Üniversite öğrencilerine yeni yatay geçiş imkanı

Üniversite öğrencilerinin merkezi yerleştirme puanına dayalı yatay geçişleri yeniden düzenlendi. Düzenlemeyle, hatalı tercihe dayalı mağduriyetlerin sona erdirilmesi hedefleniyor.

Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelikte 21 Eylül 2013 tarihi itibariyle değişilik yapıldı.

Yapılan değişiklikle yatay geçişlerde önemli bir değişiklik yapıldı.

Yüksek öğretim kurumları arasındaki yatay geçişler 2 şekilde olabilmektedir. Birincisi genel not ortalaması ve üniversitelerin açtığı kontenjanlara göre yürütülmektedir. Diğer ise merkezi yerleştirme puanına göre yapılan yatay geçişlerdir.

21 Eylül itibariyle, merkezi yerleştirme puanına göre yapılan yerleştirmeler yeniden düzenlenmiştir. Konuya ilişkin olarak yönetmeliğe eklenen madde şu şekildedir:

“Merkezi yerleştirme puanıyla yatay geçiş

EK MADDE 1 – (1) Öğrencinin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanı, geçmek istediği üniversitenin diploma programının girdiği yıldaki taban puanına eşit veya yüksek olması durumunda, hazırlık sınıfı da dahil olmak üzere yatay geçiş için eğitim öğretim döneminin başlamasından itibaren en geç bir ay içinde başvuru yapabilir ve bu durumdaki adayların başvuruları yükseköğretim kurumlarınınilgili kurulları tarafından değerlendirilerek ilgili yıl için söz konusu diploma programının ÖSYM Kılavuzunda öngörülen öğrenci kontenjanının %10’unu geçmemek şartıyla yatay geçişleri kabul edilir. Başvurunun kontenjandan fazla olduğu durumlarda ÖSYS puanı en yüksek adaydan başlanarak sıralanarak kontenjan kadar adayın yatay geçişi kabul edilir.”

Bu maddeye göre, merkezi yerleştirme puanı, yatay geçiş yapmak istediği diploma programına eşit veya daha yüksek puan alanlar, eğitim başladıktan sonra 1 ay içinde başvurabilecek.

İlgili üniversite, bu geçişlere % 10 kontenjan ayıracaktır.

Başvuru kontenjandan fazla ise ÖSYS puanı en yüksek adaydan başlanarak sıralanarak kontenjan kadar adayın yatay geçişi kabul edilecektir.

Kısa adres:

Üniversite öğrencilerine yeni yatay geçiş imkanı için 20 yorum

  1. Merhaba Kocaeli üniversitesi Felsefe okuyorum. Genel not ortalamasıyla kurumlararası veya bölümlerarası yatay geçiş hakkında bilgi almak istiyorum hocam, sağolun.

    • Merhabalar, hangi üniversiteye geçiş yapmak istiyorsunuz ve kaçıncı sınıfınız?

      • 1. sınıfım. Aslında kafam karışık. Ailem istanbulda ve istanbulda okuyacak olmama sevineceklerdir. Yani İstanbul Üniversitesi ama ben İzmir de de okumak istiyorum. Çap veya psikolojiye geçiş de düşünüyorum. Ayrıca erasmus yapmayı da. İşte kafam bu kadar karışık hocam lütfen yardım edin. Genel not ortalamam şu an 3.50.

  2. merhaba arkadaşlar,
    ben konya ilahiyat kayseri ilahiyata geçiş yapmak istiyorum ygs puanıma göre geçiş yapacağım. başvuru tarihleri hakkında bilgisi olan var mı

  3. Alttan dersin olsa da geçiş yapılıyor diye biliyordum ben kesin mi bu?:(

    • Çoğu üniversite kabul etmiyor. Geçmek istediğin üniversitenin yatay geçiş yönetmeliğine sitesinden bakman gerekir veya o üniversitenin öğrenci işlerini araman gerekli ki o üniversite nasıl bir uygulama yapıyor.

  4. alttan 2 tane dersim var onları vermeden geçememmi yani

  5. lys puanı ile geçiş yapmak istediğinde alttan ders olmaması zorunlu mu

  6. Makine muhendisligi sutcu imam suan bnm universite sivas cumhuruiyrt uni makine muh

  7. Hani orda diyor ya eğitim basladiktan bir ay sonra engec basvurulacak onun icin soruyorum

  8. Degil peki gecebilir miyim

  9. Slm ben suan universitede okuyorum 1. Sinif bu sene bitiyor gecmek istedigim uni puanim yetiyor veorada ingilizce hazirlik var burada yok gecebilir miyiim cok acil cevap verirseniz sevinirim

Yorum eklemek için kullanıcı girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş