2014 SBS Modeli (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi) Ayrıntıları

Temel amacı çocukları liselere yerleştirmek olan bu sınavlar, 2013-2014 eğitim-öğretim yılından itibaren 8. sınıflar için uygulamaya konulacak olan sisteme, sonraki yıllarda 7. ve 6. sınıflar da dahil edilecek.”

SBS sınavları yine MEB tarafından merkezi sistemle yapılacak. Fakat 6 farklı ders için, 6 farklı tarihte sınavlar gerçekleştirilecek.

 

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi TV Spotu İçin Tıklayınız

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi Sunumu İçin Tıklayınız

 

Hangi derslerden sınavlar olacak?

6 farklı ders şunlardır: Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, İnkilapTarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi

Ortaokulların 8’inci sınıflarında 2013-2014 Eğitim-Öğretim yılında Türkçe, matematik, fen ve teknoloji, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil ile din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinde, bir dönemde iki sınav yapılan derslerin ilk sınavı, bir dönemde üç sınav yapılan derslerin ise ikinci sınavı merkezi sistem ortak sınav şeklinde uygulanacak.

 

Sınav tarihleri ne zaman?

Kasım ayının son haftası ve Nisan ayının son haftası yapılacak.

Sınavdaki konular o zamana kadar işlenilen müfredata uygun konulardan yapılacak.  Merkezi sınavlar her ders için ayrı ayrı yapılacak. Sınava giremeyen öğrenci 1 hafta sonra telafi sınavına girebilecek.

 

Ne tür sınav uygulanacak?

Sınavda çoktan seçmeli sorular (4 seçenekli) sorulacak. Yanlış cevaplar doğru cevapları etkilemeyecek. 3 sınavı olan derslerden 2. sınav, 2 sınavı olan derslerden ise 1. sınav merkezi olarak yapılacak. Sınavlar iki okul gününe yayılacak. O günlerde okullar tatil edilecek. İleride sınavlar, açık uçlu soruları da içerecek hale getirilecek

MEB, okullarda yapılacak sınavlarda “yazılı” uygulamasından geçici bir süre vazgeçti. Sistem oturana kadar merkezi sınavlar test olarak yapılacak. Sistemin oturmasının ardından ise merkezi sınavların yazılı şeklinde yapılması hedefleniyor.

 

Sınav konuları nelerdir?

1.Dönem merkezi sistem ortak sınavda derslerin konuları

Türkçe: Fiilimsiler ile ilgili bilgi ve kuralları kavrama ve uygulama

Matematik: Geometri Örüntü ve Süslemeler, Dönüşüm Geometrisi, Olasılık ve İstatistik Tablo ve Grafikler, Sayılar Üslü Sayılar, Köklü Sayılar,

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük: Bir kahraman doğuyor, Milli Uyanış: Yurdumuzun İşgaline Tepkiler,

Fen ve Teknoloji: Hücre Bölünmesi ve Kalıtım, Kuvvet ve Hareket

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi: Zekat, Hac ve Kurban İbadeti, Kaza ve Kader

İngilizce: Frienship, Road to Success, Improving One’s Looks

 

Merkezi Sistem Ortak Sınav Yapılacak Deslerin Çalışma Takvimine Göre Konu/Kazanımların Dağılım Çizelgeleri – İndirmek İçin Tıklayınız…

 

Sınavlar nerede uygulanacak?

Öğrenciler kendi okullarında (olağanüstü haller dışında) sınava girecekler. Sınav salon başkanları ve gözetmenler, görev yaptıkları okulun dışında farklı birokulda görev yapacaklar.  Sınav görevlendirmeleri il/ilçe millî eğitim müdürlüklerincegerçekleştirilecek.

 

Sınavlara giremeyenler ne olacak?

Geçerli bir özrü sebebiyle sınava giremeyen öğrenciler için sınavı takip eden haftada telafi sınavı yapılacak. Telafi sınavı, il ve ilçe merkezindeki sınav merkezlerindeyapılacak, öğrenciler bu sınava kendi okullarında giremeyecek.

 

Liselere Yerleştirme Puanı Nasıl Hesaplanacak?

Liselere yerleştirmelerde 6, 7 ve 8’inci sınıf yıl sonu başarı puanlarının ortalamasının yüzde 30’u ile 8’inci sınıf ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanının yüzde 70’inin toplamı kullanılacak

Yıl sonu başarı puanı, not ile değerlendirilen tüm derslerin ağırlıklı yıl sonu puanlarının o dersin haftalık ders saati sayısı ile çarpımının o sınıfa ait haftalık ders saatleri toplamına bölümünden elde edilen puanı ifade edecek.

 

Öğrencilerin 6. sınıftaki puanları yüzde 10, 7. sınıftaki puanları yüzde 20, 8. sınıftaki puanları da yüzde 70 oranında etki edecek. 6, 7 ve 8. sınıfların yıl sonu başarı puanlarının ağırlıklandırmasına göre oluşan puan, öğrencinin bir sonraki eğitim basamağında devam edeceği okulu belirleyecek. Öğrencilerin gitmek istedikleri okullara yönelik olarak yaptıkları tercihler, puan esasına göre ve şeffaf bir şekilde değerlendirilecek ve liselere merkezi yerleştirme gerçekleştirilecek.

Liseye yerleştirmede puanların eşit olması durumunda “Tercih önceliği”, “Sırasıyla 8, 7 ve 6. sınıflardaki yıl sonu Başarı puanı yüksekliği”, “Okula özürsüz devamsızlık oranının azlığı”, “Doğum tarihinin daha sonra olması“, “Tercih başvuru tarihinde öğrencinin ikametine yakınlık durumu”na bakılacak.

Kısa adres:

Yorum eklemek için kullanıcı girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş