Dershanelerin Kapatılması

Eğitim Kurumları Kanunu’ndaki F fıkrası kaldırılarak dershanelere son veriliyor. Bakanlık bürokratları bu düzenlemeye “F tipi çalışma” diyor. Kamuoyunda büyük tartışmalara yol açan ve hükümetle cemaati karşı karşıya getiren “dershanelerin kapatılmasına” yönelik düzenleme netleşmeye başladı. AKP hükümeti ile cemaat arasında krize yol açan, dershanelerin kapatılmasına ilişkin düzenlemenin ayrıntılarına ulaştı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, ilk etapta 2014 yılının Ocak ayından itibaren dershanelere yeni ruhsat verilmeyeceğini ve önümüzdeki yıldan itibaren de dershanelerin faaliyetlerine son verileceğini açıkladı.

 

KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILACAK

Bakan Avcı, bu açıklamanın ardından da, dershanelerin yönetmelikle değil yasal düzenleme ile kapatılacağını duyurdu. Bu açıklamaların ardından milyonlarca öğrencinin ve velinin gözü, bakanlığın dershanelerle ilgili yapacağı düzenlemeye çevrildi. Avcı’nın talimatı üzerine, bürokratlar dershanelerin kapatılmasına yönelik taslak çalışmalarına başladı. Buna göre değişiklik dershanelerin faaliyetlerini düzenleyen 14 Şubat 2007 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nda yapılacak. Yasanın 2. maddesinin F fıkrası yasadan tamamen çıkarılıyor. Söz konusu fıkra, dershaneleri düzenliyor. Yasada, F fıkrası şu şekilde yer aldı: “Dershane öğrencileri; bir üst okula veya yüksek öğretime giriş sınavlarına hazırlamak, istedikleri derslerde yetiştirmek ve bilgi düzeylerini yükseltmek amacıyla faaliyet gösteren özel öğretim kurumlarıdır.”

 

TİCARİ İŞLETME OLACAKLAR

Yeni düzenleme ile F fıkrası metinden tamamen çıkarılacak. Yani, dershaneler yasanın F fıkrası ile kaldırılacak. Bu da bakanlık içinde çeşitli esprilere ve tartışmalara yol açtı. Bakanlık bürokratları, dershaneleri kaldıracak düzenlemeye şimdiden, “F Tipi Çalışma” adını verdi. Bu düzenleme ile dershane dönemi tamamen kapanmış olacak. Yani dershane sisteminin yasal dayanağı ortadan kaldırılmış olacak. Bu düzenlemeye ek olarak, dershanelerin kapatılmasını destekleyecek başka hükümler de taslakta yer alacak. Örneğin, dershanelerin ve özel eğitim kurumlarının yeni dönemde, TC Milli Eğitim Bakanlığı ibarelerini kullanmasının önüne geçiliyor. Yine, dershanelere özel okula dönüşmeleri için belirli geçiş süresi tanınacak. Bu süreçte özel okula dönüşmek isteyen dershanelere sağlanacak destekler de yine bu taslak çalışmasında yer alacak. Yeni dönemde, dershaneden özel okula dönüşecek eğitim kurumlarının devletle hiç bağlantısı olmayacak. Sadece denetimini MEB yapacak. Ticari işletme olarak faaliyetlerini sürdürecekler.

 

Yorum: Dershaneler kapatılmıyor sadece Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinden çıkarılıyor.

Kısa adres:

Yorum eklemek için kullanıcı girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş