2012 LYS Başvuru Bilgileri

LYS’ye kimler başvurabilir?

YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, isterlerse Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) başvuru yapabileceklerdir.

 

LYS başvuruları ne zaman?

2012 LYS başvuruları 24-30 Nisan arası yapılacaktır.

 

LYS ücretleri ne kadar?

Her LYS sınavı için 20 TL ücret alınacaktır.

 

LYS ücretleri nerelere yatırılacak?

Adaylar; Akbank, T. Halk Bankası, T. Vakıflar Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası, T.C. Ziraat Bankası ve DenizBank’ın tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı aracılığıyla sınav ücretini yatırabileceklerdir.

 

Kaç LYS sınavına başvuru için ücret yatıracağım?

Sayısal öğrenciler ve sayısal alandan bölümden tercih etmek isteyen adaylar;  LYS-1 (Mat, Geo), LYS-2 (Fizik, Kimya, Biyoloji) sınavları için ücret (toplamda 40 TL) yatıracaklardır.

Not: Sayısal öğrencilerden hem sayısal hem de tm bir alandan tercih yapmak isteyen adaylar; LYS-1, LYS-2 sınavlarına ek olarak LYS-3 sınavları için de ücret (toplamda 60 TL) yatırmaları gerekmektedir.

 

TM öğrenciler ve TM alandan bir bölüm tercih etmek isteyen adaylar; LYS-1 (Mat, Geo), LYS-3 (Edebiyat, Coğ-1) sınavları için ücret (toplamda 40 TL) yatıracaklardır.

Not: TM öğrencilerinden hem tm hem de sözel bir alandan tercih yapmak isteyen adaylar; LYS-1, LYS-3 sınavlarına ek olarak LYS-4 sınavları için de  ücret (toplamda 60 TL) yatırmaları gerekmektedir.

 

Sözel öğrenciler ve Sözel alandan bir bölüm tercih etmek isteyen adaylar; LYS-3 (Edebiyat, Coğ-1), LYS-4 (Tarih, Coğ-2, Felsefe Grubu) sınavları için ücret (toplamda 40 TL) yatıracaklardır.

 

Uyarı: Adaylar isterse tüm LYS sınavlarına başvurabilir. Herhangi bir engel yoktur. Her LYS için 20 TL vereceğini aday unutmasın.

 

LYS başvurularını nasıl yapacağız?

LYS başvuruları İnternet aracılığıyla bireysel olarak (http://ais.osym.gov.tr adresinden) ya da herhangi bir Başvuru Merkezi aracılığıyla yapılabilecektir.

Başvurusunu Başvuru Merkezi aracılığıyla yapan adaylar 2 TL Başvuru Hizmeti Ücreti ödeyeceklerdir.

Başvuru merkezlerinin listesi şu linktedir: http://www.osym.gov.tr/dosya/1-58997/h/2012-osys-basvuru-merkezleriguncel.pdf

 

LYS başvuru kılavuzunu nereden bulabilirim?

ÖSYM LYS sınavları için yeni bir başvuru kılavuzu çıkarmadı. YGS’de kullanılan başvuru kılavuzu aynen LYS içinde kullanılacaktır.

 

LYS başvuru kılavuzunu şu adresten indirebilirsiniz: http://www.osym.gov.tr/dosya/1-58956/h/klavuz-2012mail-k.pdf

 

 

Kısa adres:

2012 LYS Başvuru Bilgileri için 5 yorum

  1. çok teşekkür ederim, çok iyi bir açıklık getirdiniz. kesinlik getirmek için çok kısaca soruyorum, onaylamanız yeterli: Halen bulunduğum üniversitede eğitimime devam edip, 2013 ösys de yerleştirmeler için başvurabilirim anladığım kadarıyla. peki üniversiteden ne zaman ilişiğimi kesmem (ayrılmak ya da mezun olmak) gerekir? ösys beni yeni bir üniversiteye ben halihazırda başka bir üniversitedeyken nasıl yerleştirebilir? tekrar teşekkür ederim.

    • Halen bulunduğun üniversitede eğitimine devam ederken 2013 ÖSYS yerleştirmelerine kesinlikle başvurabilirsin.

      ÖSYM aynı anda okurken yeni bir yere yerleştirir ama sana tercih sunar, ya kazandığın yere git ya da okuduğun okula devam et. Bu nedenle sen yeni kazananların kayıt yaptıracağı tarihe kadar mezun olman lazım.

      Yeni kazananlar için üniversite kayıtları genelde eylülün ilk haftası oluyor.

      Sen 2013 yılında Ağustosun sonu, eylülün ilk haftası (kayıtlar bitene kadar) kadar mezun olmaya bakacaksın (Yani normal sezonda bitiremeyip, bütünleme, yaz okulu, tek ders sınavları gibi durumlar sana engel olmaz. Çünkü bu durumlar eylüle kadar bitmiş oluyor).

  2. merhaba bu sorularıma hiç bir yerde cevap bulamadım, yardımcı olursanız çok sevinirim.ben bir üniversitede 3. sınıf çift anadal öğrencisiyim. 2013 ygs ve lys’ye girerek yeni bir üniversiteye girmek istiyorum. eğer ikinci anadalımı bırakıp, ilk anadalımdan mezun olursam, bu süre zarfında lys sonucuma göre bir yükseköğretim kurumuna yerleşme başvurusunda bulunabilir miyim? yani başvuruların temmuzda olacağı düşünülürse, benim mezuniyetim de temmuzda olacak. böyle bir durum mümkün mü? ikinci sorum, eğer okuldan mezun olmazsam ve bırakırsam, transkript alarak yeni gireceğim yükseköğretim kurumuna bazı dersleri saydırabilir miyim? üniversiteler arasında bir farklılık var mıdır bu konuda. teşekkürler

    • 2013 de herhangi bir bölüm için yerleşme başvurusunda kesin olarak başvurabilirsiniz. Mezun olun ya da olmayan okuduğun bölüm (çiftanadal da dahil olmak üzere) sizin 2013 ÖSYS de yerleştirmeler için başvurmanıza engel olmaz.

      Diyelim 2013 de mezun olamadınız ve alttan dersiniz kaldı ve dönem uzattınız. O sene de temmuz ayındaki tercihler sonucunda bir yer kazandınız. Ve yeni okuyacağınız (kazandığınız) bölümle uyuşan dersleriniz varsa (transkripte bakılır) muaf sayılabilirsiniz. Örneğin; Türk dili ve edebiyat, inkılap, bilgisayar, ingilizce gibi dersler ortak olduğundan bunlardan muaf olacağınız garanti. Ama diğer derslerde üniversiteler aynı ders olsa bile kabul etmeyebiliyor. Önceki aynı alınan dersin içeriğine bakıyor ve kabul edilebilir mi ona bakıyor. Yani %100 muaf olacağının garantisi bu 4 dışındaki diğer derslerde garanti değil. Ama genelde muaf sayılabiliyor. Mesela; bir öğrencimiz fen bilgisi öğretmenliğini okudu bitirdi. 2 yıl sonra zihinsel engelliler öğretmenliğini kazandı ve bir sürü dersden (eğitim dersleri ve o 4 ders) muaf sayıldı ve 2 yılda zihinsel engelliler öğretmenliğini bitirecek.

      Sana bu konuda şöyle bir tavsiye vereyim; eğer okuduğun bölüm ile kazandığın bölüm aynı üniversitede ise muaf olayı daha kolay hallediliyor.

Yorum eklemek için kullanıcı girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş