YÖK’ün 2015 Yeni Üniversiteye Giriş Modeli Açıklaması

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’nda (BTYK) alınan üniversiteye giriş sisteminin yeniden yapılandırılması kararına ilişkin, ”Bu, yeni bir sistem üzerinde çalışma kararıdır. Sistemin içeriği, özellikleri takdir edersiniz ki sadece zihinler ve düşünceler anlamındadır. Zannediyorum en kısa zamanda bir çalışma başlayacaktır” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Çetinsaya, Vilayetler Evi’nde düzenlediği basın toplantısında, basın mensuplarının BTYK’da alınan kararlara ilişkin sorularını yanıtladı.

BTYK’da üniversiteye giriş sisteminin yeniden yapılandırılmasına yönelik çalışmaların YÖK’ün sorumluluğunda ÖSYM, Milli Eğitim Bakanlığı ve TÜBİTAK’ın katılımıyla yapılmasının kararlaştırıldığını belirten Çetinsaya, yeni sistemin 2014 yılının sonuna kadar uygulanmaya konulması yönünde de karar alındığını anımsattı.

Prof. Dr. Çetinsaya, ”Bu, yeni bir sistem üzerinde çalışma kararıdır. Sistemin içeriği, özellikleri takdir edersiniz ki sadece zihinler ve düşünceler anlamındadır. Zannediyorum en kısa zamanda bir çalışma başlayacaktır. Çünkü artık devletin temel metinlerinden biri haline gelmiştir. Komisyon çalışmaları başlayınca kamuoyuyla bilgi paylaşılacaktır” diye konuştu.

Konuyla ilgili bir taslağın olup olmadığı sorusuna da Çetinsaya, ”Hayır. O taslağın ortaya çıkarılmasına yönelik çalışma grubu kurulacak ve bir taslak o zaman oluşturulacak” yanıtını verdi.

Çetinsaya, konuyla ilgili olgunlaşmış bir metnin söz konusu olmadığını yineledi.


 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, dün gerçekleştirilen Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’nda (BTYK) eğitim sisteminin ciddi şekilde revize edilmesi kararının alındığını bildirdi. Ergün, 2014 yılı sonuna kadar üniversiteye giriş sisteminin değişeceğini söyledi:

”Dün ki kararlardan en önemlisi, üniversiteye giriş sisteminin yeniden yapılandırılmasıdır. Üniversiteye giriş sistemi yeniden yapılandırılacak. Eğitim alanındaki atılan diğer adımların daha iyi sonuç vermesi için mevcut üniversiteye giriş sisteminde köklü bazı değişiklikler yapılması gerekiyor. Çünkü üniversiteye giriş sistemi lise ve ilköğretimi şekillendiriyor. Orada doğru bir tespit, yeni bir yapılanma ile alttaki atılan adımların da etkili ve kalıcı olması sağlanmış olacak. 2014 yılı sonunda bu yeni sistemin devreye girmesi hedefleniyor. 2014 sonuna kadar TÜBİTAK, Talim Terbiye Kurulu, YÖK, ÖSYM, Milli Eğitim Bakanlığı, üniversiteler birçok bilimsel çalışma yapacak ama işin özü şudur. Belki bugün TOEFL sınavları gibi yapılan sınavlar var. Bunlar, senede bir kere yapılan sınavlar değil. Belli periyotlarda yapılan ve siz istediğiniz zaman bunlara giriyorsunuz ve hangisinden en yüksek puanı aldıysanız ona göre bir tercih yapıyorsunuz. Bu, insanı rahatlatan, strese sokmayan. Daha çok seçenek sunan yapılar var, dünyada uygulanan modeller var. İlla o model, bu model… Ben örnek vermek için bunları söyledim. Bu örnekler de dikkate alınarak, amacımız, üniversiteye giriş sistemiyle öğrenci neyi biliyor bunu ölçmek değil, aslında lise düzeyinde almış olduğu temel yetkinlikleri ölçmeye ağırlık veren bir sistem. Daha çok bunu ölçen ve daha rahat bir sistem kurgulamaktır. Bu karar, başlı başına önemli bir karardır. Bu çalışma ile yeni sistem 2014 yılı sonuna kadar tamamlanmış olacaktır.”

 

 

Kısa adres:

Yorum eklemek için kullanıcı girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş