ÖSYS Alan (Üniversite bölümleri) Tabloları

Üniversite bölümlerinin hangi puan türüne ait olduğu bilgisi 2011 ÖSYS kılavuzuna göre güncellendi.

4 yıllık (lisans) YGS ve LYS bölümlerinin puan türleri tablosunu şu linkten indirebilirsiniz:

Excel halindeki alan (bölüm) tablosu: http://www.rehberlik.biz.tr/dosyalar/oss/lisans.bolum.tablolari.2011.xls

(Düz Lise Lisans Bölümleri–4 yıllık bölümleri: Katsayı değişikliğine göre yeniden düzenlenmiştir.)

 

2011 ÖSYS Kılavuzundaki Alan (bölüm) tabloları:

http://www.rehberlik.biz.tr/dosyalar/oss/tablo-6a.pdf (Düz Lise Lisans Bölümleri)

http://www.rehberlik.biz.tr/dosyalar/oss/tablo-6b-1.pdf (Mesleki ve Teknik Lise Lisans Bölümleri)

http://www.rehberlik.biz.tr/dosyalar/oss/tablo-6b-2.pdf (Teknoloji Fakültesi Lisans Bölümleri-MTOK)

http://www.rehberlik.biz.tr/dosyalar/oss/tablo-6b-3.pdf (Sanat ve Tasarım Fakültesi Lisans Bölümleri-MTOK)

http://www.rehberlik.biz.tr/dosyalar/oss/tablo-6b-4.pdf (Turizm Fakültesi Lisans Bölümleri-MTOK)

http://www.rehberlik.biz.tr/dosyalar/oss/tablo-6c.pdf (Mesleki ve Teknik Lise Sınavsız Geçiş Bölümleri–2 yıllık bölümleri)

Kısa adres:

ÖSYS Alan (Üniversite bölümleri) Tabloları için 13 yorum

  1. merhaba ben düz lise mezunuyum ama enerji sistemleri mühendisliği istiyorum acaba bunun için teknik lise çıkışlı mı olmam gerek yoksa düz lise olduğum için sorun olur mu?yani yerleşme olasığım var mı?

    • Enerji sistemleri mühendisliğini yazmanda hiçbir engel yok. Engel olan Enerji Sistemleri Mühendisliği (M.T.O.K.) olanlardır. Bölümün yanına MTOK yazıyorsa o meslek liselerine ait kontenjandır ve sen yazamazsın.

  2. Aöf sosyal bilimler ön lisans mezunuyum (6yıl önce).DGS ile aöf yada ikinci öğretimde sınıf öğretmenliği okumak istiyorum.şartlarım tutuyorm-isteğime uygunmu

    • Sosyal bilimler DGS ile sadece aşağıdaki lisans bölümlerini tercih edebilir.
      Halkla İlişkiler
      Halkla İlişkiler ve Tanıtım
      Kamu Yönetimi
      Sosyal Hizmet
      Sosyoloji

      Açık öğretim ile sınıf öğretmenliğine tamamlayamazsınız.

  3. merhaba.Aöf Turizm Ön Lisans mezunuyum dgs ile örgün öğretim iç mimarlık bölümlerinde okumak istiyorum.İsteğim DGS sınavı ile geçilebilecek öğretim kapsamındamı-mümkünmü? şimdiden teşekkürler

    • İç mimarlık bölümünü ancak “Bina koruma ve yenileme, Dekor tasarımı, Doğal Taş Dekorasyonu, Doğal Yapı Taşları Teknolojisi, Eser koruma, İç Mekan Koruma ve Yenileme, Mermer Teknolojisi, Mermercilik, Mimari Restorasyon, Mobilya ve Dekorasyon, Restorasyon, Restorasyon ve Konservasyon, Sahne Tasarımı, Sahne ve Dekor Tasarımı” bölümleri tercih yapabilir.

  4. Çok teşekkürler yardımlarınız için. Svgiler

  5. Merhaba benim merak ettiğim bir konu var. Örneğin Hemşirelik (Yüksekokul) YGS2 puanıyla, Hemşirelik (Fakülte) MF 3 puanıyla alıyor. Düz lise mezunlarının hemşirelik, anestezi gibi bölümleri (sağlık meslek lisesi alanlarını) seçerken meslek lisesi mezunu ile arasındaki fark sadece meslek lisesi mezunlarının ek puan alması mıdır? Düz lise mezunnu YGS ile alan hemşirelik yüksekoulunu tercih edemiyor mu? Sevgiler

    • Öncelikle Anestezi bölümünün 4 yıllığı yok. 2 yıllıklarda ek puan verilme olayı yoktur. Sadece meslek liselerinin sınavsız geçiş hakkı vardır. 2 yıllıklarda mesela; anestezi bölümüne sınavsız geçişle önce öğrenci alınıyor (o alanın öğrencileri). Onlardan yer kalırsa puanla (YGS-2 puanıyla) öğrenci alınıyor. Kalan boş yerlere puanla öğrenci alındığında ise herkes aynı eşit duruma sahip.

      Gerek YGS-2’deki hemşirelik gerekse MF-3’deki hemşirelik düz liseli tercih edebiliyor.

      YGS-2’deki hemşirelikte; sağlık meslek liselerinde hemşirelik, ebelik, sağlık, sağlık memurluğu, çevre sağlığı gibi alanları okuyan öğrencilere ek puan veriliyor. Fark bu. Ek puan en fazla 30 olabiliyor.

      Ama MF-3’deki hemşirelikte bu sağlık meslek liselerine ek puan verilmiyor. Yani düz lise ile aynı durumdalar.

  6. Bir konuda aklım karışıyor yardım ederseniz sevinirim. Düz lise öğrencileri YGS puanı ile tercih edilebilen 4 yıllık lisans programlarını seçerken nasıl bir uygulama söz konusu? Yani YGS ile alan 4 yıllıklar, meslek liselerinin alanlarındaki programların devamı niteliğinde diye biliyorum. Bir de örneğin Hemşirelik bölümü için (Fakülte) 4 yıllık – MF-3 , Hemşirelik (Yüksekokul) 4 yıllık – YGS-2 puan türüyle alıyor. Sağlık meslek lisesi çıkışlı adaylar ile düz lise çıkışlı adaylar arasında bu bölümü tercih ederken fark var mı?

    • 4 yıllık bölümlerde öncelik olayı yok. Puanı tutturan gider. Örneğin YGS-2’deki Hemşirelikte puan 370. Kim bu puanı (daha doğru deyimi de başarı sıralaması) tutturursa o gider. Yani kimin puanı yüksekse o gider.

      Burada YGS-2 deki hemşirelik bölümünde; Sağlık meslek liselerinde hemşirelik, ebelik, sağlık, sağlık memurluğu, çevre sağlığı gibi alanları okuyan öğrencilere ek puan veriliyor. Fark bu. Ek puan en fazla 30 olabiliyor.

      Bu fark neyi yaratıyor. Meslek lisesi daha düşük ham puanla (ek puanı olduğu için) o okulu kazanabiliyor.
      Örnek bir meslek lisesi 300 ham puanla hemşirelik kazanabiliyor. Çünkü okul puanı + ek puanı geldiğinde 70 civarı net puanı gelebiliyor. Bu okul puanı (en fazla 60) ile ek puanın (en fazla 30) toplamı en fazla 90 olabiliyor.

      Oysa sen 300 ham puanla hemşirelik kazanamayabilirsin. Çünkü senin alanın olmadığı için sana ek puan gelmiyor. Sadece okul puanın (en fazla 60) geliyor. Dolayısıyla bu ham puan yeterli olamayabiliyor.

      Kısacası meslek lisesi ek puan aldığından daha düşük netlerle (yani daha düşük ham puanla) hemşireliği kazanırken sen daha yüksek netlerle (yani daha yüksek ham puanla) orayı kazanabiliyorsun..

      Son diyeceğim de şu; MF-3 deki hemşirelikte o sağlık meslek liselerine ek puan gelmez. Orada ikinizde aynısınız…

Yorum eklemek için kullanıcı girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş