2013 ÖSYS Tercih Yardım Bölümü

2013 ÖSYS tercihlerinde sizlere yardımcı olmak amacıyla açılan bu başlıktan sorularınızı sorabilirsiniz.

 

 

ÖSYS Tercihleri Yapılırken  Dikkat Edilecek Noktalar

1-  Tercih dönemini, açıklanan tarihleri  (8 temmuz – 18 temmuz) göz önünde bulundurarak, son güne bırakmadan yapınız. Son günlerde ÖSYM sitesinde yaşanan yoğunluğu biliyorsunuz.

 

Tercihlerin sonuçlarının açıklanması en geç temmuzun son haftası

Tercihler sonucunda üniversite kayıtları: 2-6 eylül arası

Ek yerleştirme için tercihlerin başvuruları:  Tahmini olarak eylülün 2. haftası

 

2- Alternatifli bir tercih listesi oluşturun. Tek bir üniversite, bölüm  veya puan türüne üzerine odaklanmayın.

3- Tercih listenizi puanınıza bakarak değil, başarı sıranızı göz önünde tutarak hazırlayın.

4-  Gerek devlet gerekse vakıf üniversitelerini tercih ederken mutlaka özel şartları okuyunuz (Mesela; madde 21; bir yıl süreli zorunlu ingilizce Hazırlık Programı uygulanır, madde 28; öğretim dili ingilizcedir gibi şartlar öğrencilerin istemediği halde sıkç agözden kaçırdığı ve kazandıktan sonra aaa öyle şartı varmıydı dediği durumlardan bazıları).

5- Alternatifli olarak oluşturduğunuz tercih listesinden, önceliklerinizi göz önünde bulundurarak ve uzman yardımı alarak, eleme yöntemiyle listenizi son haline getirin. Unutmayın 30 tercih hakkınız var.

6- Tercihlerinizi yaparken ilk 5-6 tercihinizin kendi başarı sıranızdan yukarıda (yani puanınızdan yukarı) ve en çok istediğiniz üniversite ve bölümler olmasına dikkat edin.

7- Tercih listenizin ilk sıralarında, başarı sıranızdan yüksek puanlı tercihlere yer verdikten sonra, başarı sıranıza yakın ve denk (yani puanınıza yakın) 10 ya da 10-15 tane tercih yapın.

8- Unutmayın; kazanmada tercih sırası önemli değildir, önemli olan puan/başarı sıralamasıdır (Mesela; puanı birbirinden farklı iki öğrenciden, ilgili bölümü önce tercih eden kişi değil; puanı yüksek olan kişi yerleştirilir).

9- Eğer bu sene mutlak kazanıp gitmek istiyorsanız; son 5-6 tercihinizde girmek istediğiniz bölüm ve üniversiteleri de dikkate alarak inebildiğiniz en gerideki başarı sırasına kadar inerek tercih yapın. Ama unutmayın! Yazdığınız son tercih, sizin gitmeyi tercih ettiğiniz son üniversite ve bölüm olmalı. İstemediğiniz yeri yazıp ve kazanıp sonra ben oraya gitmem, okumam demeyin. Çünkü kazanıp da gitmezseniz ertesi yıl okul puanınız yarı yarıya kesilir. Bu yüzden okumak ve gitmek istemediğiniz bölümleri ve illeri mümkünse yazmayın…

10- 2013 ÖSYS’ de tercih yapıp, yerleştirilmediğiniz takdirde, 2014 ÖSYS’ de herhangi bir puan kaybına uğramazsınız. Ancak 2013 ÖSYS’ de merkezi yerleştirme ile (Açıköğretimin kontenjan sınırı olmayan bölümleri ile sınavsız geçişle bir yer kazanan 2 yıllık meslek liseleri bölümleri) yerleştirilirseniz, 2014 ÖSYS’ de puan kaybı (okul puanınız yarı yarıya kırılır; yani okul puanınız 0.12 ile değil 0.06 ile, varsa ek puanınız 0.06 ile değil 0.03 ile çarpılır) yaşarsınız.

11- Tercihlerinizde hem 4 yıllık hem 2 yıllık bölümleri aynı anda yazabilirsiniz. aynı şekilde tercihlerinizde hem 4, 2 yıllık hem de sınavsız geçiş bölümleri için tercih yapabilirsiniz.

12- Yurtdışında eğitim almayı tercih ediyorsanız, YÖK Denklik Bürosu’ ndan alacağınız diplomanın denkliği olup olmadığını öğreniniz. Türkiye’ de geçerliliği olmayan üniversiteleri tercih ederken iyi araştırma yapınız.

13- Tercih yaptıktan sonra mutlaka tercih kağıdınızın çıktısını alınız. Sonradan sonuçlara itiraz edecekseniz o kağıtla itiraz edeceksiniz.

14- 2013 ÖSYS tercih kılavuzunu mutlaka iyice kontrol ederek tercih ediniz. 2013 ÖSYM tercih kılavuzu ana sayfa linki: http://www.osym.gov.tr/belge/1-19181/2013-osys-yuksekogretim-programlari-ve-kontenjanlari-ki-.html

15 – 2013 ÖSYS tercih kılavuzunu online ÖSYM sitesinden girip görebilirsiniz. htt://rehberlik.osym.gov.tr  adresinden dilediğiniz bölümü kolaylıkla aratıp, şartlara da kolaylıkla bakabilirsiniz.

 

Uyarı: Lise grubu eğitim fakültesi bölümleri olan türk dili ve edebiyatı öğretmenliği, coğrafya öğretmenliği, tarih öğretmenliği, matematik öğretmenliği, fizik öğretmenliği, kimya öğretmenliği, biyoloji öğretmenliği gibi bölümler kapatıldı. Bir süre (yaklaşık 4 yıl deniyor) öğrenci almayacak. Ayrıca Fen edebiyat bölümlerine formasyon da verilecektir. Bu iki durum fen edebiyat bölümlerinin (özellikle türk dili ve edebiyatı, coğrafya, tarih, matematik) puanlarını artıracaktır.

 Uyarı-2: 2013 Yılında YGS-2 Puan türü ile Anadolu Öğretmen Liselerinin Ekpuanla gireceği öğretmenlik dalı kalmadığı için Ek
puanı hesaplanan aday sayısında önemli bir azalma yaşanmıştır. Bu azalma nedeniyle 8-10 bin arası sıralamalarda kayma olmuştur. Bunu dikkate alarak tercihlerinizi yapınız.

 

Soru Sormadan Önce Bazı Uyarılar

1- En önemlisi mutlaka sorduğunuz soruya er ya da geç (en geç 12 saat sonra) cevap verilecektir. 8 ve 9 temmuz günleri  cevap verme süresi ilk günlerin yoğunluğundan dolayı uzayabilir. Cevaplar 10-18 temmuz arası genelde gündüz 12.00-19.00 arası ve gece 24.00-04.00 arası verilecektir.

2- Lütfen ayrı ayrı mesajla çok soru sormayın. Sorularınızı tek mesaja toplayarak toplu halde sorunuz.

3- Benzer soruları mümkünse sormayınız. Soru sormadan önce diğer mesajlara bakarak; sizin sorduğunuz sorunun aynısı sorulmuş mu diye lütfen bakınız.

4- Sorularınız ÖSYS tercihleriyle ilgili olsun. Diğer sorularınızı ilgili olan diğer başlıklarda sorunuz.

5- İnternet üzerinde birtakım tercih robotları vardır. En güvenilir tercih robotu; birebir ÖSYM kılavuzunun aktarıldığı ÖSYM’nin kendi tercih robotudur. Adresi htt://rehberlik.osym.gov.tr

2013 ÖSYM tercih kılavuzu ana sayfa linki: http://www.osym.gov.tr/belge/1-19181/2013-osys-yuksekogretim-programlari-ve-kontenjanlari-ki-.html

6- Son olarak soru sormadan önce lütfen yukarıda tercihler için yazılmış 15 maddelik bilgileri iyi okuyun.

Kısa adres:

2013 ÖSYS Tercih Yardım Bölümü için 195 yorum

  1. merhaba,ben sağlık meslek lisesi mezunuyum,acil yardım afet yönetimi bölümünü istiyorum,normal yerleştirme sıram 384.000 ama ygs-2 ek puanlı sıralamamda 6600. yüm istediğim okul(çanakkale) normal sıralamada 140.000 civarında alırken ek puanlı sıralamada en düşük 14.000 civarında almış.Bu sene yeni açılan burdurdaki bölümün 1. ve 2. öğretimini,çanakkaledeki okulunda aynı şekilde 1 ve 2. öğretimini tercih ettim sizce gelme olasılığı nedir ? şimdiden teşekkürler …

    • Bu sene YGS-2 ek sıralamaları farklı oluştu. Senin YGS-2 ek sıralaman geçen yıla göre 22 binlere denk gelmektedir. Buna göre çanakkale çok zor gözükmektedir. Burdur da yeni açılan da zor gözüküyor.

      • 2013 te ygs ek sıralamalrı farklı oluştu demişsiniz.nedir bu farlılık

        • Durum şu; Lise grubu eğitim fakültesi bölümleri olan Türk dili ve edebiyatı öğretmenliği, coğrafya öğretmenliği, tarih öğretmenliği, matematik öğretmenliği, fizik öğretmenliği, kimya öğretmenliği, biyoloji öğretmenliği gibi bölümler 2013 yılında YÖK tarafından kapatılmıştı. Bir süre (yaklaşık 4 yıl deniyor) öğrenci almayacaktı.

          Bu nedenle 2013 Yılında YGS-2 Puan türü ile Anadolu Öğretmen Liselerinin Ekpuanla gireceği öğretmenlik dalı kalmadığı için ek puanı hesaplanan aday sayısında önemli bir azalma yaşanmıştır. Bu azalma nedeniyle 8-10 bin arası sıralamalarda kayma olmuştur. Ama bu yıl kapanan Lise grubu öğretmenlik bölümleri mahkeme kararıyla yeniden açılınca tekrar Anadolu öğretmen liseleri bu sıralamaya girdi. Bu da geçen yılki YGS-2 ek başarı sıralamasıyla bu seneki ek başarı sıralamasını tutarsız kıldı.

  2. Çok teşekkürler ama ücretlilerde meslek liselerine öncekik tanınmıyo diye biliyorudum bir de tercihler be zaman açıklanır sizce

  3. Ama biz okulları aradık olur dediler sonuçta ücretli gidicem yinede sizede sorıyım dedim

    • Ücretli olsun olmasın, öncelik 2 yıllıklarda sınavsız geçiş meslek liselerinde. Mesela ben turizmden mezun meslek lisesi bir öğrenci olayım; seçtiğin yerleri seçeyim, öncelik bendedir, sende değildir. Ama işte meslek liseleri paralı vakıf üniversitelerini çok tercih etmedikleri için şansın yüksek var.

  4. Hocam merhaba benim ygs4 puanım 222.17392 sıralamam 1.114.814 aşçılık istiyorum tercihim bunlar hangisi garanti gelir doğu akdenizi istemiyorum onu en sona yazdım doğuakdeniz üni. Ye gelmeden önceki tercihlerimden biri kesin tutarmı lütfen beni bilgilendirin tercihim şunlar
    Tercihler Kod Program Adı
    01. Tercih 204750722 OKAN ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)/Meslek Yüksekokulu/Aşçılık (Ücretli)
    02. Tercih 202351378 İSTANBUL AREL ÜNİVERSİTESİ /Meslek Yüksekokulu/Aşçılık (Ücretli)
    03. Tercih 202751674 İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ/İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu/Aşçılık (%25 Burslu)
    04. Tercih 202751602 İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ/İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu/Aşçılık (Ücretli)
    05. Tercih 200450216 AVRUPA MESLEK YÜKSEKOKULU (İSTANBUL)/Avrupa Meslek Yüksekokulu/Aşçılık (%25 Burslu)
    06. Tercih 200470017 AVRUPA MESLEK YÜKSEKOKULU (İSTANBUL)/Avrupa Meslek Yüksekokulu/Aşçılık (İÖ) (%25 Burslu)
    07. Tercih 200450173 AVRUPA MESLEK YÜKSEKOKULU (İSTANBUL)/Avrupa Meslek Yüksekokulu/Aşçılık (Ücretli)
    08. Tercih 200450191 AVRUPA MESLEK YÜKSEKOKULU (İSTANBUL)/Avrupa Meslek Yüksekokulu/Aşçılık (İÖ) (Ücretli)
    09. Tercih 300150606 DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ (KKTC-GAZİMAĞUSA)/Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu/Aşçılık (%50 Burslu)
    Diğer Bilgiler
    Bildirim Tarih Saati : 10.07.2013 11:22:19

  5. İYİ GÜNLER HOCAM BEN BİR YAKINIM BU SENE 9.SINIF VE PYBS YE GİRDİ.DİĞER ÇOCUK KONTENJANINDAN GİRDİ.PUANI 347 ACABA BURSLULUĞU KAZANABİLİRMİ?

    HOCAM BİR SORUM DAHA OLACAK.ACABA ARKADAŞIMI EĞER SIRALAMAYA GÖRE ALIYORLARSA YANİ,MESALA İLK KAÇKİŞİYE VERİRLER BURSU.ARKADAŞIM 7500.CÜ TÜRKİYE GENELİNDE SİZCE BURSLULUĞU KAZANABİLİR Mİ? VE BURSLULUK İLK KAÇ KİŞİYE VERİLİYOR?

    ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER..

    • Şansı düşük gözüküyor, geçen yıl diğer çocuk kontenjan taban puanı 394,447 puanla kapanmış. Ama işte şöyle bir durum var, bu sene ile geçen seneki sınav puan hesaplaması değişmişti bu nedenle arkadaşınızın dediği gibi sıralamaya bakılacak.

      Kaç kişiye burs bağlanacağı, kaç kişinin yatılı okutulacağı, hangi sınıf düzeyine ne kadar kontenjan ayrıldığı ancak bursluluk sonuçlarının açıklanmasından bir süre sonra açıklanmaktadır.

      Ancak 2011’de 9.sınıf için toplamda 2900 civarında kontenjan ayrılmış 2bini diğer çocuk kontenjanı olmuştu. Büyük kontenjanlar daha çok 5 ve 6.sınıflar için olmaktadır.

  6. merhaba tm2 sıralamam 42 bin yeditepe pdr tam burslu 15.30 ile 10 kişi almış, yarı burslu ise 39.900 ile 32 kişi almış yarı burslu girme ihtimalim nedir?

  7. Hocam 3 bin kadar oynama olur mu sizce? Birde bu yeni açılan yerlerin puanları önceki pdr lere göre daha düşük olabilir mi yoksa onlar gibi mi olur?

  8. Hocam bu sene pdr ve psikolojinin başarı sıralmasında düşüş olur mu sizce.çanakkalede iö, kırşehir iö uşak pdr ve iösü niğde pdr. Yani artış var kontenjanlarda?

  9. Hocam cevaplarınız için çok teşekkür ederim, en hızlı cevap aldığım rehberlik sitesi. Tebrik ediyorum site yöneticilerini . Ayrıca bir sorum daha var; sizce Afyon S.Y.O mu, Söke S.Y.O mu, Muğla S.Y.O mu? Bi öneriniz var mı?

  10. hocam ben bu sene meslek lisesinden mezun oldum ygsden barajı asamadım seneye hazırlanıp tercih yapmak istiyorum fakat alan dısı, egerki bu sene sınavsız gecis tercih yaparsam seneye de yapıcagım icin puanım düser mi ? şimdiden tesekkürler…

  11. hocam hayırlı geceler, 2. öğretim de burs alınabiliyor mu?

  12. hocam tm1 tm2 tm 3 sıralamyı karışık yapsak sorun oluyo mu bide istediğimiz bi bölümü yazacağımız sıralaması yüksek olan bi bölümden önce yazsak sıkıntı olur mu

  13. Meraba hocam. Sorum hemşirelik yaz stajıyla alakalı. Bir bilginiz var mı bilmiyorum. Sorayım ben; hemşirelik bölümü okuyanlar yaz stajını kendi illerinde istediği taktirde yapabilirler mi? Yani ben Mersin’de yaşıyorum Afyon’da okuyorum. Yaz stajımı Mersin’de yapabilir miyim? Şans değil kendi isteğim doğrultusunda.

    Teşekkürler.

  14. Pedagojik Formasyon Kontenjanı
    -Abant İzzet Baysal Üniversitesi 200
    -Adıyaman Üniversitesi 200
    -Adnan Menderes Üniversitesi 200
    -Ahi Evran Üniversitesi 200
    -Atılım Üniversitesi 200
    -Akdeniz Üniversitesi 200
    -Ankara Üniversitesi 350
    -Anadolu Üniversitesi 350
    -Amasya Üniversitesi 200
    -Atatürk Üniversitesi 350
    -Bahçeşehir Üniversitesi 200
    -Balıkesir Üniversitesi 200
    -Başkent Üniversitesi 200
    -Bülent Ecevit
    Üniversitesi 200
    -Celal Bayar Üni. 200
    -Cumhuriyet Üniversitesi 200
    -Çanakkale Onsekiz Mart
    Üniversitesi 200
    -Çankırı Karatekin
    Üniversitesi 200
    -Çukurova Üniversitesi 350
    -Dicle Üniversitesi 200
    -Düzce Üniversitesi 200
    -Dokuz Eylül Üniversitesi 350
    -Ege Üniversitesi 350
    -Erciyes Üniversitesi 350
    -Eskişehir Osmangazi
    Üniversitesi 200
    -Erzincan Üni. 200
    -Fatih Üniversitesi 200
    -Fırat Üniversitesi 200
    -Gazi Üniversitesi 350
    -Gaziantep Üniversitesi 200
    -Gaziosmanpaşa
    Üniversitesi 200
    -Giresun Üniversitesi 200
    -Harran Üniversitesi 200
    -İnönü Üniversitesi 200
    -İstanbul Üniversitesi 350
    -Kafkas Üniversitesi 200
    -Kahramanmaraş Sütçü İmam
    Üni. 200
    -Karabük Üniversitesi 200
    -Karadeniz Teknik Üni. 200
    -Kastamonu Üniversitesi 200
    -Kırıkkale Üniversitesi 200
    -Marmara Üniversitesi 350
    -Mehmet Akif Ersoy
    Üniversitesi 200
    -Mevlana Üniversitesi 200
    -Mersin Üniversitesi 200
    -Nevşehir Üniversitesi 200
    -Necmettin Erbakan
    Üniversitesi 350
    -Mimar Sinan Güzel
    Sanatlar Üniversitesi 200
    -Muğla Sıtkı Koçman
    Üniversitesi 200
    – Okan Üniversitesi 200
    -Ondokuz Mayıs
    Üniversitesi 300
    -Pamukkale Üniversitesi 200
    -Selçuk Üniversitesi 350
    -Sakarya Üniversitesi 350
    -Siirt Üniversitesi 200
    -Süleyman Demirel
    Üniversitesi 200
    -Trakya Üniversitesi 200
    -Uludağ Üniversitesi 200
    -Uşak Üniversitesi 200
    -Yıldız Teknik
    Üniversitesi 350
    -Yakındoğu Üniversitesi 200
    -Yeditepe Üniversitesi 200
    -Yüzüncü Yıl Üniversitesi 200
    -Zirve Üniversitesi 200

    ama burda bütün ünilerin ki yok ve burda olmayanlar vermiyo diyolar

  15. fen edebiyat fakültelerin hepsinde formasyon var mıdır cok acil cvap bekliyorum yoksada ileriki yıllarda gelirmi 4 yıl içinde gelirse bu sene girişliler yararlana bilir mi acaba

  16. Sağolun cevabınız için hocam. 🙂

  17. Meraba hocam teşekkür ederim cevabınız için. Bir sorum daha var.

    Ben tercih yaparken ilk 10 tercih puanımdan yüksek yerleri yazsam geri kalan tercih hakkımın hepsini puanıma yakın, eşit ve puanımdan düşük olan yerleri yazsam olur mu? Ayrıca benim 10’uncu tercihimi benim puanımdan düşük bir puana sahip öğrenci 2 ya da 3 gibi bir sırada yazarsa ilk olarak hangimiz yerleştiriliriz?

    Teşekkürler.

  18. Bu okul öncesi öğretmenliğinde öncelikli liseler var mı-bende öğretmen lisesi çıkışlıyım-beni almaz mı 🙂

    • Evet 368 YGS-5 ek puana okul öncesi öğretmenliğine gidebilirsin büyük ihtimalle. Ayrıca YGS-4’den zihinsel engelliler öğretmenliği için de şansını mutlaka dene, sıralaman ve puanına bakınca az da olsa şansın var diyebilirim.

  19. eyvallah,teşekkür ettim,saolun.Lakin benim iyice kafa gitti.Neyse yaparız artık birşeyler,hayırlısı.Kolay gelsin.

  20. YERLEŞTİRME PUANLARI VE BAŞARI SIRALARI
    YERLEŞTİRME EK PUANLI YERLEŞTİRME
    PUAN TÜRÜ PUANI BAŞARI SIRASI PUANI BAŞARI SIRASI
    Y-YGS-1 250,18227 453686 — —
    Y-YGS-2 249,02231 409814 — —
    Y-YGS-3 382,45893 119287 — —
    Y-YGS-4 375,13031 120865 399,93131 19395
    Y-YGS-5 343,25436 217577 368,05536 25533
    Y-YGS-6 298,23716 329623 323,03816 38396
    Y-MF-1 — — — —
    Y-MF-2 — — — —
    Y-MF-3 — — — —
    Y-MF-4 — — — —
    Y-TM-1 — — — —
    Y-TM-2 — — — —
    Y-TM-3 236,59917 372100 — —
    Y-TS-1 362,81190 29012 — —
    Y-TS-2 375,86613 28697 — —
    Y-DİL-1 314,68921 17244 339,49021 1408
    Y-DİL-2 347,78430 14701 — —
    Y-DİL-3 413,64746 8603 438,44846 1121

    eyvallah usta yardımın için şimdiden teşekkürler.Allah işini gücünü rast getire.Yoğunluk,yorgunluk evet haklısın.inşallah daha da iyi olursun..
    Puanlarım işte bunlar,bakalım bi yer gelecek mi?

    • YGS-3 den uygulamalı ingilizce ve çevirmenlik bölümü var gelebilecek.
      YGS-4’den ilahiyat, din kültürü öğretmenliği gelir.
      YGS-5’den az da olsa okul öncesi öğretmenliği şansın var. Rekreasyon ve spor yöneticiliği diye gelen 2 bölüm var.
      YGS-6’dan bankaclık, turizm bölümleri gelebiliyor.

      TS-1’den sosyal bilgiler öğretmenliği, coğrafya, halkla ilişkiler
      TS-2’den türk dili ve edebiyatı, tarih bölümleri olabilir.

  21. hocam dediğiniz internet ve ağ teknolojileri ve mobil teknolojileri bölümleri hangi ünilerde var ben baktım ama bulamadım devlet istiyorum

    • internet ve ağ teknolojileri; Amasya, dumlupınar, mustafa kemal, süleyman demirel üniversitelerinde var.

      Mobil teknolojileri evet özelde sadece var.

      Basım ve yayın teknolojilerine de yönelebilirsin.

  22. çok teşekkür ederim hocam Allah razı olsun

  23. Sağolun hocam. 🙂 Ha bide hocam bana tm ve ts için çok yüksek olmayan ama önü açık olan bölümleri yazar mısınız.

  24. hocam size danışmadan geçemicem yazdığınız geçiş yapabileceğim bölümlerden hangisinin önü açık hangisini tercih etmeliyim bana bi ilk 3 verseniz

  25. Allah razı olsun hocam çok sağolun

  26. bir de hocam ben direk hangi bölümlere geçiş hakkı yapabilirim

    • Bilişim teknolojileri alanı şu bölümlere geçiş yapabiliyor;

      Basım ve Yayın Teknolojileri
      Bilgi Güvenliği Teknolojisi
      Bilgi Yönetimi
      Bilgisayar Operatörlüğü
      Bilgisayar Programcılığı
      Bilgisayar Teknolojisi
      Coğrafi Bilgi Sistemleri
      Görsel İletişim
      İnternet ve Ağ Teknolojileri
      Mobil Teknolojileri
      Pazarlama

  27. ygs 6 hocam başarı sırası yani ben direk antalya bilgisayar bölümünü tercih edeyim mantıklı olan bu sanırım

    • Yönetim bilişim sistemleri 47.500’de en son almış ve çok zor gözüküyor alman.
      İşletme bilgi yönetimi de 66.900’de en son almış ve az da olsa ihtimalin var.

      Direkt antalya bilgisayarı tabiki tercih yap.

  28. hocam birde ek puanlı başarı sıram 91 lerde üni gelir mi gelirse hangi üniler ? bir de yeni açılan bölümlerin karşısındaki —–bu işaretli bölümüm dışı tercih yapsam girme ihtimali nedir ?

  29. hocam merhaba ben 2011 bilgisayar programcılıgı mezunuyum 1. sınavsız geçişle odyometriye geçme ihtimalim nedir ? 2. antalyadayım bilgisayar programcılığına geçiş yapacağım akdeniz ünisine ama karşısında D harfi var yani şehir dışından öğrenci alıyor bu durumda ilk dışardan tercih edenler mi giriyor?3.tercih sırasının önemi var mıdır?

    • 1-) Odyometriye sınavsız geçiş yapamazsın. Yasal hakkın yok.
      2-) Hayır öyle yorumlanmıyor, yorumu şu; şehir içine öncelik verilmiyor. Şehir içi ile şehir dışını bir tutuyor.
      3-) Tercih sırasının bir önemi yok derken biraz aç?

  30. hocam merhaba uluslararası ticaret ve işletmecilik ingilizce nasıl sizce iş olanakları ilan iyi bi bölüm mü?

    • Globalleşen dünyada, uluslararası ticaret iyice gelişti, girişken, atılımcı, özgüveni yüksek, iyi diyalog kurabilen birisi isen düşünülebilir bu meslek. Önü çok açık olmamakla beraber, önü gittikçe açılan bir bölüm diyebilirim. Yabancı dil sadece ingilizce yetmez, bunu baştan söyleyeyim.

  31. Meraba hocam tekrar burdayım.

    Sorum şu; YGS-2 ve MF-3 iki puan türünden de hemşirelik bölümüne alım yapılıyor. Bu iki bölüm arasındaki farklar nelerdir öğrenebilir miyim?

    Teşekkürler.

  32. Teşekkür ederim hocam. Allah razı olsun. 🙂 Hocam yalnız tercihimi yapamadım. İki kez okula gittim. Birinde elektrik gitti. Diğerinde sistem açılmadı. Hocam bir sorum daha olacaktı ikinci öğretim için ne kadar ödemem lazım. Ayrıca bir şekilde ikinci öğretim ücretini veremeyebilir miyim?

    • Geçen yıl fen edebiyat 1.155, eğitim fakülteleri 1.027 lira yıllık almış. Bu sene birazcık daha artar.

      1.sınıfta sınıfta %10’a girersen (mesela; sınıf 50 kişilik ise ilk 5’e girersen) sonraki yıl vermiyorsun para, sadece öğrenci katkı payı parasını veriyorsun.

  33. Cevabınız için çok teşekkürler…

    Son bir sorum olacak kılavuzdaki “….” geçen yıl kontenjanı dolmamış anlamına mı geliyor?

    Kolay gelsin…

  34. Hocam 2011 ile 2012’nin yerleştirme sıralamalarına baktığımızda bölümlerde anormal yükselişler olmuş 100binle kapatan bölümler 80bine fırlamış birden. Bunun sebebi nedir ? Bu sene de böyle bir şey olma olasılığı var mıdır ?

  35. Hocam ben üniversite öğrencisiyim. Sınava girdim tekrar. Sorum şimdiki üniversitemdeki kaydımla ilgili.Durduk yere üniversitemden olmayayım diye sormak istedim. Şimdi hocam sorum şu, ben bir üniversiteli olarak tercih yaptım diyelim ve bir yeri kazandım.Oraya kayıt yaptırmadığım müddetçe şimdiki üniversiteme bir şey olmuyor değil mi? Tercih yaptım kazanamadım diyelim o zamanda şimdiki üniversiteme bir şey olmuyor değil mi?
    Şimdi hocam tekrardan sınava girince okul puanım da kırıldı. Bu sadece öss deki puanımı etkilemiş oluyor değil mi?
    Son olarak tercih yapmasam da üniversitem açısından bir sakıncası olmuyor değil mi?
    Şimdiden çok teşekkür ederim, kolay gelsin. İyi çalışmalar..

    • Yeni kazandığın yerinin kaydını yaptırabilmen için, şu anda kayıtlı olduğun yerden kaydını sildirmen gerekli.

      Yani şu an kazanman, şu an kayıtlı olduğun yeri etkilemiyor.

      Bu sene okul puanın yarı yarıya kırıldı. Ham YGS-LYS puanlarına dokunulmuyor.

      Tercih yapmazsan hiçbir sıkıntı yok, kafana göre takılabilirsin.

  36. hocam ben araştırdım edirnede böyle bi bölüm yok eger yanlış araştırmedıysam hemsirelik alanı acil tıp teknisyeni gibi bölümler var oldukça da yüksek puanlar ilçelerinde de böyle bi bölüm yok ..yani tek bi kaynağa bakmadım pek çok kaynakta aynı ..yani bu bölümler var .. bu sefer dışardan mı alacak yani öğrencileri

  37. Hocam ayrıca yüksekten aşağı ise yeni açılan bölümleri yerleri nereye yazacaz başa mı sona mı?

  38. Hocam hayırlı günler.Hocam benim bir sorunum var ve bu sorun yüzünden tercihimi sürekli erteliyorum. Hocam mesela ben psikoloji istiyorum. En yüksekten en düşüğe doğru yazdım. Sonraki istediğim bölüm PDR. PDR’yi de, psikolojinin en düşüğünün altına, en yüsekten en düşüğe sıraladım. Yani tercih listem en yüksekten en aşağı doğru gitmedi. yüksek düşük yüksek düşük. Tercihim yanlış mı oldu şimdi. Tercih yanlış sayılıp bana bir yer gelmez mi? Ben tercih listemi o şekilde yapmak istiyorum. Yüksekten aşağı sıralamak istemiyorum.Okul birincisiyim.Puanlara göre değilde istediğim yerlere göre sıralamak istiyorum. Yüksek düşük karışık. Bu sorun lise tercihi yaparkende vardı. Ama puanların yüksekten aşağı olmasına dikkat etmedim pek ama kazandım.Hocam lütfen yardımcı olun. 🙁

  39. hocam ii günler bi kaç sorum olacaktı..
    şimdi hocam 2012 kız teknik ve meslek lisesi mezunuyum.bilişim teknolojileri okudum ve iki yıllık geçiş hakkımı kullandım fakat bölümümdedn oldukça soğudum..ve ikinci dönem bir ay gidip bıraktım üstelik sınavlara girmedim bu sene hiç çaliışmadım ve son anda tekrar sınava girmeye kara verdim.bi kaç bölüm araştırdım ve trakya üniversitesi sağlık meslek yüksekokulunda tıbbi dökümantasyon ve sekreterlik bölümüne karar verdim ygs 3 ten 219 küsürlü bi puanla alıyo benim ygs 3 puanım 206 ve kontenjanı 35 .girme ihtimalim var mıdır?

    bi de hocam aklıma takılan ben çanakkaleden mezun oldum fakat artık ikamet ettiğmz yer edirne burada sınava girdim şimdi ben meteb içi mi dışı mı sayılıyorum..

    son olarak hocam şu anda üniversiteye kayıtlımıyımdır olurda tutrsa bi yer kayıt yaptırmaya gidecegim zaman bi sorun ckar mı ..
    simdiden tesekkürler ..

    • 2 yıllıklarda biliyorsun öncelik meslek liselerinde. Tıbbi dökümantasyon içinde öncelik o alanın mezunlarında.

      Trakyadaki o 219 puan değildir. Oraya tamamen sınavsız geçişle öğrenci yerleşmiş, YGS-3 puanıyla kimse girememiş. O 219 puan OBP (ortaöğretim başarı puanı) dir.

      Girebilme şansın düşük. Çünkü onlardan sana yer kalsa bile puanın çok düşük.

      Mezun olduğu yere bakılır, sen edirnede METEB dışısın, çanakkalede METEB içisin.

      Bir yer kazanırsan, önceki kayıtlı yerinden kaydını sildirmen gerekir ki; yeni kayıt yaptırdığın yere kaydını yaptırabilirsin.

  40. anladım hocam çok tşkr ederim. Peki sizce istanbuldaki ilahiyatları yazmalımıyım. Ama öğretmen olmak istiyorum 🙂 3.sıradaki marmara dikab iö tutmaz diye korkuyorum biyandan.

  41. Evet hocam marmara İöyü 3e yazdım. Hocam peki 4 sene sonra dikabin durumu ne olur. atamalar böyle devam edermi sizce. Bide tercih sırası en son bakılcak şeylerden birisiymiş. Ben marmarayla istanbulu ilk 3e yazdım. Boşamı yazmış oldum 🙂 Yani ösym yerleştirme yaparken sırasıyla bakmıyomu. Nasıl oluyo. orasını pek anlamadım. Bize diyolar çünkü en çok istediginizi en başa yazın diye.

    • 4 sene ne olur bilemiyorum, bu hükümet başta olduğu sürece atamaları iyi olur.

      Tercih sırası önemli değil derken kastededilen şu; sen marmarayı 1. sıraya yazdın puanın 400. başka biride 30. sıraya yazdı puanı 401. Onun ilk 29 tercihi gelmedi, 30. sıraya düştü, onun puanı yüksek olduğu için o girebilir.

      ÖSYM bilgisayarları 1. tercihten itibaren tek tek bakar. Yani sırayla bakar.

  42. Hocam Merhabalar, Ben bi kaç bişey danışıcam size.bnm ygs4 ek puanlı sıralamam 15389. Ben istanbulda dikab istiyorum. İlk 3 tercihime marmara ve istanbul dikabları yazdım. Fakat bu bnm 2.senem. Açıkta kalmak istemediğim için DOĞU hariç birsürü dikab yazdım.Ama ilk 3 tercihimden biri tutmassada çok üzülücem. Sizce şansım ne. 4. tercihe kalmadan yerleşirmiyim.
    Birde bi sorum daha var. Ben ihl meznuyum ama arapçam 0. Hiçbişey öğrenemedim. İstanbuldaki ilahiyatları yazıp yazmamak arasında kalıyorum. Sizce İlahiyatta yapabilirmiyim. Arapçayı en baştan öğrenebilirmiyim. Yoksa pişmanmı olurum.
    Hocam Son sorum 🙂 dikabınmı ilahiyatınmı önü açık. tşkrler şimdiden..

    • Marmara ikinci öğretimi de yazdın mı? Yazdıysan ilk 3 ünden birine gidersin. Doğu hariç hepsini yazdıysan açıkta kalmazsın merak etme.

      Arapçayı öğrenebilirsin, küçüklüğümü hatırlıyorum, çok da zorlanmadan öğrenmiştim.

      Din kültürünün atamaları yüzünden önü daha açık.

  43. hocam iyi geceler..
    benim ygs 5 sıralamam 172 binlerde puanda 357 . okul öncesi gelir mi?

  44. hocam merhaba ben 54bindeyim sizce sosyal hizmet gelme olasılığı var mı

  45. iç mimarlık mesleği için çukurova mı yoksa kocaelimi daha iyi sizce?ve hangisinde daha rahat geçiş yapabilirim??

  46. en düşük mimarlık 49 binlerde ama 🙁 yani aramızada 3500 kişi falan var..ayrıca evet baktım internetten geçiş var diyor fakat çok eski o bilgiler.biyolojiyi göndermiştini,z evet ama kayıt yapmamıştı sanki? bu yüzden olmamış mıdır acaba diye kafam karıştı.kusura bakmayın ne olur bu ilk ya da 2.girişim değil artık tercih yapmak zorundayım ondan bu telaşım.

  47. Vakıf üniversitelerinin mesela tam burslu bilgisayar mühendisliği programına yerleşirsek KYK yurtları ve burslarından yararlanamıyor muyuz? Çıkmaz mı yani? Maddi durum olarak orta direk bir aileyiz. Ayrıca Kıbrısta tam burslu bilgisayar mühendisliğine yerleşirsek Kıbrısta KYK yurtları var mı? Varsa ücretleri Türkiye’deki KYK yurtlarına eşdeğer midir?

    • Yararlanabilirsin, vakıf üniversitesi engel değil. Ama çıkma ihtimali düşüktür.

      Kıbrısta yurtkurun yurdu yok. O üniversitelerin yurtları ama var. Kıbrıstaki bazı üniversiteler paket program promosyonu belirliyor. Yurt ve öğrenim ücreti birlikte ücret talep ediyor uygun fiyatlara. Ama hangileri bilmiyorum, tek tek gitmek istediğin üniversitenin özel şartlarına ve sitesinden bilgi alabilirsin.

  48. mrb hocam ben meslek lisesi öğrencisiyim alan dışı tercih yaptığımda ne kadar puanım düşer ?

  49. Hocam Mf-2 sıralamam 101 bin. Ytü geçen sene 122 binle almış ama bu sene formasyon geri geldi. Sizce girebilme olasılığım nedir ? Kimya bölümüne genel olarak ne kadar etki edeceğini düşünürsünüz ?

  50. türk dili ve edebiyatı bu sene sıralama ne kadar oynar

    • Çok ciddi oynayacak, kimileri 50 bin, kimileri 100 bin. Sebebi şu; geçen sene formasyon verilmeyen muhabbetine kimse fen edebiyat bölümlerini tercih etmedi ve çok aşırı düştü puanları hatta bazı yerlerin kontenjanı dolmadı. Ama bu sene formasyon verileceği açıklandı. Bu yüzden artık öğrenciler eskisi gibi buraları tekrar yazmaya başlayacak ve aşırı yukarı çıkacak puanlar.

  51. ayrıca vereceğim tercihler çok önemli.iç mimarlıktan mimarlığa geçiş olduğuna emin misiniz? olmaz diyenler var.eskişehir anadolu, çukrova ve katü iç mimarlıktan mimarlığa geçiş yapabilr miyim? eğer geçiş mümkünse yazacağım.değilse farklı bölümlere yönelmem gerekecek.lütfen bu konuda bilgiye çok ihtiyacım var.internetten bulamıyorum..

    • İç mimarlıktan mimarlığa geçiş kesin var. googlede arat olduğunu göreceksin. ama üniversite üniversite nasıl uygulamaları var bilmiyorum. Sadece geçişin kesin olduğunu biliyorum. Hatta size biyolojiden mimarlığa geçenlerin olduğu liste yollamıştım yanlış hatırlamıyorsam.

  52. selam.daha önce de yardımlarınızdan faydalanmıştım.emin olmak için tekrar sormak istedim.sıralamam 52510 ve mimarlık istiyorum.tıp hukuk kontenjanları çok çok arttı.mimarlık kazanma ihtimalim hala düşük mü? 🙁

    • Tıp fakülteleri 2 bin 491, hukuk fakülteleri de 3 bin 370 kontenjan artıldı.

      Hukuk artışı seni çok ilgilendirmiyor. Daha çok seni artan fizyoterapi, diş, eczacılık, beslenme ve diyetetik gibi puanı yüksek sayılabilecek kontenjanların artışı ilgilendiriyor.

      En düşük mimarlık 46 binlerde. Aranızda 6 bin küsür var. Düşük ihtimal ne yazıkki var.

  53. hocam yerleşmen çok derken bana mı dediniz ama 370.000 yerler var peki o sıralama ile hangi şehirleri yazabilirim?

  54. merhaba ben tm3 ten sosyal hizmetler bölümünü tercih etmek istiyorum tm3 puanım 384 sıralamam 41000 gelme olasılıgı nedir bilgilendiriseniz sevinirim.

  55. tesekkur ederim sabahtan beri tercih endisesi sarmsti rahatlattın

  56. hocam merhaba ben bişey soracağım mesela ben bu sene bi bölüme yerleştim seneye tekrar sınava girsem okurken puanım ne kadar kırılır oldu ki iyi bi puan aldım 4 yıllık açıktan sosyal hizmet okuyabilir miyim örgün okumaya devam ederken?

  57. Selamun Aleyküm.Nasılsın Enigma.Ygs zamanı sorularla gelmiştim.Ve nihayet yine sorularla geldim.Tercih yapmam gerekiyor.Tercih konusunda bilgim var. Ama tercih yapacak kadar net bir bilgim yok.Yanlış yapmaktan da korkuyorum.Henüz bir liste oluşturamadım.Çok sıkıntıdayım.Dershanelere uğradım,okullara gittim herkes başından biran önce savmaya çalışıyor gibi.Ya da ben derdimi anlatamıyorum.Benim bölümüm yabancı dil.öğretmen lisesi çıkışlıyım.ingilizce sınavına hasta girdim ordan birşey yapamadım.Bu yüzden farklı bir alandan üniye gitmek istiyorum.Ygs4-ygs5-ts1-ts2 gibi.Okul öncesi öğretmenliği kafama yatıyor.Puanlarımı size göstersem tercih listesi oluşturmam konusunda bana yardımcı olur musunuz?vesselam*

  58. tercih yaprken başarı sırasımı daha önemli puanmı eğer başarı sırası önemliyse ek puanlı olan başarı sırasımı önemli diğerimi hemşirelik düşünüyorum hemşirelik mezunuyum

    • Hem genel başarı sıralamasına hem ek puanlı başarı sıralamasına bakman gerekir. Ama daha çok genel başarı sıralamana bakman daha doğru, çünkü hemşirelik bölümünü düz liselerde tercih edebiliyor ve şansın çok zor gözüküyor. Kazanma ihtimalin çok düşük.

      En düşükler ve yazabileceklerin; tunceli, artvin, muş, gümüşhane, ahi evran (kırşehir), erzincan, kırklaerli diye gidiyor.

  59. ben sağlık meslek lisesi hemşirelik mezunuyum

    Y-YGS-2= yerleştirme puanım257,50876 başarı sıram362977

    ygs 2 = ek puanlı yerleştirme puanım 282,18676 başarı sıram 5908

    bu puanlara göre tercih yaparken ek puanlı yerleştirme puanmlmı tercih yapacağım yoksa diğeriylemi tercih yapcğm hemşirelik dışında bölüm düşünmüyorum 4 yıllık hemşirelik istiyorum sizce bi üniversiteye yerleşirmiyim hangi ünileri yazabilirim lütfen yardım edermisiniz

    • Hem genel başarı sıralamasına hem ek puanlı başarı sıralamasına bakman gerekir. Ama daha çok genel başarı sıralamana bakman daha doğru, çünkü hemşirelik bölümünü düz liselerde tercih edebiliyor ve şansın çok zor gözüküyor. Kazanma ihtimalin çok düşük.

      En düşükler ve yazabileceklerin; tunceli, artvin, muş, gümüşhane, ahi evran (kırşehir), erzincan, kırklaerli diye gidiyor.

  60. hocam bölümlerde formasyon alınıyormuş formasyonu okurken mi yoksa 4 yıl okuduktan sonra +1 demi alabiliyoruz ve alabilmek için bi şart var mı ?

  61. HOCAM ts 2 sıralamam 305.000 bu sıralama ile bi bölüme gidebilirmiyim mesala türk dili ve edebiyatına tabi başka bölümlerede ?

  62. Bende öyle düşünüyorum hocam 1 yıl kazancağımı sanıp belkide dönüşü olmayan bir yola girip 1 yıl kazanmayıp hayatımı olumsuz şekillendircem.Çok teşekkür ederim sizede bu dönemde çok yardımcı oldunuz bütün sorularıma cevap verdiniz yeniden çok teşekkür ederim 🙂

  63. Eğer 1 sene daha kalırsam hedefim Sakarya Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği okumak.Ben teknik lise Elektrik-Elektronik mezunuyum en başta kendi bölümümü okumayı istiyordum.Fakat puanları biraz yüksek olduğundan diğer bölümlerde alternatif olabilir diye düşündüm.Yani Metarluji ve Malzeme mühendisliği puanları diğerlerine göre daha düşük olduğu için seneye hazırlanmazsam yada seneye kalıp iyi bir sıralama yapamazsam diye düşündüm.

  64. Mühendislik istiyorum,Elektirik-Elektronik,Mekatronik,İnşaat,Metarluji Malzeme gibi bölümler.

  65. Hocam sorum biraz kişisel olacak ama danışmak istedim size de.Ben bu yıl kendi hazırlığımla sınava girdim.Mf-4 SIRALAMAM 142 BİN.Fakat ben sene başında 1 sene sonra hazırlanmayı planlıyordum yalnız şu anki sıralamam ile gelebilecek üniversiteler var.Düzce,Konya,Tokat,Karabük.. gibi bu tarz yerlerde.Sizce bu üniversitelerin eğitim kalietesi nasıl.Bu yıl tercih etmem mi doğru bir karar olur bir yıl daha hazırlanmak mı ? Teşekkür ederim.

  66. Hocam aydın , kültür , haliç , gelişim üniversitelerinde burs süreleri kaç yıl ? Bazı üniversiteler 7 yıl garanti veriyormuş. Burs sürelerini nereden öğrenebilirim?

    • Özel şartlarda yazması gerekir.

      İstanbul aydın da şöyle diyor: “Tüm burslar; lisans programlarında İngilizce Hazırlık Eğitimi dahil 5 yıl ve önlisans programlarında İngilizce Hazırlık Eğitimi dahil 3 yıl süre ile geçerlidir.”

      Haliçde şöyle diyor: “Burslar Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı programında geçirilecek azami bir yıllık süreyi de
      kapsamakta olup, öğrenci öğrenimini başarıyla devam ettirdiği sürece verilecektir.”

      İstanbul gelişimde de şöyle diyor: “Burslar karşılıksız olup, normal eğitim-öğretim süresince kesilmez. Normal eğitim süresini aşanlar ile disiplin cezası alanlar için, Üniversite Yönetim Kurulu Kararı ile bursun devam edip etmeyeceğine karar verilir.”

  67. hocam 27 bin sıralamayla ege ikinci ogretim gelir mi peki ?

  68. Hocam, şu okul birinciliği.. Okul kesin ÖSYM’ye bildirir değil mi? Kontenjana güvenip sap gibi kalmayalım.

    Bir de okul birincileri tercih sırasında diğerlerinden ekstra bir şey yapması gerekiyor mu?

  69. evet hocam iki yıllık sağlıkla ilgili bölümleri istiyorum ancak bölüm dışı yerleşebilirmiyim 12,2,D,94 gibi şartlar var ben 95 doğumluyum tercih yapamazmıyım

    • İki yıllıklarda öncelik o alanın mezunu olan meslek liselerinde. Sınavsız geçişle meslek liseleri bu 2 yıllıkları tercih ediyor. İşte o şartlara göre onlar giriyor. Onlardan yer kalırsa sen YGS-2 puanıyla başvuracaksın ve YGS-2 puanının yüksek olması gerekiyor ki kazanma ihtimalin olsun. Tercih edebilirsin tabiki ama sana sıra gelirmi zor.

  70. merhaba ben çocuk gelişimi mezunuyum
    ygs-1 27520037-b.sırası 328685
    ygs-2 262,34245- b.sırası-339191
    ygs-3 340,35782- bs.sırası-26131
    ygs-4 336,09288- b.sırası-252813
    ygs-5 329,33167- b.sırası-270021
    ygs-6 303,68023- b.sırası-306356

    ygs-4 ek b.sırası-37817
    ygs-5 ek b.sırası-28661
    ygs-6 ek b.sırası-35326

    Tm-1 328,45668 b.Sırası 95947
    Tm-2 338,35923 b.sırası 88780
    Tm-3 349,31126 b.sırası 83057
    Tm-4 353,53707 b.sırası 49381

    hocam tercih edebileceğim bölümler hakkında yardımcı olurmusunuz, şimdiden çok teşekkür ediyorum

    • YGS-4’den bir yer alamazsın gibi. Çok düşük ihtimalle ilahiyat olursa olur.
      YGS-5’de okul öncesi öğretmenliği için sınırdasın. En düşük 28.700 ek puanla almış.

      Kendi bölümünün haricinde başka bölümlerde istiyor musun?

  71. merhaba benim mf3 sıralamam 97 bin sağlık alanı düşünüyorum sizce ne yazmalıyım tercihime?şimdiden teşekkürler

  72. hocam 27 bin sıralamayla akdeniz veya ege gazetecilik gelir mi? ya da eskisehir basın ve yayın ? tesekkürler simdiden

  73. bilgisayar mühendisliği tercih edeceğim. mesela aynı üniversitede teknoloji fakültesinde de var mühendislik fakültesinde de var. teknoloji fakültelerindekilerin puanları az biraz daha düşük oluyor. farkları nelerdir? hangisini tercih etmek daha mantıklı? anadolu lisesi mezunuyum.

    • Aralarında yasal bir fark yok. Teknoloji fakülteleri daha çok uygulamaya yer verir. Ama mühendislik fakülteleri genel olarak daha nitelikli, kaliteli eğitim verir. Normal mühendisliği seçmen daha mantıklıdır.

  74. Elektrik-Elektronik Teknik lise mezunuyum hocam.Sakarya da yazabıleceğim MTOK bölümleri bu yıl olabilir mi sizce , kontenjanların yarıyarıya düşürülmesi çok kötü oldu.Alternatif olarak Gazi üniversitsi Enerji sistemleri düşündüm bende alanıma giriyor mu?

    • Enerji sistemleri evet alanına giriyor. Bu yıl olabilir mi net birşey diyemeyiz. Çünkü MTOK ları sadece o alanın meslek liseleri seçebiliyor. MTOK larda herşey mümkün. Puanları ciddi düşebilir ama ciddi artmaz.

  75. merhabalar;
    ben 2009 düz lise mezunuyum. 2. üniversite olarak çocuk gelişimi yada ana sınıfı öğretmenliği düşünüyorum. puanım, 306,51664 başarı sıram 410107 (ygs 4 için) kocaeli ve istanbul düşünüyorum. sizce kocaelide okul öncesi öğretmenliğini 1. sıraya yazmalı mıyım? yoksa şansımı burs için mi denemeliyim? eğer burs yazarsam %100 kazanma olasılığım nedir? yardımcı olursanız sevinirim.

    • Çocuk gelişimi ve okul öncesi öğretmenliği YGS-5’den alıyor.
      En düşük çocuk gelişimi (Kırklareli) 361 puana ve 161 bin başarı sıralamasına sahip.
      En düşük okul öncesi (Ağrı) 348 puan ve 205 bin başarı sıralamasına sahip.

      %100 burslu alma şansını yok. Belki %25 veya %50 alma şansınız olabilir.

  76. Hocam Enerji Sistemleri Mühendisliği nedİr,ne iş yapar geleceğin mesleği diyenler var,daha öncede geleceğin mesleği denilip öyle olmayan bir bölüm mü sizce?Devletteki kadro sayısı ve atama durumu nasıl?Sizce MTOK tan tercih edilebilir mi.(Sıralamam 142 bin ->MF4
    )

  77. Hocam türkçe öğretmenliğinin Önü Açık Mı? Birde Havettepe Üniversitesi İngilizce İşletme, İngilizce İktisat Ve İngilizce Maliye İyi Mi? Tm3 Puan Türünde Puanlarda Düşme Olur Mu? Geçen Sene 396 Puan 37.200 De. Bu Sene 392 Puan 35.700 De. ? Şimdiden Teşekkürler.

  78. Ben Halkla iliskiler ve tanitim bolumu dusunuyorum ama hep yuzde50 okullar tutuyor. Ne yapmami onerirsiniz? TS-2den Yildiz Teknik – Turk Dili ve Edebiyati bolumu tutuyor fakat ben bunu okumak istemiyorum. Ailemin yuzde50 gonderecek gucu yok sizce ne yapmaliyim?

    • Eğer ilk hazırlandığın yıl ise 1 yıl daha hazırlan. Ayrıca fen edebiyat bölümlerinin puanları geçen yıl formasyon verilmeyecek muhabbetine aşırı düşmüştü. Bu sene formasyon verileceği için fen edebiyat bölümlerinin puanları yukarı çıkacaktır. Yani türk dili ve edebiyatını alamama durumun da var.

  79. Merhaba bir sorum olacak. Ben meslek lisesi(kiz teknik) mezunuyum. Bu sene mezun oldum. Bolumum grafik tasarim ve fotograf. 1- Benim 4 yillik tercih edebilecegim bolumler nelerdir? 2-Osym sonuc belgesinde sag sutundeki ek puanli ve ek siralama kismi bos yani ben kendi bolumumle alakali bir tercih yapmak istesem ki oyle istiyorum siralamami ve puanimi goremiyorum. Diploma notum 72.79 benim ham puanimin uzerine 44 puan eklenmis. 0,06’yla carpilan kismi ben goremiyorum anlayacaginiz. TS-1 87bindeyim. Sanirim kendi bolumumle alakali tercih yaparsam siralama beni daha ileri atacak ve ben de ona gore tercih yapicam ama bunu goremiyorum ne yapmam gerekiyor ve nereye basvurmam gerekiyor? Simdiden tesekkur ederim cevapladiginiz icin.

    • 1- 4 yıllık sadece YGS-5’den grafik tasarımı (MTOK) bölümünü tercih etme hakkın var.
      2- Ek puan yok çünkü sana ek puan gelecek bir bölümün yok. Grafik tasarımı (MTOK) da ek puan gelmiyor. MTOK bölümlerinde hiçbir meslek lisesi öğrencisine ek puan gelmez. Çünkü MTOK bölümlerini sadece o alanın mezunu öğrenciler tercih edebiliyor. Mesela ben düz liseliyim bu MTOK bölümünü yazamıyorum. Yani kendi aranızda yarışıyorsunuz. O zaman ek puana gerek kalmıyor.

  80. Merhaba hocam, ben Meslek çıkışlıyım (Bilişim) , aklıma takılan soru şöyle: BÖTE yazarken kılavuzun ek puanlı sıralamasını mı dikkate almalıyız yoksa genel puanlı sıralamayı mı?
    İyi çalışmalar.

    • Ek puanlı sıralama, ek puan gelenler arasındaki durumunu (kendi rakiplerine göre ne durumdasın) gösterirken, genel sıralama BÖTE yi seçen diğer alandışı insanlar arasındaki durumunu gösterir. Bu nedenle ikisini de dikkate alman daha iyidir.

  81. Hocam pdr ile psikoloji birbiriyle ne kadar ilişkili. İkisini bitirip de psikolog veya rehber öğretmen olunabilir mi ?

    Bir de bölümlerin hazırlığı veya eğitim dilinin ingilizce olup olmadığını nasıl anlıyoruz ?

    • Baya benzer iki bölüm. PDR daha çok eğitimle alakalı, psikoloji daha çok sağlıkla alakalı. PDR ci psikolog olamaz, ama psikoloji mezunu pdr ci olarak atanabiliyor.

      rehberlik.osym.gov.tr adresinden girip bakıyorsun, şartlarda 15, 21 şartları 1 yıl ingilizce hazırlıktır. 28 nolu şartta öğretim dilinin ingilizce olduğunu belirtir.

  82. teşekkür ederim ama benim asıl öğrenmek istediğim bu değildi ki 🙁 anadolu iç mimarlık ile anadolu mimarlığın ortak dersleri çok mu az mı onu öğrenmek istiyorum.tekrar 1.sınıf okumak istemiyorum.iç mimarlıklar ile mimarlıkların programlarının ne kadar uygun olup olmadığına nereden ulaşabilirim?

  83. programların uyup uymadığı ne kadar uyduğu konusunda bir bilginiz var mı yaa 🙁 bulamıyorum bir türlü..ve iç mimarlık yazarsam kurumlar arası da geçiş yapabilirim değil mi? mesela anadolu iç mimarlıktan çukurova mimarlığa geçmek gib

  84. Ben mf4 te 89 bin, ygs2de 106 bin, tm2 de 71 binlerdeyim. Mühendislik düşünüyorum, gönlümden bilgisayar geçiyor fakat inşaat, elektrik-elektronik, mekatronik, otomotiv mi yazsam diye düşünüyorum. Sizin fikrinizi almak istedim. Ayrıca yeni açılan bölümleri tercih sırasına kaçıncı sıraya koymamız gerektiğini neye göre belirleyeceğiz? Karabikte Tıp mühendisliği açılmış. İş imkanı nedir? Nasıldır? Ve son olarak biraz komik olacak ama yeni açılan Hukuk, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Uçak Mühendisliği bölümleri normalde bu sıralamalarla gelmez. Ama yeni açıldıkları için yazsam gelme ihtimalleri var mıdır?

    • Yeni açılan hukuk, fizyoterapi, uçak mühendisliği gelmez. Yeni açılmış olsada onların aşağı yukarı puanları nerelerde seyredecekleri kabaca bellidir.

      Bölüm seçme birazda senin ilgi alanına göre olmalı. İş imkanları açısından son yıllarda inşaat önplana çıkıyor. Sonra elektrik-elektronik ve mekatronik.

      Yeni açılan yerleri onun ayarındaki olabilecek üniversitenin (mesela çukurova, eskişehir, uludağ üniversitelerinin puanları birbirine yakın oluyor genelde) çevresine (yukarı ya da aşağısına) yazabilirsin.

      TIP mühendisliği türkiyede yeni. Tıp malzemelerinin üretimi konusunda eğitim verecek. Tıp doktorları, malzeme, makine, bilgisayar, elektrik-elektronik gibi disiplinler arası çalışma alanına sahip, tıpla alakalı cihazların üretimi ve işletilmesi konularındaki uzmanlık alanlarıyla ilgilenmektedir. Tıp mühendisleri hastalıkların teşhis ve tedavi edilmesinde kullanılacak yeni teknik ve cihazların geliştirilmesinde önemli rol oynamaktadırlar. Türkiyede iş imkanları açısından ihtiyaç var. Önü açık bir meslektir. Ama yeni gelişen bir daldır unutma.

  85. anadolu katü ve çukurova yazmayı düşünüyorum.(iç mimarlık için) bu üniversitelerde programların uyup uymadığını araştırmıştım fakat pek bir şey öğrenemedim tekrar deneyeceğim bulamazsam yine yardımlarınızı bekliyorum 🙂

  86. çoook teşekkür ederim bilgilendirdiğiniz için..

  87. puanım yetmez ve mimarlığa gidemezsem eğer iç mimarlık dışında önerebileceğiniz başka alternatifler neler? yardımcı olursanız çok sevinirim.2 yıllık bir bölüm yazıp dgsye girerek mimarlığa gitmek çok mu riskli olur?

  88. anladım sevindim şartların zorlayıcı olmamasına.ortalamamı yüksek tutmak dışında 🙂 ayrıca tekrar sorduğumun farkındayım ama anlayamadım kusura bakmayın ben geçişi 2.sınıfta yapmama rağmen 1.sınıftan başlayacağım mimarlığa öyle mi?

  89. ya aynı fakülte şartı varsa biyolojiden mimarlığa nasıl geçiş olabiliyor?

  90. bir de ben iç mimarlıktan mimarlığa geçince 1.sınıftan başlayıp sadece aldığım derslerden muaf mı tutulacağım yoksa kaldığım yerden devam edebilecek miyim merak ediyorum.

  91. sorularıma hiçbir yerde bu kadar kısa sürede bu kadar net cevaplar almamıştım.çok çok teşekkür ederim.kafam çok karışık ve kesinlikle tercih yapmam gerekiyor sizi bir süre daha rahatsız edeceğim galiba 🙂

  92. sizce iç mimarlık tercih edersem hangi üniversite avantajlı? tabi puanıma göre

  93. ben anadolu öğretmen lisesi çıkışlıyım.öğretmenlik yazmamı isteyecektir ailem.ama geçiş imkansız değilse tercihlerimde mimarlıktan sonra iç mimarlık yazmak istiyorum.anadolu üniversitesi iç mimarlık mesela…

  94. çok teşekkür ederim.ben çok inanmıştım ama haklısınız her duruma hazırlıklı olmak gerekiyor.bir de iç mimarlıktan mimarlığa geçiş yapabilir miyim derken genel anlamda sormuştum.yani iç mimarlıktan mimarlığa geçiş olabiliyor mu? fakültenin güzel sanatlar olması sorun çıkarır mı? üniversitenin teknik olması mı gerekiyor?

    • İç mimarlık da mimarlıkta mimarlık fakültelerinde yer alıyor. yani ikisi de aynı fakültede yer alıyor. Aynı şekilde Anadolu eskişehir üniversitesinde de ikisi de mimarlık ve tasarım fakültesinde yer alıyor. İkisi de aynı fakültede yer aldığı için yatay geçiş mümkün.

      Üniversitenin teknik olmasına bakılmaz, aynı fakültede olup olmadıklarına ve bölümle belli oranda (%20 gibi) ortak derslerin olmasına daha çok bakılır. Mesela anadolu üniversitesinde 2010-2011 yılı içi gerçekleşen yatay geçişte 2 biyoloji öğrencisi mimarlığa gemiş. İşte dosyası: http://www.mm.anadolu.edu.tr/mmf-web/duyurular/yandal/kurum_ici.xls

  95. peki 🙁 teşekkür ederim.son olarak iç mimarlıktan mimarlığa geçiş yapabilir miyim? tekrar hazırlanmak istemiyorum ama mimar olmak istiyorum.ne yapmamı önerirsiniz?

    • Hemen moral bozma, kazanabilirsin belkide mimarlığı. Sadece çok ümit besleme diyorum, yani kendini olacak diye koşullandırma. İşin gerçeği şansın düşük, buna göre oluştur psikolojini.

      Geçiş yapabilirsin tabiki de. Kendi şartlarını daha iyi biliyorsun. Seni tanıyan bilen pdr öğretmeninle görüş, o daha iyi yol gösterici olur. Şu aşamada ben seni tanımıyorum birşey diyemeyeceğim net olarak.

  96. kontenjanların arttırılmasının etkisi olur diye düşünüyordum ?? özellikle ilk 50.000 e gelebilecek olan bölümlerde çok artış var diyorlar. sıralamalar 3 binden fazla oynamaz mı?

    ve obp hesabı da değişmiş.onun da etkisi olamaz mı? 🙁

    ayrıca mimarlıkta hazırlık sınıfı sizce ne kadar etkili?

    • Etkisi olur elbette, ama unutma geçen sene de öyle arttı kontenjan. Zaten etkisi olduğunu söyledim 2-3 bin civarında.

      OBP etkisi mutlaka görülecek. Ama ne kadar etkili olabileceği konusunda tahmin yürütmek zor.

      Ama tekrar ediyorum şansın var ama yüksek değil.

      Mimarlıkta hazırlık sınıfı şöyle etkili; yurtdışı firmalarla çalışma olanaklarını değerlendirdiğinde yabancı dil sorunu karşına çıkar. İlla gerekli değil. Ama olsa iyi olur.

  97. Merhaba.benim MF 4 sıralamam 52.500 mimarlık yazmayı düşünüyorum.devlet üniversiteleri 49 binlerde kapatmış geçen sene..bu sene kontenjanların artmış olması benim mimarlığa girebilmemi sağlar değil mi? ya da şöyle sorayım mimarlık kazanma ihtimalim sizce ne kadar? 🙁 hangi üniversite gelebilir?

    • Devlet üniversitelerindeki 2011 ile 2012 başarı sıralamalarındaki oynamalara baktım, çok oynama olmamış. Değişimler genelde 2-3 bin civarında olabilmiş. Düşük şansın var. Sınırın az altındasın işte. Ama mutlaka tercihlerinde yaz.

      Nerelere olabilir; ihtimali fazla olandan az olana doğru şöyle; Yüzüncyıl (Van), mardin, dicle (diyarbakır), Bozok (yozgat) ve karabük üni. yazılabilir.

  98. Merhaba, benim bi sorum olucaktı. şimdi ösym’nin 24 haziranda yayımlamış olduğu örnek tercih kılavuzunda tablolarda bazı üniversitlerin bazı bölümlerinde puanlar yazmıyo. yani karşılarında nokta var. acaba bunun anlamı nedir? yardımcı olursanız sevinirim

Yorum eklemek için kullanıcı girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş