2014 LYS Tercihleri Yardım Sayfası

Bu başlık YGS-LYS tercihlerinde öğrencilere yardım etmek amacıyla açılmıştır.

Tercih kılavuzu linki: http://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2014/OSYS/Tercih/2014-OSYSKONTKILAVUZU07072014.pdf  07 Temmuz 2014 (02.07.2014 tarihli Yükseköğretim Genel Kurulu kararları ve Üniversitelerin düzeltme/değişiklik talepleri doğrultusunda güncellenmiştir.)

 

 

YGS-LYS Tercihlerinde Dikkat Edilecek Noktalar

1- 30 Tercih hakkınız bulunmaktadır. Alternatifli bir tercih listesi oluşturun. Tek bir üniversite, bölüm  veya puan türüne üzerine odaklanmayın. 

2- Tercih listenizi puanınıza bakarak değil, başarı sıranızı göz önünde tutarak hazırlayın.  Ek puanınız varsa önce ek puanlı başarı sıralamanızı, daha sonra genel başarı sıralamanızı dikkate alın.

3-  Gerek devlet gerekse vakıf üniversitelerini tercih ederken mutlaka özel şartları okuyun (Mesela; madde 21; bir yıl süreli zorunlu İngilizce Hazırlık Programı uygulanır, madde 28; öğretim dili İngilizcedir gibi şartlar öğrencilerin istemediği halde sıkça gözden kaçırdığı ve kazandıktan sonra aaa öyle şartı var mıydı dediği durumlardan bazıları).

4- Alternatifli olarak oluşturduğunuz tercih listesinden, önceliklerinizi göz önünde bulundurarak ve uzman yardımı alarak, eleme yöntemiyle listenizi son haline getirin.

5- Tercihlerinizi yaparken ilk 5-6 tercihinizi kendi başarı sıranızdan yukarıda ve en çok istediğiniz üniversite ve bölümler olmasına dikkat edin.

6- Tercih listenizde başarı sıranızdan yüksek tercihlere yer verdikten sonra, başarı sıranıza yakın ve denk on ya da 10-15 tane tercih yapın.

7- Önemli olan tercih sırası değil, puan/başarı sıralamasıdır (Mesela; puanı birbirinden farklı iki öğrenciden, ilgili bölümü önce tercih eden kişi değil; puanı yüksek olan kişi yerleştirilir).

8- Son 5-6 tercihinizde girmek istediğiniz bölüm ve üniversiteleri göz ardı etmeden, inebildiğiniz en gerideki başarı sırasına kadar tercihlerinizde yer verin. Ama unutmayın! Yazdığınız son tercih, sizin gitmeyi tercih ettiğiniz son üniversite ve bölüm olmalı. Çünkü kazanıp da gitmezseniz ertesi yıl okul puanınız yarı yarıya kesilir.

9- 2014 ÖSYS’ de tercih yapıp, yerleştirilmediğiniz takdirde, 2015 ÖSYS’ de herhangi bir puan kaybına uğramazsınız. Ancak 2014 ÖSYS’ de merkezi yerleştirme ile (Açıköğretimin kontenjan sınırı olmayan bölümleri ile sınavsız geçişle bir yer kazanan 2 yıllık meslek liseleri bölümleri) yerleştirilirseniz, 2015 ÖSYS’ de puan kaybı (okul puanınız yarı yarıya kırılır; yani okul puanınız 0.12 ile değil 0.06 ile, varsa ek puanınız 0.06 ile değil 0.03 ile çarpılır) yaşarsınız.

10- Tercih dönemini, açıklanan tarihleri  (7-17 Temmuz arası) göz önünde bulundurarak, son güne bırakmadan yapınız. Son günlerde yaşanan ÖSYM sitesi yoğunluğunu biliyorsunuz.

11- Yurtdışında eğitim almayı tercih ediyorsanız, YÖK Denklik Bürosu’ ndan alacağınız diplomanın denkliği olup olmadığını öğreniniz. Türkiye’ de geçerliliği olmayan üniversiteleri tercih ederken iyi araştırma yapınız.

12- Tercih yaptıktan sonra mutlaka tercih kağıdın çıktısını alınız. Sonradan sonuçlara itiraz edecekseniz o kağıtla itiraz edeceksiniz.

13- Tercihlerde tercih robotu olarak http://rehberlik.osym.gov.tr linkindeki tercih robotundan faydalanabilirsiniz.

Diğer tercih robotları: http://egitimajansiosstercih.k12net.com/

http://www.dogrutercih.com/

 

 

14- Tercihlerinizi de http://ais.osym.gov.tr aday sayfanızdan yapabileceksiniz ve 17 Temmuz’a kadar yaptığınız tercihleri değiştirebileceksiniz.

 

 

UYARI:  Ek puanlı başarı sıralamaları bu sene yanlış yorumlamaya mahal verebilir.

Çünkü; 

Lise grubu eğitim fakültesi bölümleri olan Türk dili ve edebiyatı öğretmenliği, coğrafya öğretmenliği, tarih öğretmenliği, matematik öğretmenliği, fizik öğretmenliği, kimya öğretmenliği, biyoloji öğretmenliği gibi bölümler 2013 yılında YÖK tarafından kapatılmıştı. Bir süre (yaklaşık 4 yıl deniyor) öğrenci almayacaktı.

Bu nedenle 2013 Yılında YGS-2 Puan türü ile Anadolu Öğretmen Liselerinin Ekpuanla gireceği öğretmenlik dalı kalmadığı için ek puanı hesaplanan aday sayısında önemli bir azalma yaşanmıştır. Bu azalma nedeniyle 8-10 bin arası sıralamalarda kayma olmuştur. Ama bu yıl kapanan Lise grubu öğretmenlik bölümleri mahkeme kararıyla yeniden açılınca tekrar Anadolu öğretmen liseleri bu sıralamaya girdi. Bu da geçen yılki YGS-2 ek başarı sıralamasıyla bu seneki ek başarı sıralamasını tutarsız kıldı.

Kısa adres:

2014 LYS Tercihleri Yardım Sayfası için 57 yorum

  1. Hocam cok tesekkurler. peki bu seneki lise mezunlari kpss sinin basvurusu ne zaman? Birde diyelimki onu kazandik memur olduk. Hem memur olup hem üniversite okuyabilirmiyiz. Hayırlı geceler.

  2. Hocam hayırlı günler. Hocam birkac sorum vardi. Birincisi lise mezunlarinin girdigi memur olmak icin olan kpss bu seneden sonra daha yapilmicakmi? Ikincisi tip fakultesi bitti. Daha sonra tusu kazanip bir alanda uzmalik egitimine basladim. Asistanim yani. Asistanken maas varmi. Yani az da olsa. Üçüncüsü Benim kardesimin mf4 siralamasi 167 bin. Amasya Üniversitesi makine Mühendisliği istiyor. Amasya Üniversitesi makine Mühendisliği 162 bin. Gelme ihtimali nedir sizce? Siralamalarda bes binlik bir oynama olurmu ? Makine Mühendisliği nin gelecegi nasil? Mf 4 puan turunde hangi bolumlerin geleceği iyi? Hocam biraz cok oldu soru? 🙂 hayırlı günler tekrardan hocam.

    • Hocam ikinci mesaj yaziyorum ozur dilerim. Bir sey sormayi unuttum. Universite sinavina kac kez girilme hakki var. Bununla ilgili bir kısıtlama var mi yada olacakmi?

    • Lise kpss gelecek yıllarda da yapılacak. Yapılmayacağı konusunda hiçbir açıklama olmadı. Asistanlıkta maaş var.

      Amasya makine mühendisliği gelebilir. Sonuçta o başarı sıralamaları sabit kalmıyor. Makine mühendisliği her zaman gündemde olacaktır. Ama eskiye göre çok iyi bir konuma tabiki sahip değildir. Çünkü mezunu çok. Yapılması gereken ilk şey yabancı bir dil öğrenmek.

      Tıp, fizyoterapi, diş hekimliği, eczacılık, odyometri, beslenme ve diyetetik, inşaat mühendisliği, uçak mühendisliği, gemi makineleri işletme mühendisliği ön planda olanları.

  3. hocam puan bilgilerim bunlar http://i.hizliresim.com/BoZRng.png ve tercihlerim de şunlar http://i.hizliresim.com/BoZRQp.png sizce hangisi gelir. Bilişim mezunuyum bilgisayar öğretmenliğini istemediğimi farkettim o yüzden felsefe yazdım.

  4. tm3 sıralamam 11 bin. psikoloji istiyorum. sizce Yeditepe(tam burslu) mi ege mi? Yeditepe’yi düşünme sebebim İngilizce olması ama Ege’nin eğitimi daha iyi galiba. Yeditepe’nin vakıf üniversiteleri arasındaki yeri nedir?

    • Yeditepe vakıf üniversiteleri arasında fena sayılmayacak iyi bir yerde. Lakin burslu okumak zordur. Riskleri vardır. Bunu iyi düşün, orada okuyanlardan bilgi al. Akademik kadrosu, imkanları nasıl diye araştır.

      Ege üniversite biraz daha oturmuş ve üniversite olarak daha iyidir. Ama ingilizce olayını sonradan da halledebilirim diyorsan; düşünmeden ege derim.

      • Yeditepe 8 sene garanti veriyor bursun kesilmeyeceğine. eğitim kadrosuna baktım tam zamanlıların hepsi Boğaziçi mezunu. yüksek lisansı, doktorayı da yurt dışında yapmışlar alanları üzerine. ama Yeditepe’nin ortamı bakımından öğrencileri bakımından tereddütteyim. bi koç kadar kaliteli öğrencileri olduğunu sanmıyor. daha baba parası tipler.
        bir de ankara üni. ve ege kıyaslamasında ne düşünüyorsunuz hocam? hem eğitim hem ortam bakımından.

        • Aynen yeditepeyi onlarla kıyaslama. Ama Koç, sabancı, bilkent gibi özel üniversitelerin peşine sayılabilecek üniversitelerdendir.

          Ankara daha iyi, iki açıdan da. Ankaranın eksikliği il olarak sıkıcı bir kent 🙂

          • peki İstanbul ege ankara Yeditepe’yi nasıl sıralamalıyım sizce? ben aslında Hacettepe istiyordum ama 9 bin. olma şansı hiç yok mudur?
            ankara üni. fakülteleri çok dağınık olduğu için kampüs hayatı pek yok diye biliyorum. sosyal hayat da önemli hocam 4 yıl geçmez 🙂

          • İstanbul, ankara, ege, yeditepe sırası daha mantıklı. Evet hacettepe en iyisi. İlk sıraya yaz zararı yok sana. Sosyal hayat istanbul ile izmirde biraz hareketli tabi. Kendini daha iyi tanırsın sen. Son kararı verecek olan sensin.

          • hocam ilk 3 son 3 öylesine ortadakiler önemli. tercihi bu şekilde yaparsam hangisi olabilir?
            bi rehber hoca son 3 yılın sıralamasına bakarak olur olmaz tarzı söylemişti ortalamayla. öyle mi düşünmek gerek? mesela Yeditepe 12 binden almış geçen sene. ondan önceki iki sene 9 binden almış. sınırdasın dedi Yeditepe için. öyle düşününce ege anca olur herhalde. 11 bin sıralamam

            ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ (ANKARA)/Fen-Edebiyat Fakültesi/Psikoloji (İngilizce)
            BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)/Eğitim Fakültesi/Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (İngilizce)
            HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ (ANKARA)/Edebiyat Fakültesi/Psikoloji
            İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ/Edebiyat Fakültesi/Psikoloji
            YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)/Fen-Edebiyat Fakültesi/Psikoloji (İngilizce) (Tam Burslu)
            ANKARA ÜNİVERSİTESİ/Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi/Psikoloji
            EGE ÜNİVERSİTESİ (İZMİR)/Edebiyat Fakültesi/Psikoloji
            KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)/İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi/Psikoloji (İngilizce) (Tam Burslu)
            İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ/Fen-Edebiyat Fakültesi/Psikoloji (Tam Burslu)
            ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ (BURSA)/Fen-Edebiyat Fakültesi/Psikoloji

          • İstanbul üniversitesi olabilir. Yeditepe ingilizce olduğu için o civarlarda kalır, yükselmez çünkü kontenjan artışlarıyla biraz da 9 binden 11 bine sıralama düştü.

            Yeditepe olmazsa Ankaranın olma ihtimali çok yüksek ve ege’nin altına düşmezsin.

          • çok teşekkür ederim hocam 🙂

          • hocam yine ben. hocam Hacettepe pdr mi ege psikoloji mi sizce? pdr olursa rehber öğretmen olmak istemiyorum yüksek lisans yapacağım. psikolojik danışmanlık mı klinik psikoloji mi daha avantajlı? Ege’de bir sene hazırlık var Hacettepe’de yok. ikinci hazırlanışım bu sene bir senem de hazırlıkta gitsin istemiyorum aslında. hangisi avantajlıdır?

          • Yüksek lisans yapacaksan 1 yıl ingilizce hazırlık avantajlıdır. Çünkü yüksek lisans sürecinde YDS (yabancı dil sınavı) ye girmen gerekecek.

            Psikoloji PDR’yi de biraz daha kapsayan, sadece eğitim yönü değil, sağlık, endüstri gibi alanlarda da yönü olan bir dal. Tam ne olmak istediğine karar vermen önemli.

  5. Anadolu lisesi mezunuyum ygs 2 sıralamam 28 000 beslenme ve diyetetik ya da ftr tercih edebilir miyim? Bu bölümlerde sağlık meslek liselerine öncelik tanınıyor mu?bu bölümleri sağlık meslekler mi dolduruyor?

  6. Hocam merhaba çok soru soruyorum ama : ) tm3 67 bin hocam sizce bu sıralamadan hangisi gelir
    1. Tercih 207610018 Bk. 3,866 BİRUNİ ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)/Sağlık Bilimleri Fakültesi/Sosyal Hizmet (Tam Burslu)
    2. Tercih 108810183 Bk. 46 SAKARYA ÜNİVERSİTESİ/Fen-Edebiyat Fakültesi/Sosyal Hizmet
    3. Tercih 102530296 Bk. 1,2 CELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ (MANİSA)/Sağlık Yüksekokulu/Sosyal Hizmet (İÖ)
    4. Tercih 108830575 Bk. 2,46 SAKARYA ÜNİVERSİTESİ/Fen-Edebiyat Fakültesi/Sosyal Hizmet (İÖ)
    5. Tercih 202210188 Bk. 3,714 İSTANBUL 29 MAYIS ÜNİVERSİTESİ/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi/Sosyal Hizmet (Tam Burslu)
    6. Tercih 202311219 Bk. 1,3,46,215 İSTANBUL AREL ÜNİVERSİTESİ /Sağlık Bilimleri Yüksekokulu/Sosyal Hizmet (Tam Burslu)
    7. Tercih 207510116 Bk. 3,46,229 İSTANBUL ESENYURT ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Fakültesi/Sosyal Hizmet (Tam Burslu)
    8. Tercih 203210397 Bk. 3,778 İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Fakültesi/Sosyal Hizmet (Türkçe) (Tam Burslu)
    9. Tercih 203210607 Bk. 3,17,21,86,778 İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Fakültesi/Sosyal Hizmet (Tam Burslu)
    10. Tercih 106110751 Bk. 21 KARABÜK ÜNİVERSİTESİ/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi/Sosyal Hizmet
    11. Tercih 107010625 – NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ (KONYA)/Sağlık Bilimleri Fakültesi/Sosyal Hizmet
    12. Tercih 204510064 Bk. 3,46,721 NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)/İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi/Sosyal Hizmet (Tam Burslu)
    13. Tercih 203210404 Bk. 3,778 İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Fakültesi/Sosyal Hizmet (Türkçe) (%75 Burslu)
    14. Tercih 203210616 Bk. 3,17,21,86,778 İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Fakültesi/Sosyal Hizmet (%75 Burslu)
    15. Tercih 204510707 Bk. 3,46,721 NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)/İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi/Sosyal Hizmet (%75 Burslu)
    16. Tercih 300410816 Bk. 3,17,21,28,71,97 ULUSLARARASI KIBRIS ÜNİVERSİTESİ (KKTC-LEFKOŞA)/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi/Sosyal Hizmet (İngilizce) (Tam Burslu)
    17. Tercih 107210156 Bk. 1 MARMARA ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)/Atatürk Eğitim Fakültesi/Sınıf Öğretmenliği
    18. Tercih 107210835 Bk. 46 MARMARA ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)/Sağlık Bilimleri Fakültesi/Sağlık Yönetimi
    19. Tercih 107210438 Bk. 17,85,128 MARMARA ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)/Siyasal Bilgiler Fakültesi/Kamu Yönetimi (Fransızca)
    20. Tercih 107210402 Bk. 17,83,124 MARMARA ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)/İşletme Fakültesi/İşletme (Almanca)
    21. Tercih 107210411 Bk. 15,17,28 MARMARA ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)/İşletme Fakültesi/İşletme (İngilizce)
    22. Tercih 110110507 Bk. 17,21,28 YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi/İktisat (İngilizce)

  7. hocam sağlık yönetimi ile ilgili görüşleriniz nelerdir ?

    • Geleceğin mesleklerinden sayılıyor. Ama Türkiye’de yerleşmesi zaman alır. Türkiye’de gerek devlet gerek özel sektörde ciddi sayıda hastane açılmaktadır. Özel hastanelere yönetici daha çok devletten emekli olmuşlar alınmaktadır. Ama zamanla yerleşecektir ve önemi artacaktır.

  8. ben sivil havacılık ve kabin hizmetleri düşünüyorum ancak kafama takılan bir şey var mülakatlar tercihlerden sonraymış eğer mülakatı geçemezsem tercih durumum ne olacak bir bilginiz var mı?

    • mülakat sınavını kazanamama nedeniyle; programa kaydı yapılamayan öğrencilerin durumları ÖSYM Başkanlığınca değerlendirilerek, alt tercihlerinden puanlarının elverdiği programlara (burslu programlar hariç) kayıtlar tamamlandıktan sonraki ilk 1 ay içinde başvurdukları takdirde yerleştirilirler.

      • Peki ben Anadolu lisesi mezunuyum öncelik meslek lisesi çıkışlılara mı olacak? Bir de Anadolu üniversitesi ve Türk Hava Kurumu Üniversitesi arasında kaldım Türk Hava Kurumu’nun mülakatı yok onu öne yazmam daha mı mantıklı olur?

  9. Merhabalar hocam benim tm3 sıralamam 67bin sabahattin zaim üniversitesi sosyal hizmet bölümü %75 burslu 60bin ile almış ve ayrıca hocam bu sene ingilizce hazırlıklı bölümüde açılmış girebilme ihtimalim sizce ne kadardır .ayrıca nişantaşı üniversitesi tam bursluyu 44 binden açmış ve bu senede %75 burslu yeni sosyal hizmet açılmış oraya girebilirmiyim teşekkürler hocam.Bide hocam aklıma geldi Tm3 de sıralamalar aynı mı kalır yoksa yükselirmi sizin tahmininiz nedir.

    • Kontenjanlar az da olsa arttı. Bu genel olarak biraz sıralamaları düşürebilir. Belli bölümlere talep çok olduğundan çok oynama olmuyor. Hukuk, PDR, psikoloji gibi. Ama paralı üniversitelerde oynama biraz daha fazla olabiliyor. Bu yüzden şansın var.

  10. hemşirelik bölümünü bitiren birinin ek puanlı başarı sıralaması 27000 ise bu hangi anlama geliyor?

    a)ben sınava giren hemşirelik mezunları arasında 27000.yim
    b)ben sınava giren tüm meslek liseleri arasında 27000.yim

    • B şıkkı olacak. Sınava giren tüm meslek liseleri arasında 27.bininci sıralamadasın.

      • peki 2014 tercih kılavuzuna baktığımda geçen yıl ek puanla öğrenci alan hemşirelik bölümlerinin başarı sıramalarının çok düşük olduğunun görüyorum. bubaşarı sıralamaları için de mi aynı şey geçerli;mesela kılavuzda Çukurova üniveritesi hemşirelik bölümüne en son yerleşen öğrencinin başarı sıralaması 457 olarak gözüküyor; bunun içinde mi aynı şey geçerli; yani bu öğrenci tüm meslek liselri aranda mı 457.olmuş. o zaman bi tutarsızlık olmuyomu?(kılavuzda ek puanlı hemşirelik sıralamalrı 1000-2000 civarında)

        • YGS-2 puanınız ve başarı sıralamanız nedir?

          • ek puanlı ygs-2; 316
            ek puanlı başarı sıralaması;27436

          • Durum şu; Lise grubu eğitim fakültesi bölümleri olan Türk dili ve edebiyatı öğretmenliği, coğrafya öğretmenliği, tarih öğretmenliği, matematik öğretmenliği, fizik öğretmenliği, kimya öğretmenliği, biyoloji öğretmenliği gibi bölümler 2013 yılında YÖK tarafından kapatılmıştı. Bir süre (yaklaşık 4 yıl deniyor) öğrenci almayacaktı.

            Bu nedenle 2013 Yılında YGS-2 Puan türü ile Anadolu Öğretmen Liselerinin Ekpuanla gireceği öğretmenlik dalı kalmadığı için ek puanı hesaplanan aday sayısında önemli bir azalma yaşanmıştır. Bu azalma nedeniyle 8-10 bin arası sıralamalarda kayma olmuştur. Ama bu yıl kapanan Lise grubu öğretmenlik bölümleri mahkeme kararıyla yeniden açılınca tekrar Anadolu öğretmen liseleri bu sıralamaya girdi. Bu da geçen yılki YGS-2 ek başarı sıralamasıyla bu seneki ek başarı sıralamasını tutarsız kıldı.

          • hocam verdiğiniz bilgiler için çok teşşekür edeirm.o zaman bu yıl başarı sıralamalarında geçen yılın ek puanlı başarı sıralamalarını değil;2012nini ek puanlı başarı sıralamalarını göz önünde bulundurmak daha doğru olacak…

          • Aynen dediğin gibi.

  11. hocam ben meslek lisesinden mezun oldum seneye sınava giricem halkla ilişkiler ve tanıtım okumak istiyorum hangi sınavlara girmeliyim ve ne yapmalıyım?

  12. Tamam hocam ben bilgisayar programcı Ligi’ni dediğiniz gibi yazarım puanda kirilmiyormus tekrar sınavda girerim

  13. Saolun hocam allah razı olsun

  14. Selçuklu Üniversitesi Bilgisayar programcılığı teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu var bunu yazsan burdan bilgisayar mühendisliği ne geçmemek çokmu zor 2+1+2=5 senede bitiririm diyorlar 1 sene intibah var

  15. Peki hocam benim geleceğinde 2 yıllık bir bölüm istemiyorum bunu kesin olarak 4 yilliga tamamlanan lazım bu dgs ilgili herkez farklı şeyler söylüyor

    • Bilgisayar programcılığı 2 yıllıktır. 2 yılı bitirince DGS’ye giriyorsun. 60 Matematik (mat-1) 60 sözel (türkçe paragraf) sorusu var. DGS puanın + diploma puanına göre ortaya çıkan OBP birleşiyor, ortaya bir puan çıkıyor ona göre tercih ediyorsun tıpkı öss tercihleri gibi.

      Eğer kazanırsan kimi üniversitelerde direkt 3.sınıftan başlıyorsun, kimi 2.sınıftan başlatıyor, kimi 1.sınıftan başlatıyor. Selçuk üniversitesi nasıl uygulama yapıyor diyorsan onu ancak o üniversitenin öğrenci işleri dairesi bilir.

  16. Yani ygs 1 den 4 yillik tercih yapamıyorum

  17. Hocam ben ygs 1 bilgisayar öğretmenliği tercih edebilirmiyim hocam bide 2 yıllık bölümlerde bizde bilgisayar programcılığı var bunu tercih edersem puanın kırılıyor mu hocam bu bölümü gidersem selçuklu Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu var bilgisayar programcılığı toplam 5 sene demi bitiriyorum 2+1+2=5 1 sene intibah mi var dgs ne soruyorlar mat 1 fen 1 mi

    • YGS-1’de Ham olarak 180 barajını geçemediğin için tercih edemiyorsun. Bilgisayar programcılığını tercih edersen hatta kazanırsan gelecek yıl için puanın kırılmaz. Çünkü sınavsız geçişle bilgisayar programcılığını kazanıyorsun.

      2 yıllıktır o bölüm. 2 yılı bitirince DGS’ye giriyorsun. 60 Matematik (mat-1) 60 sözel (türkçe paragraf) sorusu var. DGS puanın + diploma puanına göre ortaya çıkan OBP birleşiyor, ortaya bir puan çıkıyor ona göre tercih ediyorsun tıpkı öss tercihleri gibi. Eğer kazanırsan kimi üniversitelerde direkt 3.sınıftan başlıyorsun, kimi 2.sınıftan başlatıyor, kimi 1.sınıftan başlatıyor. Selçuk üniversitesi nasıl uygulama yapıyor diyorsan onu ancak o üniversitenin öğrenci işleri dairesi bilir.

  18. Hocam ben Konya’da kız meslek lisesi öğrencisiyim bu sene mezun oldum ygs girdim sonra lys hocam ben ygs 1 ve ygs 2 den barajı geçemediğin lys de baraj varmi bilgisayar mühendisliği mtok istiyordum girebilirmiyim ayrıca benim bölüm ygs1 fakat ek puan vermemiş ygs 6 ek puan vermis sebebi ne ailem konya dışına gönderiyor benim için Konya’da gelebilecek bölümleri araştıra bilirmi siniz

    • Mf4 puanı:164 almışsın. MF-4’den 180 barajını geçseydin o zaman bilgisayar mühendisliği MTOK bölümlerine başvurabilirdin.

      Ek puan 4 yıllık tercihlerde size veriliyor. 4 yıllık tercih etmek için YGS-1’de 180 barajını geçmen gerekir. YGS-1’de 180 barajını geçemediğin için doğal olarak sana ek puan verilmedi. YGS-6 puan türünde ise 193 almışsın. 180 barajını geçince ek puan verildi. YGS-6’da tercih edebileceğin 4 yıllık 2 bölüm var: İşletme bilgi yönetimi ve Yönetim bilişim sistemleri bölümü. Bu iki bölümde konyada yok.

      Konyada yazabileceğin 4 yıllık alanında bölüm yok.

  19. Hocam ben meslek lisesi öğrencisiyim bu sene ygs girdim ygs1:165ygs2:161ygs3:208ygs4:204ygs5:198ygs6:193 .
    Lys matematik ve fen oturumuna girdim
    Mf4 puanı:164 siralama:327393 .
    Yerleştirme puanlari ve başarı siralamasi
    y-ygs1:208 başarı sirasi:912587
    y-ygs2:204 başarı sirasi:933740
    y-ygs3:251 başarı sirasi:1033790
    y-ygs4:247 başarı sirasi:984617
    y-ygs5:241 başarı sirasi:1021358
    y-ygs6:226 başarı sirasi:100509
    ek puanli yerlestirme
    y-ygs6:247 siralama:154705

Yorum eklemek için kullanıcı girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş