matematik öğretmneliği ve matematik öğretmenliklerinin 2. öğretimleri kalktı mı ? ve basarı sıralamaları kaça kadar düşüyor ? tercih kılavuzunu göremiyorum da şu an …

    • Evet ilköğretim ve matematik öğretmenliklerinin ikinci öğretimleri kalktı. 2. Öğretimlerin kapanması çok fazla yansımaz. Çünkü artan farklı yeni kontenjanlar var.

      Örneğin 1. öğretimlerin en düşük başarı sıralaması 105 binde (ağrı üniversitesinde). Bu civarlarda gene seyreder. Bilemedin 95 binlere çıkar en fazla. Matematik öğretmenliği 1. öğretimlerin en düşük başarı sıralaması da 66 binde.

  140. sıralamam mf1de 34 bin ilköğretim matematik öğretmenliği düşünüyorum ancak kpss den yana korkum var.mf4 sıralmam da 34 bin endüstri mühendisliği de aklımı karıştırıyor ancak sıralamaları düştü mezunları açıkta mı kalıyor acaba sizce hangini tercih etmeliyim

    • İlköğretimn mat. öğt. ni kazanma ihtimalin bir hayli yüksek. KPSS de alımları oluyor ama KPSS atanma puanları yüksek. Çünkü mezunu çok ve sayısal alan olduğu için sayısalcılar iyi netler (Özellikle matematik yapabildiklerinden dolayı) çıkarabildikleri için atanma puanları yüksek. Bu nedenle YÖK ilköğretim matematik öğretmenliğinin ikinci öğretimlerini MEB’in isteğiyle kaldırdı.

      Endüstri mühendisliği aslında geleceğin mesleklerinden. Ama türkiyede sanayi yeterince gelişmediğinden ve gelişemediğinden bu bölüm türkiye’de henüz tam oturmadı. Artan kontenjanlar sıralamaları biraz daha düşürdü. Kocaeliye puanın yetebilir.

  141. hocam ts 1 sıralamam 16 bin… ikinci öğretim ve formasyon kalktığı için sizce sıralama ne kadar düşer mesela antalya sosyal bilgiller 15 binle alıyorsa bu yıl ne kadar düşer? ?

    • 2735 sosyal bilgiler, 2280 türkçe öğretmenliği kontenjanına sahip ikinci öğretimler kapandı.

      Özellikle türkçe öğretmenliğinin kalkması ve formasyon olayı Türk dili ve edebiyatı ile coğrafyaya başvuran öğrencileri Sosyal bilgilere eskisine göre daha fazla yöneltir.

  142. türk dili ve edebiyatı ve tarih bölümü açık öğretmde bu senede kontenjanlı mı

    • Evet kontenjan sınırı var.

      Anadolu tarih 5bin, edebiyat 8bin
      İstanbul üniversitesi tarih bin, ayrıca coğrafya var. 5bin kontenjanı var.

      Açık öğretim sadece Anadolu üniversitesinde yok. Atatürk üniversitesi ve İstanbul üniversitesinde de var. Atatürk üniversitesinde sosyal hizmet bölümü de gayet iyidir. Edebiyat ve tarihten iyidir.

  143. peki TM3 sıralamam 100bin istanbul felsefe birinci öğretim yayınlanan kılavuzda 90.500 le alıyor girilebilme ihtimali nedir?

  144. Felsefe ikinci öğretimleri kalktı mı özellikle istanbul üniversitesinde?

  145. hocam merhaba benim Tm2 sıralamam 47 bin. Sınıf öğretmenliği gelme şansı var mi!?

  146. hocam tm3 sıralamam 23 bın pdr ye gitme ihtimalim var mı?ıkıncı ogretımı hala acık degıl mı?

  147. felsefe bölümü ikinci ögretimi?

  148. gazi üniversitesi 2.ögretim kalktımı bir bilgnz varmı acil cvap bekliyorum ltfen yardm edin.

  149. Hocam benim tm2 sıralamam 78 binlerde gecen sene Artvin üni ağrı felan 75 binle kapatmış sizce bu sene sinif öğretmen gidebilirmiyim

    • Bu sene şöyle bir durum var 10 binleri aşan sınıf öğretmenliği kontenjanı ikinci öğretimleri kapatıldığı için 6 binlere düşmüştür. O nedenle o sıralama 60-65-70 binlere çıkabilir.

  150. İngilizce öğretmenliklerinin ikinci öğretimi kalktı mı?

  151. son bişey daha sorucam başını ağrıttım ama.ben bu bölümü tercih listemde 1.sıraya koysam benden yüksek puan alan birinin atıyorum 10.sırasından daha önce yerleşme gibi bi şansım var mı ? yani tercih sırası önemlı mi

  152. ama 2010da 108bin olan 1.öğretim sıralamsı 2011de 128 bine kadar düşmüş.bu seneki olağanüstü sınav ve değişiklikler göz önune alındıgında 10-15 bin olamaz mı sizce?

    • 2010 yılında LYS sisteminim ilk geçiş yılıydı ve tercihler edilirken biraz tahmini tercihler edilmişti. Yani puanlar biraz tesadüfi, rastgele oluştu. Geçen yıl ise artık elimizde YGS ve LYS puanlarına göre sıralamalar var ve ona göre tercih ettik. Yani geçen yılki puanlar oturmuştu. Ha geçen yıl çok sayıda artan kontenjanlar düşüşün fazla olmasını sağladı.

      Bu sene tek değişen 0.15 katsayısı yerine 0.12 uygulanacak olması. Olağanüstü değişik olacaktı olmadı. Çünkü OBP kabul edilmedi. O yüzden geçen seneden çok farkı olmaz. Belki artan kontenjanlar biraz o düşmeyi artırabilir. Ama anadolu üniversitesi ve eskişehir kenti çok tercih edilen bir üniversite. O yüzden oynama az olur. Tabi bu düşmeler öğrenci tercihlerine göre oluştuğundan her şey olabilir.

  153. anadolu üniversitesinde ikinci öğretim kalktı mı (iibf için )

  154. Merhaba benim sorum şu, kılavuzu inceledim ancak Fen bilgisi öğretmenliğinde ikinci öğretim seçeneği kaldırılmış. Hiç bir üniversitede yok. Fen bilgisi öğretmenliğinde 2. öğretim kalktı mı bir bilginiz var mı?

  155. http://www.rehberlik.biz.tr/yok-aobpyi-reddetti-bu-sene-obp-uygulanacak/ Son olarak somak istiyorum; AOBP mi OBP mi? Burda AOBP diyorsunuz, verdiğim linkte ise Yök’ün OBP’yi esas aldığını.

  156. Süleyman Demir

    hocam iktisadi ve idari bilimlerin kontejyan sayısı artmışmıdır yoksa eğitim bilimlerinin 1.öğretimindemi arttı kontejyan sadece

    • İktisadi ve idari bilimler (iktisat, işletme gibi) in kontenjanları arttı. Ama eğitim fakültelerinin bazı bölümlerinde ikinci öğretimlerini tamamen kapattı. Yerine 1. öğretimlerinde ufak bir artış yaptı. Ama genel olarak eğitim fakültelerinde kontenjan düştü. Mesela; geçen yıl 10.821 olan sınıf öğretmenliği kontenjanının bu yıl 6.612’ye gerilediğini görüyoruz. Aynı durum türkçe ve sosyal bilgiler öğretmenliğinde de var.

      • Süleyman Demir

        peki puanları 5-6 puan düşürecek kadar bir artış olmuşmudur iktisadi ve idari bilimlerde ?

        • YÖK sisteminde ve kılavuzunda yer alan puanlar geçen yıl 0.15 katsayısı ile oluşmuştu. Bu yıl katsayı 0.12 olarak kullanılacağı için ortalama 10-12 puan gibi bir puan, o puanlar düşecek.

          Ayrıca YGS başarısı geçen yıla göre ortalama 5 puan düştü.

          Yukarıdaki 2 durum nedeniyle 15 civarında kesin bir düşüş bekleniyor.

          Ama LYS başarılarını sonuçlar açıklanınca (istatistik bilgileri yayınlıyorlar o zaman) göreceğiz. LYS etkilerine bakarak yukarıda bahsettiğim 15 puanlık düşüşe ne kadar etki yapacağını göreceğiz.

          İktisat, işletmelerde biraz kontenjan artışı olmuş.

Yorum eklemek için kullanıcı girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş